E-nummers (eventueel als handige I-phone app)

Wat is de betekenis van een E-nummer?

Een E-nummers wordt toegepast / gegeven aan additieven (hulpstoffen) die door de Europese Unie zijn toegestaan voor gebruik in consumptiemiddelen. Het is echter een wereldwijd systeem en bevat ook stoffen voor diervoeding. Als de hulpstof in de EU is toegelaten wordt de letter E eraan toegevoegd. Belangrijk punt is dat ook stoffen die niet meer zijn toegelaten, nog wel steeds de E behouden.

Het gebruik van een aantal additieven (bijvoorbeeld conserveringsmiddelen) is vaak te rechtvaardigen op basis van de voedselveiligheid. Echter, zaken als kleurstoffen en smaakversterkers zijn meer (onbewuste) wensen van de consument die verwacht dat iets op een bepaalde manier eruit ziet of smaakt (je kan je afvragen of dit waard is of een gedachte van de bedrijven die de producten maken). 

Verdeling van de E-nummers

E-nummers worden in de volgende categorieën verdeeld:

  • Kleurstoffen
  • Conserveermiddelen
  • Antioxidanten
  • Emulgatoren
  • Diverse additieven
  • Smaakversterkers
  • Conserveermiddelen
  • Antischuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraar, zoetstoffen
  • Gemodificeerde zetmelen

E-nummers (deel II)

Onder E-nummers wordt meestal verstaan een lijst van additieven, die door de Europese Unie zijn toegestaan in voor menselijke consumptie geschikte levensmiddelen. Het nummersysteem is echter veel uitgebreider en is opgesteld door de Codex Alimentarius en wordt wereldwijd gebruikt.

De bedoeling van levensmiddelen is toch dat ze een middel tot leven zijn en niet dat ze leven kosten (de verwerking van de chemische stoffen die schuilgaan achter E-nummers kost je lichaam soms mee energie dan dat er binnenkomt, in sommige gevallen zijn de risico's dermate groot dat je er ernstige ziektes aan over kunt houden).

De Française Corinne Gouget heeft vanaf de jaren negentig wereldwijd de resultaten van onderzoeken naar E-nummers opgevraagd en verzameld. Deze gegevens heeft ze gebundeld in een handige gids.
Wanneer meerdere onderzoeken tot de conclusie kwamen dat een E-nummer risico’s met zich mee zou brengen, werd dit E-nummer als risicovol bestempeld of zelfs afgeraden.
Uit vele onderzoeken kwamen geen risico’s naar boven, simpelweg omdat deze betaald werden door voedselproducenten. Het gaat er tenslotte om hoe je de gegevens interpreteert en daar mee je product verkoopt, of niet??

De Nederlandse vertaling van deze gids is al een aantal jaren op de markt en is een succes. Deze gids is nu ook beschikbaar als een handige IPhone-applicatie. Hiermee kun je snel opzoeken wat de risico’s van de toegevoegde ingrediënten zijn, die op de verpakking vermeld staan.

Ben je op zoek naar het boekje met alle E-nummers?

Ben je op zoek naar de applicatie voor je iPhone of iPad?

Hier vind je een uitgebreide lijst met E nummers.

 

* Deze informatie is overgenomen uit Wikipedia (en van commentaar voorzien door mijzelf)