Gastric bypass, afvallen door een operatie aan de maag.

Gastric bypass, afvallen door een operatie aan de maag.

De meeste mensen zullen meteen aan een gastric bypass of een maagband denken, als we het hebben over drastisch afvallen. Maar is dat wel de oplossing?
Werk je dan aan het hele probleem?
Zijn er nog andere mogelijkheden?
Of moeten we iets aan ons eten veranderen?

Verschillende operaties zijn mogelijk, maar er is meer!

Er zijn verschillende operaties (lees drastische stappen) die dan uitgevoerd kunnen worden (ik noem de bekendste):

 1. Maagband of wel maagverkleining
 2. Gastric bypass of wel maagomleiding
 3. een interessante ontwikkeling

1) De Maagband is een band gemaakt van silicone die om het bovenste gedeelte van de maag komt te zitten. Zo ontstaat het bovenste kleine deel en het onderste grotere deel. Door de maagband kan je minder eten kwijt waardoor je eerder een vol gevoel hebt.

gastric bypass2) Gastric bypass is een operatie waarbij de maag word verkleint en een deel van het spijsverteringskanaal word omgelegd (gastric bypass betekend dan ook ‘omleggen van de maag’) en verder op op de dunne darm aangesloten. Soms word de maag verkleind tot wel 10 % van de normale grote.

ALLE ingrepen die je doet op de maag hebben dan wel het positieve effect dat je minder eet, maar de bijwerkingen zijn wel dingen waar je bij moet stil staan (want daar zit je levenslang aan vast!).

Een gastric bypass is ook niet alles!

3) In ontwikkeling

 1. Ik weet dat er therapeuten zijn die werken met een virtuele maagband. Dit heeft ALLEEN MAAR voordelen.
 2. Er is een probiotische pil in ontwikkeling.
 3.         Een laatste optie is een ‘poeptransplantatie’.

Uit onderzoek, gedaan door het ‘Massachusetts General Hospital’ en de ‘Harvard University’ werd de volgende conclusie getrokken:

‘nadat een gastric bypass operatie was gedaan, veranderd de samenstelling van de darmflora’ (dit onderzoek was gedaan bij muizen met een gastric bypass).

Verder resultaten dankzij de maagverkleining:

 • verder vermindering van het honger gevoel
 • minder behoefte aan ongezond voedsel
 • na drie weken hadden ze al bijna een derde van hun lichaamsgewicht verloren.
 • Tests wezen ook uit dat de darmflora van samenstelling veranderd was. Muizen met obesitas hebben blijkbaar een bepaald soort darmflora. De muizen met de gastric bypass hadden meer een darmflora die geassocieerd worden met slankheid. Het zou dus zo maar kunnen dat deze probiotische pil de slankheid probiotica bevat.
 • Ook was opvallend dat de muizen meer energie hadden. Hoewel ze niet meer beweging hadden.

Nou zijn wij mensen en geen muizen, maar er is geen reden te bedenken waarom de vertering bij muizen anders loopt bij mensen.

Geen gastric bypass, MAAR?

Als, zoals hierboven staat, de darmflora zich aanpast na een gastric bypass dan zou je deze mensen ook meteen de juiste darmflora kunnen geven (dus zonder de gastric bypass).

Als proef gaven onderzoekers aan zwaarlijvige mensen die een gastric bypass hadden ondergaan probiotica om sneller gewicht te verliezen.

Bij het vervolgonderzoek dat nu in Amerika plaats vind, zijn onderzoekers bezig met de ontwikkeling van een probiotische pil, vol goede bacteriën. Die zou hetzelfde effect moeten hebben als een gastric bypass.

Cliënt met een ‘gastric bypass’

Tijdens een kennismakingsconsult bleek dat deze cliënt een gastric bypass had ondergaan. Als blijvende nabehandeling krijg je een A tot Z pil. Hiermee zou je alle tekorten moeten kunnen aanvullen. Helaas.

Bij een kennismakingsconsult, begin ik met een aantal voortesten:

 • Vitamine (goed / te kort)
 • Drainage (goed / niet goed)
 • Mineralen (goed / te kort)
 • dis/symbiose van de darmen
 • Parasieten in de darmen (ja of nee)

Helaas voor deze meneer waren alle antwoorden op deze testen niet goed.
In geval van drainage betekend dat niet altijd dat hij te weinig gedronken heeft. Soms betekend dat, dat er teveel afvalstoffen in z’n systeem zitten in verhouding met de hoeveelheid water die hij gedronken heeft.

Als ik dan vervolgens uittest hoeveel water hij zou moeten drinken om al die afvalstoffen af te kunnen voeren kom ik uit op 5 liter. Dat is natuurlijk niet de hoeveelheid water die hij moet drinken (daar zou die namelijk dood aan gaan).
Daarop verteld hij mij dat hij het moeilijk vind om water te drinken. Het valt me dan op dat er nog maar een bodempje water in z’n glas is (tijdens het consult drinkt hij bijna 3 glazen leeg).

Mensen met een Gastric bypass…..

Hij verteld ook “dat hij van veel mensen (met een gastric bypass) hoort dat die allemaal niet zo’n behoefte hebben aan drinken of dat ze het moeilijk vinden om te drinken”.gastric-bypass
Het water wat in de praktijk word gedronken gaat door een waterfilter en word geserveerd in een glazen karaf of fles. Glas is namelijk gemaakt van een materiaal dat geen smaakje afgeeft, wat plastic dus wel doet.

Ik vertel hem hoe hij eventueel een smaakje aan het water kan meegeven
Neem een komkommer (en haal er in de lengte een paar plakken af met de kaas schaaf. De grootste plak doe je in je waterfles. Maar je kan de komkommer ook vervangen door:

 • doorgesneden tomaatjes
 • gehalveerde aardbeien
 • doorgesneden druiven
 • schijfje citroen
 • stengeltje munt

Ik denk …….

Het belangrijkste wat ik miste bij deze meneer was dat er niet naar z’n toekomst was gekeken (althans dat heb ik niet van hem gehoord).
Hij had al wel grote stappen in z’n leven gezet, dingen achter zich gelaten, maar ik denk dat een veranderde mindset nog meer voor hem zou kunnen betekenen!

Actie punten voor een gastric bypass:

 • Wat is je doel voor over 10 jaar (SMART opgesteld!)
 • Wat zijn de emotionele redenen dat ik ben zoals ik nu ben?
 • Hoe bouw ik een voor mij voedende mindset op?
 • Hoe is m’n eigenwaarde?

Heb je vragen over wat je hier gelezen hebt, maak dan gebruik van het contact formulier.
(Vermeld daar je huidige situatie en je gewenste situatie)

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen.Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige.Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken.Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". Zo kwam ik ook uit bij m'n doelgroep 'vermoeidheid na kanker'.Door de dingen die ik meegemaakt heb, de inzichten die ik heb mogen ontvangen en de manieren die mij aangereikt zijn, Heb ik sprongen vooruit gemaakt.Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen.Mijn vermoeidheid is een optelsom van 3 (een aangeboren chromosoomafwijking die veel vermoeidheid geeft, het hebben van 1 nier met een nierfunctie van +/- 35% (omdat die ook bestraald is) en de bestraling op zich).Ondanks dat ik enorme stappen heb gezet, blijf ik doorgaan op deze spirituele reis.
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!