Griepvaccin tijdens zwangerschap? En de gevolgen!
Tijdens zwangerschap, impact griepvaccin groter ……
Tijdens een zwangerschap zijn er vele hormonale veranderingen wat vaak bij toekomstige moeders tot een zekere (tijdelijke) vermindering van de cellulaire immuniteit leidt. Bij een verlaging van immuniteit, is het lichaam dan ook vatbaarder voor infecties en raadt men vanuit de reguliere geneeskunde zwangere moeders dan ook aan om zich te vaccineren, alvorens het kindje is geboren.
vaccin extra belasting door lichaamsvreemde eiwitten
Door middel van een vaccinatie wordt het afweersysteem extra belast met lichaamsvreemde eiwitten. De risico’s zijn dan ook tijdens de eerste maanden groter, want in deze fase worden de organen gevormd bij de foetus. Alles wat hier fout loopt, kan invloed hebben op de ontwikkeling van de vrucht. Ook na de zwangerschap vormt vaccinatie een negatieve epigentische invloed uit op de baby en dit gedurende de eerste zes maanden via borstvoeding.
Risico’s van vaccin verkleinen.
In hoeverre word er nagedacht bij de toediening van bepaalde vaccins?
Sommige ziektes hebben alleen voor vrouwen of mannen complicaties Maar ondanks dat worden ze toch beide ingeënt.
- Als een vrouw tijdens de zwangerschap Rodehond krijgt kan dit ernstige aangeboren afwijkingen geven bij het ongeboren kind.
- 25% van de mannen die na de puberteit de bof krijgen, krijgt last van teelbalontsteking. Hierdoor kan onvruchtbaarheid ontstaan, maar dit is uiterst zeldzaam; bij 1 : 6 patiënten raken beide zaadleiders ontstoken en zelfs dan leidt het zelden tot stiriliteit. In grote onderzoeken van steriele mannen komt bof ook nauwelijks als onderliggende oorzaak naar voren.
Dit geldt ook voor griepvaccins, terwijl experts dit vaccin toch zonder veel blikken of blozen aanbevelen bij vrouwen die in de winter moeten bevallen! Het is verbazend hoe weinig onderzoek er verricht is naar de gevolgen van vaccins op de foetus. Veel bijsluiters vermelden dat de effecten op de vrucht niet bekend of zelfs niet bestudeerd zijn.
Ontwikkeling van een griepvaccin
Wereldorganisaties moeten een voorspelling maken van een vaccin dat ieder jaar nieuwe met nieuwe antigeenformules is ontwikkeld. Alleen het vaccin dat geheel overeenkomt met het virus kan dat virus bestrijden. Het is dus bijna onmogelijk om dat goed te voorspellen, vanwege de talloze mogelijke mutaties van dat virus.
Hoe goed werkt het griepvaccin?
Ironisch kunnen we dan wel zeggen dat het perfecte vaccin altijd een jaar te laat komt!
Dit werd bevestigd door de onafhankelijke Cochrane Collaboration, een internationale medische onderzoeksgroep, die een overzichtsonderzoek heeft gedaan van studies naar de effectiviteit van verscheidene griepvaccins. Alles bij elkaar analyseerden zij vijftig studies met in totaal meer dan 70.000 proefpersonen. Met het hoogst onwaarschijnlijke geval dat het vaccin voor 100% op het virus is afgestemd, zouden min. 33 mensen gevaccineerd moeten worden om één geval van griep te voorkomen.
Wil je lezen wat een oplossing voor je kan bieden, kijk dan eens op de site van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken.
Heb je nog meer vragen, neem dan contact met me op.
En dit bericht doorsturen naar een vriend(in) mag natuurlijk ook altijd.
Bronnen:
- Cochrane database syst rev, 2010 ;
- Vaccinatieschade vzw;
- Tijdschrift medisch dossier jaargang 15 Nr 3;
- De overbodige griepprik, Zembla Nov. 2010.