15 augustus 2015 
8 min. leestijd

Squatty potty. Heb jij schijt, aan je gezondheid?

Squatty potty. Heb jij schijt, aan je gezondheid?

Veel mensen met een chronische ziekte zouden baat kunnen hebben bij een Squatty potty. Het waarom, is niet eenvoudig uit te leggen.

Mensen voor wie de Squatty potty een aanrader kan zijn, zijn mensen met:

Een gesprek met Ronald over het waarom van de Squatty potty.
Ronald is na een lange weg er achter gekomen waar zijn klachten vandaan kwamen.

Ineens kreeg ik last in mijn buik. De pijn voelde ik vooral aan m’n rechterkant.
Ik dacht meteen er moet iets klem zitten. Ik heb er vervolgens voor gekozen bepaalde acties te nemen, die me op dat moment verder zouden helpen. Gelukkig deed dit z’n werk!

Na drie dagen voelde ik me zoveel beter dat ik naar de huisarts ben gegaan, de pijn was een stuk minder. Ik wilde weten of de pijn van een ontstoken blinde darm kwam want dat kan namelijk levensgevaarlijk zijn. Als de blinde darm openbarst dan komt de inhoud van je darmen (waar dus enorm veel bacteriën inzitten) in je buikholte. Hieruit kan een buikvliesontsteking ontstaan met allerlei gevaarlijke gevolgen.

De huisarts zelf dacht niet direct aan een blindedarmontsteking aangezien ik (nog) weinig pijnklachten had. Maar uit het bloed bleek dat de ontstekingswaarden veel te hoog waren en stuurde me direct naar het ziekenhuis.

Uit de echo bleek dat het inderdaad om een blindedarmontsteking ging. Ook bleek uit de echo dat z’n lichaam al maatregelen had getroffen. Het lichaam had de blinde darm ingekapseld en daarmee was de kans op het openbarsten van de blinde darm enorm afgenomen. Dit soort dingen kan het lichaam dus doen om erger te voorkomen.

squatty pottyOndanks dat het ernstige gevaar inmiddels geweken was wilde de chirurg de blinde darm toch verwijderen. De chirurg zei “dit onbelangrijke wormvormige aanhangsel heb je toch niet nodig” (wij natuurgeneeskundige weten wel beter, ook dit deel van de darmen is een belangrijk onderdeel van je immuunsysteem!).
Ronald zegt “natuurlijk heb ik dit advies van de chirurg naast me neergelegd en gezegd dat ik dit een te radicale ‘oplossing’ vond”. Na een discussie is toen besloten mij via een infuus antibiotica toe te dienen.

Je begrijpt wel dat dit een behoorlijk stressvol en ingrijpend moment voor me was. Stel je voor dat dit geopereerd zou worden en dat m’n (volgens de chirurg nutteloze) wormvormige aanhangsel verwijderd zou worden.

Ik had geluk dat m’n lijf zo goed voor me zorgde en het gevaar had ingekapseld. Was dit niet zo geweest dan hadden ze het moeten verwijderen om erger te voorkomen.

Inmiddels is bekend dat dit orgaan een soort van opslagbank van goede bacteriën is en dus onderdeel uitmaakt van je immuunsysteem. Hieruit blijkt maar weer eens dat de natuur geen fouten maakt.

Na de ziekenhuisopname ben ik mij gaan verdiepen in waar zo’n ontsteking vandaan komt. Ik wilde deze situatie niet nog een keer meemaken en vooral dit kleine stukje darm de rest van mijn leven behouden.

squatty pottyIk kwam erachter dat een blindedarmontsteking een typisch westerse ziekte is, dit verschijnsel is zeer squatty pottyzeldzaam in derde wereldlanden). Men gaat ervan uit dat er meer vezels worden gegeten in deze landen en dat daardoor de blindedarmontsteking niet voorkomt. Helaas is er in deze theorie geen rekening gehouden met het feit dat mensen daar ontlasten in een natuurlijke gehurkte houding. Zoals je aan het plaatje rechts ziet is het makkelijker  om te ontlasten in de squat houding (to squat = hurken).

Dr. Reginald Heber Fitz heeft in 1886 de blindedarmontsteking ontdekt en als eerste vastgelegd in de medische literatuur. Dit was voor mij een aanwijzing dat deze ziekte niet bij de mens hoort, laat staan dat de aandoening er altijd al is geweest in de geschiedenis.

In 1596 heeft John Harrington de ‘doortrek’ wc uitgevonden. Hij is verder geperfectioneerd in 1852. De ‘moderne’ wc  was nog helemaal niet populair in die tijd en alleen weggelegd voor de elite. Nadat Thomas Crapper het afvoersysteem verbeterde zag de wc er uit zoals wij die nu kennen. Hij heeft door veel promotie het toilet steeds populairder weten te maken.

De ontdekking van de blindedarmontsteking kwam niet geheel toevallig tegelijk met een steeds populairder wordend toilet.

squatty pottyDe blinde darm is een blind eindigende zak van de dikke darm die zich bij de mens rechtsonder in de buik bevindt. Het laatste deel van de dunne darm eindigt namelijk niet in het begin van de dikke darm maar mondt zijdelings uit in de blindedarm.

Het wormvormig aanhangsel van de blinde darm varieert in lengte van enige centimeters tot soms 15 cm lang en is een dun rolrond aanhangsel van de darm dat in het verlengde van de eigenlijke blindedarm ligt. Het bevat veel lymfeklierweefsel en een rudimentaire holte die naar de blindedarm toe open is. Hier kunnen afvalstoffen in terecht komen waardoor de blinde darm geïnfecteerd raakt en ontstoken.

Nee, natuurlijk niet!

squatty pottyOp de ‘moderne wc’ duwen wij ons middenrif naar beneden terwijl we onze adem  inhouden. Het is dan net alsof je een tube tandpasta in het midden probeert leeg te knijpen waardoor de onderkant van de tube opbolt.

De druk die hierdoor ontstaat kan makkelijk ontlasting de blinde darm in duwen en ook de klep aan het einde van de dunne darm wordt hierdoor belast waardoor er ook weer ontlasting terug kan vloeien naar de dunne darm (mogelijke oorzaak van de ziekte van Crohn).

Ook wordt de blinde darm op deze manier nooit helemaal leeg gedrukt waardoor de ontlasting aan de wand kan vast plakken. Hierdoor ontstaat er een verhoogd risico op darmkanker en blindedarmontsteking.

De inhoud wordt omhoog naar het stijgende deel van de dikke darm gedrukt waar de peristaltiek van de darm het verder overneemt. De kracht is volledig naar boven gericht waardoor de appendix schoon blijft.

Dr. Mercola uit de VS is tot de zelfde conclusie gekomen, ik sta hierin dus niet alleen!

Na deze ontdekking stond mijn besluit vast! Die porseleinen troon moest eruit!squatty potty
Na deze ontdekking wist ik wat me te doen stond. De porseleinen troon moest eruit gesloopt worden en boven een gat een gehurkte positie innemen met het ontlasten. Daar was niet iedereen in het huis even blij mee. Dus een minder radicale oplossing moest bedacht worden.

squatty-pottyEen hulpmiddel speciaal ontworpen door experts voor bij het wc om de natuurlijke positie zo goed mogelijk na te bootsen.

  • Dit kan gewoon met het comfort en gemak van het bestaande wc.
  • Het ding heeft een mooi design en ziet er modern uit.
  • Hij heeft precies de goede hoogte en een breed platform zodat je je voeten niet krampachtig dicht bij elkaar hoeft te houden.
  • Het handige is dat hij door zijn unieke vorm onder je wc past waardoor hij niet in de weg staat als je hem niet gebruikt.

Als je dat ook vind, ga dan naar de webshop en bestel de Squatty Potty.
Heb je andere vragen neem dan contact met me op.

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". Zo kwam ik ook uit bij m'n doelgroep 'vermoeidheid na kanker'. Door de dingen die ik meegemaakt heb, de inzichten die ik heb mogen ontvangen en de manieren die mij aangereikt zijn, Heb ik sprongen vooruit gemaakt. Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen. Mijn vermoeidheid is een optelsom van 3 (een aangeboren chromosoomafwijking die veel vermoeidheid geeft, het hebben van 1 nier met een nierfunctie van +/- 35% (omdat die ook bestraald is) en de bestraling op zich). Ondanks dat ik enorme stappen heb gezet, blijf ik doorgaan op deze spirituele reis.
Reactie plaatsen