'De lepel theorie' - Chronisch ziek, hoe voelt dat?

De lepel theorie - Chronisch ziek, hoe voelt dat?

Lepeltheorie

Met de lepel theorie word inzichtelijk gemaakt hoe de dag van een chronisch ziek persoon er uit ziet. Welke keuzen je moet maken om aan het einde van de dag ook weer in bed te komen (gegeten, uitgekleed, gewassen en pyjama aan). Hoe iemand moet om leren gaan met verlies van energie, pijn en keuzes moet leren maken. Belangrijke vermelding: een deel van de patiënten die lijden aan de M.E., of welke chronische ziekte dan ook, hebben helemaal GEEN lepels!

Welke impact kan chronisch ziek zijn, op je leven hebben?

Mijn beste vriendin en ik zaten in een cafetaria te praten. Zoals gewoonlijk was het al laat en we aten Franse frietjes met saus. Vroeger, toen we jong waren, brachten we veel tijd door in de cafetaria in plaats van op school en de meeste tijd spraken we over jongens, muziek of over onbelangrijke dingen die voor ons op dat moment wel belangrijk waren. We waren nooit ergens serieus over.

Ze keek me aan met een vreemde blik.

Toen ik wat medicijnen nam, samen met een snack zoals ik gewoonlijk deed, keek ze me aan met een vreemde blik, starend, zonder verder te praten.

Toen vroeg ze me zomaar, zonder aanleiding, hoe het voelt om Multiple Sclerose te hebben en om ziek te zijn. Ik was ontzet. Niet alleen omdat ze zo onverwacht met die vraag kwam, maar ook omdat ik dacht dat ze alles over MS en chronisch ziek zijn wist, wat er bekend over was. Ze ging met me mee naar de artsen, ze zag me lopen met krukken, rijden in de scootmobiel, rollen met de rolstoel, zag me overgeven in de WC en ze had me zien huilen van de pijn. Wat was er dan nog meer wat ze moest weten?

Hoe voelt het om M.S. te hebben?

Ik begon wat te raaskallen over pillen, spuiten, infusen, ongemakken en pijnen, maar ze hield aan en leek niet tevreden te zijn met mijn antwoorden. 'k was een beetje verrast, omdat ze mijn kamergenoot was toen we studeerden en al jaren lang een goede vriendin van me was; ik dacht dat ze al lang wist over de medische kant van MS. Toen keek ze me aan met een blik, die ieder ziek mens heel goed kent, de uitdrukking van pure nieuwsgierigheid naar iets wat iemand die gezond is echt niet kan bevatten. Ze vroeg me hoe het voelde, niet lichamelijk, maar hoe het voelde om mij te zijn, ziek te zijn.

Ik probeerde te kalmeren....

Terwijl ik probeerde te kalmeren, keek ik rond naar iets om me te helpen, maar ook om tijd te rekken om te denken. Ik probeerde de juiste woorden te vinden:

  • Hoe beantwoord ik een vraag die ik ook nog nooit voor mezelf heb kunnen beantwoorden?
  • Welke woorden gebruik ik om in detail uit te leggen hoe je iedere dag wordt beïnvloed door je ziekte?
  • Hoe maak je de emoties duidelijk waar een ziek mens mee worstelt, aan iemand die gezond is?

Ik had het op kunnen geven, een grapje kunnen maken zoals ik normaal doe en van onderwerp kunnen veranderen. Maar ik herinner me dat ik dacht: “Als ik niet probeer het haar uit te leggen, hoe kan ik dan van haar verwachten dat ze het begrijpt? Als ik het niet uit kan leggen aan mijn beste vriendin, hoe kan ik mijn wereld dan uitleggen aan iemand anders?” Ik moest het op zijn minst proberen.

Op dat moment werd 'de lepel theorie' geboren.

Snel graaide ik alle lepels van de tafel – en zelfs van de andere tafels.

Ik keek haar in de ogen en zei: “Alsjeblieft, je hebt nu MS”. Een beetje verbaasd keek ze me aan, zoals de meesten zouden doen als ze een boeketje lepels in de hand kregen. De koude metalen lepels rinkelden in mijn handen terwijl ik ze bij elkaar pakte en in haar handen legde.

Ik legde haar uit dat het verschil tussen ziek zijn en gezond zijn is, dat een ziek mens keuzes moet maken en constant moet nadenken over dingen, terwijl de rest van de wereld dat niet hoeft. Gezonde mensen hebben de luxe van een leven zonder die keuzes, een gift die de meeste mensen als vanzelfsprekend beschouwen.

Gezondheid is niet zo vanzelfsprekend!

De meeste mensen beginnen hun dag met een onbeperkte hoeveelheid mogelijkheden en energie om te doen wat ze maar willen, met name jongeren. Over het algemeen hoeven ze zich geen zorgen te maken over de effecten van hun bezigheden.

Dus gebruikte ik de lepels om dit duidelijk te maken. Ik wilde voor haar iets om vast te houden en dat ik weg kon nemen, omdat de meeste mensen met een chronische ziekte een gevoel van verlies ervaren van het leven dat ze tot dan toe kenden. Als ik de controle van het wegnemen van lepels bleef houden, dan zou ze weten hoe het voelt dat iemand of iets, in dit geval MS, controle over je leven heeft.

Enthousiast pakte ze de lepels aan. lepel

Ze had geen idee van wat ik aan het doen was, maar ze is altijd in voor leuke dingen. Ik geloofde dat ze dacht dat ik een grapje maakte, zoals ik normaal gesproken doe bij gevoelige onderwerpen. Ze had niet in de gaten hoe serieus ik zou worden.

Ik vroeg haar de lepels te tellen. Ze vroeg waarom en ik legde haar uit dat als je gezond bent, je verwacht een oneindig aantal lepels te hebben. Maar als je de dag zorgvuldig moet gaan plannen, moet je precies weten met hoeveel lepels je de dag start. Het is geen garantie dat je er onderweg niet nog een paar lepels verliest, maar het helpt wel om te weten waar je vanuit kunt gaan. Ze telde: 12 lepels. Ze lachte en zei dat ze er meer wilde hebben. “NEE”, zei ik. Ik wist meteen dat dit spelletje zou werken, toen ze teleurgesteld keek – en we waren nog niet eens begonnen!

'Ik wil al jaren meer lepels en heb nog geen manier gevonden om er meer te krijgen, dus waarom zou zij er wel meer krijgen? Vervolgens vertelde ik haar dat ze zich er altijd bewust van moest zijn hoeveel ze er nog had. En dat ze ze niet mocht laten vallen, omdat ze nu MS heeft en dus spaarzaam met haar lepels om moet gaan.

Wat doe jij op een dag?

Ik vroeg haar, haar dagelijkse bezigheden te vertellen, inclusief de simpelste dingen.

Terwijl ze ratelde over alle dagelijkse en leuke dingen, legde ik haar uit dat iedere bezigheid haar een lepel zou kosten. Toen ze meteen vertelde over het op weg gaan naar haar werk, onderbrak ik haar en pakte een lepel af. Ik vloog haar bijna aan.

Ik zei: “NEE! Je staat niet zomaar op. Eerst doe je moeizaam je ogen open, je komt er achter dat je te laat bent doordat je slecht geslapen hebt. Je kruipt moeizaam uit bed en je moet eerst zorgen dat je iets eet voor je iets anders kunt doen, want als je niets eet kun je ook je medicijnen niet nemen, en kun je meteen alle lepels van vandaag inleveren, en die van morgen ook.”

Ik nam snel een lepel weg en ze realiseerde zich dat ze zich nog niet eens had aangekleed. Douchen kost haar een lepel, alleen maar voor het wassen van haar haren en het scheren van haar benen. In werkelijkheid zou het hoog reiken van de armen tijdens het haren wassen en het laag reiken om haar benen te scheren wel eens meer kunnen kosten dan 1 lepel, maar dat liet ik maar even zitten. Ik wilde haar niet meteen bang maken.

Het aankleden kostte haar alweer een lepel.

Ik hield haar weer even tegen en bracht iedere kleine stap in het proces ter sprake om haar duidelijk te maken dat ze over ieder detail moest nadenken. Je trekt niet zomaar wat kleren aan als je ziek bent. Ik legde haar uit dat ik moet kijken welke kleren ik daadwerkelijk aan kan doen.

Want:

  • Als mijn handen pijn doen, zijn knopen of een rits uit den boze.
  • En als ik die dag overal in brand lijk te staan, heb ik lange zachte mouwen nodig,
  • als ik koorts heb moet ik een warme trui aantrekken om warm te blijven en ga zo maar door.
  • En als ik dan ook nog slecht geslapen heb, heb ik meer tijd nodig om er goed uit te zien. En dan moet je er ook nog 5 minuten bij tellen die je nodig hebt om je boos of verdrietig te voelen, omdat dit alles me 2 uren gekost heeft.

Ik denk dat ze het begon te begrijpen ......

Toen legde ik haar uit dat ze de rest van haar dag precies uit moest uitstippelen, want als de lepels op zijn, zijn ze ook echt op. Soms kun je de lepels van de volgende dag lenen, maar bedenk dan hoe moeilijk die dag zal zijn als je start met nog minder lepels. Ook moest ik haar uitleggen dat iemand die ziek is, altijd leeft met de dreigende gedachte dat morgen misschien de dag is dat je verkouden wordt, een ontsteking oploopt of dat je iets anders overkomt dat voor een chronische zieke gevaarlijk kan zijn.

Dus je wilt nooit met te weinig lepels komen te zitten, omdat je nooit weet wanneer je ze echt nodig hebt. Ik wilde haar niet ontmoedigen, maar ik moest realistisch blijven en jammer genoeg is voorbereid zijn op het ergste een normaal onderdeel van een normale dag voor mij.

We namen de rest van de dag door .....

Langzaam aan leerde ze dat het overslaan van de lunch haar weer een lepel zou kosten, evenals een standplaats in de trein, of zelfs te lang typen op de computer.

Ze werd gedwongen keuzes te maken en op een andere manier over dingen na te denken.

Theoretisch gezien moest ze zelfs de keuze maken om maar geen boodschappen te doen, zodat ze die dag nog kon avondeten. Toen we bij het einde van haar doe-alsof-je-MS-hebt-dag kwamen, zei ze dat ze honger had. Ik maakte haar erop attent dat ze nog warm moest eten, maar dat ze nog maar 1 lepel over had. Als ze zou koken zou ze geen energie (lepels) meer over hebben om de afwas te doen. Als ze uit eten zou gaan, zou ze misschien te moe kunnen zijn om veilig in de auto naar huis te rijden. Toen zei ik tegen haar dat ik nog niet te moeite had genomen om haar in dit spel te vertellen dat ze ook nog eens zo misselijk was, dat koken al niet meer aan de orde was. Ze besloot soep te maken, omdat dat makkelijk was.

Ik zei tegen haar dat het pas 19.00 uur was, je hebt de rest van de avond nog maar 1 lepel, dus kun je misschien iets leuks doen, of je tv kijken, huis poetsen, of gaan zingen bij je koor, maar je kunt het niet allemaal doen.

Zelden zag ik haar emotioneel ......

Ik wilde niet dat mijn vriendin overstuur raakte, maar tegelijkertijd was ik blij dat iemand mij eindelijk een beetje begreep.

Ze had tranen in haar ogen en vroeg: “Hoe doe je dat? Moet je dit werkelijk iedere dag zo doen?”

Ik legde haar uit dat sommige dagen slechter gaan dan andere; op sommige dagen heb ik meer lepels dan op andere. Maar ik kan het nooit achter me laten en nooit vergeten, ik moet er altijd bij nadenken. En heel af en toe verdwijnt er structureel een lepel, die je nooit meer terug krijgt. Ik gaf haar een lepel die ik stiekem achter de hand had gehouden. Ik zei simpelweg: “Ik heb geleerd om te leven met een extra lepel in mijn zak als reserve. Je moet altijd voorbereid zijn.”

Het allermoeilijkste wat ik moet leren....

Het is moeilijk. Het allermoeilijkste dat ik heb moeten leren is om het kalm aan te doen en niet alles te willen doen.

Daar vecht ik iedere dag tegen.

Ik haat het buitengesloten te worden, thuis te moeten blijven terwijl ik weg zou willen gaan, dingen niet gedaan te kunnen krijgen omdat het niet gaat. En wilde dat ze de frustratie voelde. Ik wilde dat ze begreep, dat alles wat iedereen doet zo gemakkelijk gaat, maar dat het voor mij honderd kleine taken zijn in één. Ik moet aan het weer denken, mijn temperatuur die dag en alle plannen voor de hele dag, voordat ik iets kan gaan doen. Terwijl andere mensen gewoon dingen kunnen doen, moet ik erbij stilstaan en plannen alsof ik een strategie ontwikkel voor een oorlog. Het verschil tussen ziek en gezond zijn is die levensstijl.

Voor gezonde mensen is er de wonderbaarlijke vrijheid om niet hoeven te denken maar gewoon te doen.
Ik mis die vrijheid.
Ik mis het nooit lepels te hoeven tellen.

Nadat we allebei wat emotioneel waren ....

.. en we er wat langer over doorpraten, merkte ik dat ze verdrietig was. Misschien begreep ze het eindelijk.

Misschien realiseerde ze zich, dat ze nooit oprecht zou kunnen zeggen dat ze het écht helemaal begreep. Maar ze zou tenminste niet meer klagen, als ik weer eens niet met haar uit eten kan of wanneer ik nooit eens bij haar lijk te kunnen langsgaan en zij steeds bij mij moet komen.

Ik knuffelde haar toen we de cafetaria uitliepen.

Ik had die ene lepel nog in mijn hand en zei: “Maak je geen zorgen, ik zie dit als een zegen, ik ben gedwongen over alles wat ik doe na te denken.

Weet je wel hoeveel lepels sommige mensen iedere dag verspillen?

Ik heb geen ruimte voor verspilde tijd of verspilde lepels, ik heb er nu voor gekozen deze tijd met jou door te brengen.”


Voor alle duidelijkheid dit is niet mijn levens verhaal!!


Wil je meer informatie hebben of een afspraak maken, neem dan contact met me op.

Denk je dat dit mogelijk ook interessant voor een vriend of vriendin kan zijn?

Klik dan op één van onderstaande knoppen.


Lees hier meer over Multiple Sclerose.

(2003 by Christine Miserandino)

Lisette
Door

Lisette

op 20 Jul 2020

Wat mooi geschreven! Het ontroerde me, veel herkenning en ik vind de lepel theorie heel helpend en prachtig bedacht! Dit neem ik mee als hulpmiddel, bedankt❤️

Marieke
Door

Marieke

op 16 Jan 2020

Heel herkenbaar! Geen MS en ik krijg er langzaamaan wat lepels bij, maar bij een terugval moet ik bijna alle lepels weer inleveren, zoals nu. Deze theorie ga ik voortaan delen met mensen die het niet snappen.

Jud
Door

Jud

op 10 Dec 2019

❣️

MJ. Brama- Duivenvoorden
Door

MJ. Brama- Duivenvoorden

op 19 Sep 2019

Ik heb ook chronische ziekte en wel dunne vezel neuropathie. Soms gaat het goed. Maar als ik een dag niets of weinig heb gedaan, dan gaat het nog. Ik ben constant moe. Ik lig zit loop constant op bulten. Heel veel mensen begrijpen me niet. Na een verjaardag van mijn zwager gingen allemaal uit eten. Ik zei dat ik naar huis om dat ik moe was. Hoe kan dat nou je bent de jongste van ons allemaal. Ik had toen geen zin om het uit te leggen. Over het algemeen weinig empathie. Ik ben met vriendin toch nog op vakantie geweest. Was heel zwaar. “Gelukkig had ook zij haar problemen. Ik heb het flink moeten bezuren. Toch blij dat ik toch nog was meegegaan. Dit gaat mij niet meerlikken.

Liz
Door

Liz

op 26 Aug 2019

Ik heb PTSS, Dysthymie,angst en paniek aanvallen en zo nog wat dingetjes en voor mij zijn de gewone dingen ook een hobbel. Andere mensen kunnen hun weekend helemaal volstoppen met leuke dingen, maar ik moet me echt bij één ding houden omdat anders mijn energie op is. De gewone dagelijkse dingen als douchen, aankleden gaan heel langzaam. Ik kan op zich slecht afspraken maken omdat ik niet weet hoe ik me die dag voel. Het beperkt mij ook al heb ik dan geen lichamelijke ziekte.

Maarten
Door

Maarten

op 18 Aug 2020

Hallo Liz, Al zijn PTSS, Dysthymie en paniek aanvallen (en zo nog wat dingetjes) geen chronische ziektes. Je hebt er wel, chronisch last van.Daarom ontvang ik ook mensen met chronische klachten i.p.v. chronische ziekten.Mag ik je één ding aanraden. Kijk NIET naar wat je niet hebt, maar kijk naar wat je wel hebt.Voor jou en zoveel andere mensen is het belangrijk dat je accepteert dat energie een beperkt goed is. Het is beter dat als je 's morgens iets (leuks) gedaan hebt, dat je bij thuiskomst weer kijkt hoe je je voelt.Dat je even rust neemt. En dat je kijkt of je nog iets wilt of dat je het er beter bij laat en daarmee een rustige avond hebt. Gevolg hiervan is ook dat je niet oververmoeid naar bed gaat en een onrustige nacht hebt.De gewone dagelijkse dingen als douchen, aankleden gaan heel langzaam, dat is niet erg, neem je tijd. Belangrijk is en blijft, accepteer je huidige situatie!"Ik zelf heb ook periodes dat ik me minder voel. Daarom maak ik alleen afspraken met mensen om 14.00. Dan kan ik de dingen die ik moet doen in de ochtend doen, eventueel wat rusten en dan ben ik 's middags weer fit". Vitale groeten, Maarten Ruisch

Nettie Donker
Door

Nettie Donker

op 21 Aug 2019

Wat een flauwe kul verhaal

Maarten
Door

Maarten

op 18 Aug 2020

Hallo Nettie, moet ik daaruit opmaken dat jij nog goed gezond bent? En vind je het moeilijk je inleven wat dat inhoud, als je een chronische ziekte hebt? Wil je dan SVP wel oppassen met het oordeel wat je hebt over andere mensen? Vitale groeten, Maarten Ruisch

Jud
Door

Jud

op 10 Dec 2019

...... Spreken is zilver zwijgen is goud

Liz
Door

Liz

op 26 Aug 2019

Blij dat jij dit flauwekul kunt noemen. Dan zul jij waarschijnlijk niet chronisch ziek zijn.

Hanneke Wessels
Door

Hanneke Wessels

op 19 Feb 2019

Ook met ernstig astma kan ik hier wat mee. Heel bijzonder om te lezen en leerzaam. Ook leer je stilstaan en waarderen bij wat je nog wel kunt!

Maarten
Door

Maarten

op 23 Feb 2019

Ondanks dat ik natuurlijk al jaren mensen coach (ben ik ook al jaren mens). Bij mij zie je ook niets van mijn chronische klachten maar ik heb ze wel.

Ik weet nog van de periode na m’n bestraling. Ik lag al weken overdag in de kamer. Het was een hele mooie zonnige dag en ik keek zo eens naar buiten en zag wat er allemaal gedaan (moest, lees) kon worden. Ik besefte niet wat een impact het zou hebben als ik ‘aan het werk zou gaan’. Ik ging niet een kwartiertje in de tuin werken, nee meteen maar 3 uur. Reken maar dat ik weer 3 weken terug gezet werd. Toen kende ik het lepel verhaal nog niet. Maar ik zou er toen veel baat bij gehad hebben.
Veel mensen die beginnen met therapie kunnen niet wachten voor ze weer gezond zijn. Een chronische ziekte maakt een 10 - 15 jaar door voor die naar buiten komt. We mogen dus ook niet verwachten dat je met 6 weken of 3 maanden er van af bent.Het is belangrijk dat je niet alleen therapie geeft op de plaats waar de chronische klachten zitten. Ook je emotionele- en mentale lichaam moet je meenemen in je therapie. Is mijn mening.Ik zelf word ook met m'n neus op de feiten gedrukt op een slechte dag. Dan moet ik ook 'gewoon' accepteren dat ik die dag één of twee lepels minder heb.Hoeveel mensen beseffen dat gezondheid helemaal niet vanzelfsprekend is?

Jud
Door

Jud

op 10 Dec 2019

Misschien wel alleen diegene die het zelf hebben meegemaakt of dagelijks meemaken....

Chronische klachten en bijnieruitputting
Door

Chronische klachten en bijnieruitputting

op 10 Sep 2016

[…] Als je een beetje een idee wilt hebben hoe het is om een chronische ziekte te hebben, lees dan eens het verhaal over 'de lepel theorie'. […]

Heymans Veerle
Door

Heymans Veerle

op 25 Aug 2016

Echt prachtige tekst! :-)

Maarten
Door

Maarten

op 25 Aug 2016

Ik denk dat deze beschrijving goed weer geeft van wat je niet denkt dat er is (bij veel chronisch zieke mensen zie je niet dat ze iets onder de leden hebben).

Ans
Door

Ans

op 05 Nov 2018

Nee idd. Je kan beter een gebroken been hebben....dat zien de mensen wel

Maarten
Door

Maarten

op 24 Feb 2019

Dat is ook zeker waar. En een gebroken been ben je na 6 weken weer van af. Een chronische ziekte zit je langer aan vast met het risico dat de klachten ook nog erger worden.

Reactie plaatsen

Heb je een vraag?