Wat is in je comfort-zone zijn?
Je comfort-zone is de ruimte waar jij je comfortabel in voelt (dus niet een bepaalde ruimte in een huis), de ruimte die jij comfortabel om je heen ervaart. Het kan dus zijn dat jij je alleen comfortabel (veilig) voelt met bepaalde mensen om je heen.
Ik weet nog uit m’n studie tijd dat ik altijd op dezelfde eenvoudige manier danste (en in feite nog steeds).
Tot ik eens een groep coachte en daar was een dusdanige groepsdynamica dat ik me daar veilig voelde, zo veilig dat ik totaal uit m’n comfort-zone danste. Het dansen toen was een groepsgebeuren en niet een individueel iets.
Eén van m’n leraren was ook in die ruimte en die sprak me daar op aan, op wat hij gezien had. En vroeg wat er anders was dat ik nu wel anders kon dansen. Dat is een vraag geweest waar ik lang mee rond gelopen heb, tot ik besefte dat die groep me een bepaalde veiligheid bood waardoor ik wat meer uitbundig kon zijn.
Natuurlijk ben ik ook een mens met m’n processen. De processen die ik doorleef en opschrijf, zijn processen waar een ander weer van kan leren, zich aan kan spiegelen.
Wil je dat je toekomst anders is dan je verleden?
Als je er voor kiest in je comfort-zone te blijven. Kies je er ook voor om alles steeds op de zelfde manier te doen. Die keuze maakt, dat je hele leven altijd het zelfde zal zijn. Vraag is, is dat wat je wilt?
UIT je comfort-zone stappen
Als je je zelf uitdaagt (en mogelijk gaat uitdagen nu nog te ver) om op de terugweg alleen maar een andere weg naar huis te rijden als je ergens vandaan komt, dan betekend dat automatisch dat je langs andere plaatsen komt, dat je andere dingen ziet en mogelijk zelfs dat je andere mensen kan spreken.
Een leraar deed me eens de volgende suggestie, als je jezelf maximaal wilt uitdagen bij een lezing of workshop, dan kan je de twee volgende dingen doen:
- Als je in een zaal gaat zitten, kies er dan voor om in een nieuwe rij te gaan zitten, ergens in het midden.
- Als er een gelegenheid is een maaltijd bij de workshop die je volgt, te nemen, ga dan aan een lege tafel zitten. In beide gevallen zoek jij niet uit welke mensen bij je komen zitten en haal je jezelf behoorlijk uit de comfort-zone. Als je uit je comfort-zone bent geef je jezelf de mogelijkheid om maximaal te groeien. Dit waren uitdagingen voor mij. Wat zijn JOU uitdagingen?
De Praktijk naar Bewust-ZIJN is een praktijk die er bewust voor kiest dingen anders aan te pakken. Hiermee bedoel ik dat ik klachten niet op één niveau aanpak, maar op Body, Mind en Soul niveau (multidisciplinair). Door namelijk een klacht op meerdere niveaus aan te pakken zal het effect groter zijn en is de cliënt dus eerder van z’n klachten af. In sommige gevallen zal ik ook huiswerk meegeven ter ondersteuning van het proces.
Vakantie – anders
Een mooi voorbeeld van dingen anders doen vind je op deze site.