De Cholesterol mythe

De Cholesterol mythe

cholesterolDe Cholesterol-mythe.

door: Melchior Meijer

Hieronder enkele korte fragmenten uit het artikel ‘De Cholesterol-mythe’

Is het hartinfarct van alle tijden?
Dat is handig om te weten als je wilt bepalen of een verandering in voeding of gedrag er invloed op heeft.
Eisenhowers cardioloog Dr Paul Dudley White zei in 1954 in een radio-uitzending: “Ik begon mijn praktijk in 1921 en ik had duivelsgoed geleerd hoe een hartinfarct eruit ziet. Het bestond, maar het was een zeldzaam fenomeen. Het duurde tot 1928 voor ik mijn eerste infarct zag. Vanaf 1930 begon het ziektebeeld snel gebruikelijker te worden. Collega’s in Europa meldden exact hetzelfde patroon.”
Hij zei ook: “Ik twijfel sterk aan het nut en zelfs aan de veiligheid van al die ‘hartvriendelijke’ margarines en oliën".

Wat aten de mensen in de hartinfarctvrije dagen?

"Wat aten de mensen in de hartinfarctvrije dagen?

  • Boter
  • Reuzel
  • Spek
  • Eieren
  • m.a.w, alles wat de Hartstichting nu verbiedt (van zonnebloemolie of linolzuur hadden ze nooit gehoord)".

~

Meijer zegt dat alle serieuze wetenschappers vinden dat de linolzuur die zijn broodheer aan de man brengt, goed is voor hart en bloedvaten en dat iedereen er eigenlijk nog wat meer van zou moeten eten. 

Maar in een redactioneel commentaar in het 'vakblad Circulation' schreef de vooraanstaande cardioloog en vetzuursprecialist Dr Alexander Leaf al in 1999: ‘Het is inmiddels boven iedere twijfel verheven dat zowel het aantal hartinfarcten als de totale sterfte alleen daalt (…), wanneer de inname van linolzuur wordt teruggebracht’. 

Is deze autoriteit ook zo’n ‘hittepetit’?
Volgens Dr Janneke Brouwer is er iets heel anders aan hand. Unilever Nederland zou liever niet hebben dat de grote voordelen van een op koolzaadolie gebaseerde, linolzuurarme margarine breed bekend worden.

~

Korte samenvatting:

  • Veertig jaar propaganda ten spijt is nooit wetenschappelijk aangetoond dat verzadigd vet atherosclerose en hart- en vaatziekten veroorzaakt.
  • Margarinefabrikant Unilever houdt ons sinds midden jaren 60 voor dat we verzadigd vet zoveel mogelijk moeten vervangen door onverzadigd vet, vooral door het cholesterolverlagende linolzuur. Hierdoor zou het risico op hart- en vaatziekten worden verminderd. Bij het verspreiden van deze boodschap wordt de industrie geholpen door de Nederlandse Hartstichting en het Voedingscentrum.
  • Wetenschappelijk onderzoek wijst sinds midden jaren 80 uit dat de westerse bevolking juist te véél linolzuur binnenkrijgt en dat dit leidt tot een cascade van ongunstige fysiologische reacties. Daardoor ontstaat onder meer een verhoogd risico op juist hartinfarcten. Amerikaanse, Franse en Japanse experts waarschuwen daarom voor het gebruik van extra linolzuur.
  • Unilever – producent van het linolzuurrijke Becel – noemt deze autoriteiten bij monde van een woordvoerder ‘hittepetitten’.
    Ook de Nederlandse Hartstichting, promotor van Becelproducten, doet het onderzoek van deze experts af als ‘niet relevant’.
  • Linolzuur concurreert in het lichaam met een ander vetzuur: alfa linoleenzuur.
    Van alfa linoleenzuur is onomstotelijk aangetoond dat het fatale hartinfarcten voorkomt. De meeste mensen krijgen te weinig alfa linoleenzuur. Door veel linolzuur te consumeren, wordt hun relatieve gebrek aan alfa linoleenzuur nog groter.

Lees hier het artikel van Melchior Meijer.

Op zoek naar een duidelijke uitleg over Cholesterol?

Professor Pierre Capel (microbioloog en hoogleraar immunologie) heeft een video gemaakt over cholesterol (en statines)


Wil je meer lezen over cholesterol en de vele miljoenen die er aan gespendeerd worden?

Heeft dit artikel je geholpen in je keuze wat je moet/wil gaan doen qua voeding?
Als je zegt,
goh, dit is interessant voor die of die.
Wil je het dan met die mensen delen?

Heb je aan de hand van dit artikel nog vragen of opmerkingen, neem je dan contact met me op?


Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". Zo kwam ik ook uit bij m'n doelgroep 'vermoeidheid na kanker'. Door de dingen die ik meegemaakt heb, de inzichten die ik heb mogen ontvangen en de manieren die mij aangereikt zijn, Heb ik sprongen vooruit gemaakt. Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen. Mijn vermoeidheid is een optelsom van 3 (een aangeboren chromosoomafwijking die veel vermoeidheid geeft, het hebben van 1 nier met een nierfunctie van +/- 35% (omdat die ook bestraald is) en de bestraling op zich). Ondanks dat ik enorme stappen heb gezet, blijf ik doorgaan op deze spirituele reis.
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!