E-nummers (eventueel als handige I-phone app)

E-nummers (eventueel als handige I-phone app)

Wat is de betekenis van een E-nummer?

Een E-nummers word toegepast / gegeven aan additieven (hulpstoffen) die door de Europese Unie zijn toegestaan voor gebruik in consumptiemiddelen. Het is echter een wereldwijd systeem en bevat ook stoffen voor diervoeding. Als de hulpstof in de EU is toegelaten wordt de letter E eraan toegevoegd. Belangrijk punt is dat ook stoffen die niet meer zijn toegelaten, nog wel steeds de E behouden.

Het gebruik van een aantal additieven (bijvoorbeeld conserveringsmiddelen) is vaak te rechtvaardigen op basis van de voedselveiligheid. Echter, zaken als kleurstoffen en smaakversterkers zijn meer (onbewuste) wensen van de consument die verwacht dat iets op een bepaalde manier eruit ziet of smaakt (je kan je afvragen of dit waard is of een gedachte van de bedrijven die de producten maken).

E-nummers worden in de volgende categorieën verdeeld:

  • Kleurstoffen
  • Conserveermiddelen
  • Anti-oxidanten
  • Emulgatoren
  • Diverse additieven
  • Smaakversterkers
  • Conserveermiddelen
  • Anti-schuimmiddelen, glansmiddelen, deegverbeteraars, zoetstoffen
  • Gemodificeerde zetmelen

E-nummers (deel II)

Onder E-nummers wordt meestal verstaan een lijst van additieven, die door de Europese Unie zijn toegestaan in voor menselijke consumptie geschikte levensmiddelen. Het nummersysteem is echter veel uitgebreider en is opgesteld door de Codex Alimentarius en wordt wereldwijd gebruikt.

De bedoeling van levensmiddelen is toch dat ze een middel tot leven zijn en niet dat ze leven kosten (de verwerking van de chemische stoffen die schuilgaan achter E-nummers kost je lichaam soms mee energie dan dat er binnenkomt, in sommige gevallen zijn de risico ’s dermate groot dat je er ernstige ziektes aan over kunt houden).

De Française Corinne Gouget heeft vanaf de jaren negentig wereldwijd de resultaten van onderzoeken naar E-nummers opgevraagd en verzameld. Deze gegevens heeft ze gebundeld in een handige gids. Wanneer meerdere onderzoeken tot de conclusie kwamen dat een E-nummer risico’s met zich mee zou brengen, werd dit E-nummer als risicovol bestempeld of zelfs afgeraden.
Uit vele onderzoeken kwamen geen risico’s naar boven, simpelweg omdat deze betaald werden door voedselproducenten. Het gaat er tenslotte om hoe je de gegevens interpreteert en daar mee je product verkoopt, of niet??

De Nederlandse vertaling van deze gids is al een aantal jaren op de markt en is een succes. Deze gids is nu ook beschikbaar als een handige IPhone-applicatie. Hiermee kun je snel opzoeken wat de risico’s van de toegevoegde ingrediënten zijn, die op de verpakking vermeld staan.

Ben je opzoek naar het boekje met alle e-nummers?

Ben je opzoek naar de applicatie voor je iPhone of iPad?

Hier vind je een uitgebreide lijst met E nummers.

* Deze informatie is overgenomen uit Wikipedia (en van commentaar voorzien van mijzelf)

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen.Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige.Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken.Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". Zo kwam ik ook uit bij m'n doelgroep 'vermoeidheid na kanker'.Door de dingen die ik meegemaakt heb, de inzichten die ik heb mogen ontvangen en de manieren die mij aangereikt zijn, Heb ik sprongen vooruit gemaakt.Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen.Mijn vermoeidheid is een optelsom van 3 (een aangeboren chromosoomafwijking die veel vermoeidheid geeft, het hebben van 1 nier met een nierfunctie van +/- 35% (omdat die ook bestraald is) en de bestraling op zich).Ondanks dat ik enorme stappen heb gezet, blijf ik doorgaan op deze spirituele reis.
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!