Aspartaam en z'n toxische effecten

Egyptische wetenschappers ontdekken de negatieve invloed van Aspartaam.

Egyptische wetenschappers namen toxische effecten van aspartaam waar in de hersenen van muizen in hun experimenten. De muizen kregen gedurende twee weken 5,6 mg/kg lichaamsgewicht (b.w.) onderhuids ingespoten, een dosis die een gemiddelde frisdrankconsument gemakkelijk binnenkrijgt.

Effecten die ze noteerden zijn:

 • Geringere geheugencapaciteit, want de muizen vonden minder snel hun weg terug tijdens de doolhoftest
 • Daling van glucose in de hersenen
 • Daling van neurotransmitters zoals serotonine, noradrenaline en dopamine.
 • Toename van oxidatieve stress in de hersenen, waargenomen aan de hand van malondialdehyde
 • Toename van stikstofmonoxide in de hersenen, wat de onderzoekers vertalen als een toename van nitrosatieve stress
 • Daling van glutathion in de hersenen

Waar Aspartaam normaal gesproken oraal (via het drinken/voedsel) wordt ingenomen (en snel wordt afgebroken in de darmen) en het tijdens de studie juist via injecties onderhuids werd ingebracht, is er volgens de onderzoekers geen wezenlijk verschil. De auteurs gaan ervan uit dat het aspartaam in het onderhuidse weefsel op dezelfde manier afgebroken wordt. Heel belangrijk is dat dit één van de weinige onderzoeken is waarbij Aspartaam gedurende een 'langere tijd' toegediend werd. De meeste experimenten waren kortlopende onderzoeken met hoge doseringen.

Aspartaam wordt in meer dan 6000 producten gebruikt als zoetmiddel.....

aspartaamAspartaam (NutraSweet, E951) wordt in meer dan 6000 producten en 500 farmaceutische producten gebruikt als zoetmiddel, onder meer in medicatie voor kinderen(!). Het grootste deel van de bevolking krijgt aspartaam binnen via frisdranken. Aspartaam is allang onderwerp van discussie, beschouwingen die de overheden meestal als ongefundeerd beschouwen. 'Aspartaam is het meest onderzochte additief', hoor je dan, maar een garantie voor veiligheid is dit niet, integendeel. We weten immers dat aspartaam in de darmen afgebroken wordt tot methanol, DPK, aspartaam en fenylalanine.

Onlangs heeft het Europese voedselagentschap EFSA verklaard dat aspartaam geen gezondheidsrisico's inhoudt voor de volksgezondheid.
Tegelijkertijd is het duidelijk dat aspartaam niet voor iedereen veilig is (zie casestudies bij fibromyalgie en migraine). Uit het keuringsproces van de EFSA blijkt dat de EFSA-nota nam van alle argumenten, maar dat in het besluit daarvan niets terug is te zien. Helemaal onverwacht is dit niet, als je kunt indenken welke gevolgen een aspartaamverbod (of aspartaamwaarschuwing) heeft voor bepaalde takken van de voedingsindustrie. En blijkbaar is het veel belangrijker dat er geld wordt verdiend evt. over de rug van de onwetende mensen!!! Als je rapport van de EFSA leest, dan merk je ook dat met kleine bevolkingsgroepen geen rekening gehouden wordt. Ja, sommige kinderen nemen veel aspartaam in, 'maar niet veel hoger dan de toegelaten norm' en 'slechts in heel weinig gevallen'.
Verder:

'The National Experts agree that consumers who believe they have adverse reactions to any food should seek medical adzice.'

Dus de EFSA is op de hoogte van de vele gevalstudies waarbij aspartaam uitlokker is van ziekte, maar weigert verdere stappen te ondernemen. Gezondheidsinstanties weten niet hoe ze moeten omgaan met 'anekdotische' evidentie! Dat is cruciaal, want mensen die gevoelig zijn voor aspartaam treffen we aan in wachtzalen van huisartsen, die met hun 'onverklaarbare klachten' geen raad weten.

Wat zijn de gevaren van Aspartaam gebruik?

http://youtu.be/m-M9_YAvMJg

De recentste studies zijn klaar en duidelijk:

wie regelmatig frisdrank drinkt - hetzij gesuikerd, hetzij met andere zoetstoffen - heeft:

 • Een hogere risico op prostaatkanker
 • Meer kans op het ontstaan van Non-hodgkinlymfoom
 • Meer kans op het ontstaan van multiple myeloma
 • Een grotere kans op een te vroege geboorte (zwangerschap)*.
 • Koolzuurhoudende drankjes werken verzurend op ons systeem!
Bovenstaande risico's zoek je toch niet bewust op!!! 

Voor mij heeft de term 'FRIS'drank nu toch een minder frisse bijsmaak gekregen.

Frisdranken zijn dus onderdeel van een ongezonde levensstijl.

 •  Zoals je nu dus weet, frisdrank bevat aspartaam. 
 • Aspartaam bevat de stof fenylalanine. 
 • De stof fenylalanine wordt zeer snel door de foetus opgenomen en daar kunnen hersenbeschadigingen en beschadiging van het DNA door ontstaan.


*Wil je nog meer lezen over Aspartaam kijk dan eens op deze site!


Referenties:

Abdel-Salam OM, Salem NA et al. Studies on the effects of aspartame on memory and oxidative stress in brain of mice. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2012 Dec; 16(15):2092-101. Schermhamer ES, Bertrand KA et al. Consumption of artificial sweetener- and sugar-containing soda and risk of lymphoma and leukemia in men and women. Am J Clin Nutr. 2012 Dec; 96(6):1419-28 Eshak ES, Iso H et al. Soft drink intake in relation to incident ischemic heart disease, stroke, and stroke subtypes in Japanese men and women: the Japan Public Health Centre-based study cohort I. Am J Clin Nutr. 2012 Dec; 96(6):1390-7 Drake I, Sonestedt E et al. Dietary intakes of carbohydrates in relation to prostate cancer risk: a prospective study in the Malmö Diet and Cancer cohort. Am J Clin Nutr. 2012 Dec; 96(6):1409-18

Reactie plaatsen

Heb je een vraag?