14 januari 2014 

Meridianen en wat een Litteken daar op kan veroorzaken!

Meridianen en wat een Litteken daar op kan veroorzaken.

In je lichaam lopen energiebanen (meridianen) net onder de huid, deze zijn veelal specifiek. Dit zijn de banen waar bij acupunctuur gebruik van word gemaakt door speciale naalden op specifieke plaatsen te prikken.

De meridianen kan je verdelen in:Meridianen

 • specifieke meridianen die verbonden aan een orgaan zijn:
  • Hart meridiaan
  • Dunne darm meridiaan
  • Blaas Meridiaan
  • Nier meridiaan
  • Galblaas meridiaan
  • Lever meridiaan
  • Long meridiaan
  • Dikke darm meridiaan
  • Maag Meridiaan
  • Milt meridiaan Meridiaan
 • niet specifieke meridianen zoals de:
  • drievoudige verwarmer
  • Kringloop
  • Gouveneursvat
  • Conceptievat

Een meridiaan is een baan waar energie door stroomt.
Meridianen hebben ook een bepaalde stroomrichting.

Een korte uitleg over hoe de energie zich in je lichaam verplaatst:
energie komt bij je verzamelpunt je lichaam binnen. Vandaar word de energie doorgestuurd naar je chakra’s.
En van de chakra’s gaat de energie via de meridianen naar de organen, de bijbehorende spiergroepen, schedeldelen en de tanden.

Wat kan een litteken op je lichaam veroorzaken.

Nu begrijp je mogelijk ook wat er kan gebeuren als je een snee in je been krijgt en een meridiaan word doorsneden. In de meeste gevallen bij het sluiten van de wond doorstromen de meridianen gewoon weer en is er niets aan de hand.

Echter bij bv. een operatie (bij een diepe snee) word een meridiaan doorsneden. Dit kan blokkerend werken op de doorstroming van energie en kan klachten veroorzaken.

Zo kan bijvoorbeeld een litteken van een keizersnede niet alleen lokaal maar ook “op afstand” verantwoordelijk zijn voor klachten. Vooral als de klachten zijn gekomen sinds het ontstaan van het litteken is de kans groot dat het litteken tenminste een deel van de oorzaak is. Meerdere littekens op of in het lichaam (bv botbreuken) kunnen elkaar hierbij negatief versterken.

Weet jij wat jou eerste litteken was?

Welke klachten kan je hebben en wat kan je er aan doen?

Bij klachten kan je dan denken aan: blokkerende emoties maar ook gevoelloos worden van een deel van het weefsel (en alles er tussen in). Blokkerende emoties kan je o.a. met EE en EFT aan pakken een volgende stap kan je mogelijk met Acupunctuur oplossen (na b.v. een operatie of bij (blijvend) letsel na een ongeval biedt acupunctuur verlichting en leidt het tot een beter herstel).
In de gevallen dat het litteken specifiek als een blokkade werkt, zal je dit litteken moeten ontstoren om zo weer de oude situatie (van voor het litteken) te hebben. Ontstoren kan op minstens 3 manieren:

 • Neuraaltherapie – via deze link krijg je meer informatie
 • Bach bloesem  – volgens advies aanbrengen
 • Met een Moxakaars – Daar waar je de kaars koopt, moeten ze je ook kunnen vertellen hoe dit moet/kan.

Als je hier een uitgebreid advies voor wilt hebben, stuur me een mailtje en ik mail je hoe je dit kan op en aanbrengen. Waarna je na een 10 – 13 dagen deze verstoring kwijt bent.

Het Gouveneursvat meridiaan

Het Gouveneursvat en het Conceptievat lopen over ons hele lichaam.
Het Conceptievat meridiaan loopt van af het Perineum en loopt over je middellijn naar boven. Aan de voorkant van je gezicht, over je neus naar beneden tot aan de bovenkant van je lip en dan naar binnen.
Vandaar langs de binnenkant van je mond naar het punt waar je uitkomt als je met je tong naar achteren gaat in je mond*. Dit is ook tevens de stroom richting van deze meridiaan. Deze stroom richting is belangrijk, want dit kan je namelijk ten voordelen gebruiken.

Voorbeeld: Als je een klein kind hebt dat niet wil gaan slapen, dan kan je door met je hand tegen de stroom in te strijken de energie weg halen. Waardoor je de oogjes langzaam ziet zakken. Je strijkt dan met je hand van af de kruin naar het voorhoofd (en duwt als het ware de wimpers weer naar beneden, onthoud dit als ezelsbruggetje) en dan langs de zijkant weer terug.

Het Conceptievat meridiaan

Van af het punt* net in het midden onder je lip, loopt het Gouveneursvat rond de middenlijn van het lichaam naar beneden naar het Perineum.

Voorbeeld: Een vrouw die in een uitgaangelegenheid een beetje aan de kant staat, word bekeken door een man.
Die man kijkt van het hoofd van de vrouw naar haar voeten.
Dit maakt dat de vrouw zich ongemakkelijk gaat voelen.

Dat deze vrouw zich ongemakkelijk voelt betekend dus niet dat ze niet stevig in haar schoenen staat.
De oorzaak ligt in het feit,
dat de man door zijn kijken de energie van het Gouveneursvat naar beneden duwt (terwijl de voedende richting juist naar boven is).
Deze vrouw zou met haar hand over haar meridiaan van boven kunnen strijken om dat weer goed te doen. Maar met het zelfde effect kan je in gedachte dat ook doen.

Onthoud dat de kracht van intentie enorm groot is!

Als je denkt vrienden hebben wel iets aan dit blogbericht.
Zou je dit dan met hun willen delen?

Als je nog vragen hebt, neem je dan contact met me op?

 

De plaatjes van de meridianen zijn met toestemming van Wim Helsdingen geplaatst.

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Ik besluit m'n pad van ontwikkeling weer op te pakken. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden" en dus ook m'n doelgroep. Mensen met chronische klachten. Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen. Mijn interesses liggen bij: door motorrijden ontspannen, wandelen met de honden in de natuur, me laten inspireren door andere. Mijn werk en mijn vrouw zijn mijn grote passie.
m
Door

m

op 29 May 2014

Hallo, Maarten, Zou je mij uit kunnen advies kunnen wat betreft de bach bloesem walnoot ?

Maarten
Door

Maarten

op 28 September 2014

Hallo M, ik heb je een berichtje gestuurd. Vitale groeten, Maarten

Ans
Door

Ans

op 15 November 2014

Ik zou graag willen weten hoe ik de walnoot voor de litteken van keizersneden te ontstoren kan gebruiken. Groeten Ans.

Maarten
Door

Maarten

op 23 November 2014

Hallo Ans, ik heb je een privé mailtje gestuurd. Ik hoop dat je daar mee geholpen bent. Vitale groeten, Maarten Ruisch

Wilma
Door

Wilma

op 18 December 2018

Dag Maarten, Heel interessant wat je schrijft. Ik vond je toen ik gericht ging zoeken naar wat littekens energetisch betekenen. Mijn man is geopereerd aan prostaatkanker en heeft een aantal littekens waaronder één op de solar plexus. Ik denk dat het een verstoring in de energieverspreiding oplevert. Wat kunnen we doen om de verstoring op te heffen?

Maarten
Door

Maarten

op 18 December 2018

Hallo Wilma, in het blogbericht krijg je via advies, gratis meer informatie! Heb je hier voldoende aan? Vitale groeten, Maarten Ruisch

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down