3 januari 2014 

Mindfulness of in gewoon Nederlands Bewustwording

Mindfulness

Mindfulness kan je splitsen in twee woorden en vertalen naar het Nederlands.

Mind = geest
Fulness = volheid

Waarom die Engelse termen?
En wat betekend dat nou echt?

Ik noem dat gewoon bewustwording.

En wat is dan Mindfulness (de methode)?

Als je dit zorgvuldiger wilt omschrijven zou je kunnen zeggen:
Door je omgeving te accepteren zoals die is, leer je leven in het hier en nu.
En door Bewustwording en het (leren) loslaten van bepaalde patronen en oordelen, komt je brein tot rust.
M.a.w. als je gaat zitten in een stoel en er dringen zich niet meteen tientallen gedachte aan je op, dan heb je rust in je brein (en dat is het uiteindelijke doel).

Wikipedia zegt dit over Mindfulness (in feite bereik je met Mindfulness dus mind emptyness!).

Wat gebeurd er als ons hoofd vol is?

Als ons hoofd vol is, nemen we niets meer op en doen we dingen op de automatische piloot.

Dit brengt als risico met zich mee, dat we dingen over het hoofd gaan zien (uit onderzoek blijkt dat meer dan 50 % van de ongevallen op het werk voortkomen uit routine). Langzaam aan loop je het risico steeds ongelukkiger te worden en heb je het gevoel geleefd te worden.

Mindfulness en Bewust-ZIJNMindfulness

In feite ben ik al vele jaren bezig met Mindfulness in de Praktijk naar Bewust-ZIJN, ik heb er alleen nog nooit voor gekozen er een uit het Engels komende verwarrende titel aan willen geven. Ik noem het simpel Bewust-wording.

 • Als je je bewust word wat er in jezelf aan de hand is
 • Als je leert hoe je met de stress in je lijf om kan gaan (en deze kan omzetten naar bruikbare energie)
 • Als je leert je blokkades om te bouwen naar bruggen (dan kom je overal veel sneller)
 • Als je zorgt dat je voldoende beweging hebt, krijgen je hersenen voldoende voeding en kan je je hoofd in stressvolle situaties beter koel houden
 • Als je, door te luisteren naar je taalgebruik er achter komt wat je onderbewuste je aan het vertellen is, dan kan je steeds leren van jezelf
 • Als je (duidelijk) zegt tegen je onderbewuste wat je wilt (bereiken) dan zal je eerdere die stappen kunnen zetten

Toch Mindfulness doen?

Als je er nou toch voor kiest Mindfulness te willen gaan doen, dan kan je er gewoon voor kiezen het hier te doen.
Ik noem de dingen gewoon bij z’n naam.
Dit betekent dat we het eigenlijk allebei over het zelfde hebben (mogelijk niet precies), maar:
 • Je wilt rust in je hoofd
 • Eventueel af van depressieve gevoelens
 • Je wilt je beter in je lijf voelen
 • Je wilt weer gelukkig zijn
 • Je wilt inspiratie op doen en door gaan
 • Leren hoe je het in de toekomst zelf kan doen
 • Geen moeilijk en zweverige dingen moeten doen
Wil je ook rust in je hoofd?
Neem dan contact op en maak een afspraak.
Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Ik besluit m'n pad van ontwikkeling weer op te pakken. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden" en dus ook m'n doelgroep. Mensen met chronische klachten. Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen. Mijn interesses liggen bij: door motorrijden ontspannen, wandelen met de honden in de natuur, me laten inspireren door andere. Mijn werk en mijn vrouw zijn mijn grote passie.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies
arrow_drop_up arrow_drop_down