01 januari 2014 
2 min. leestijd

Mobieltje en jonge kinderen

Wat (verontrustende) getallen over kinderen & hun mobieltje:

Uit onderzoek blijkt dat 79% van de 8 tot 18-jarigen een mobieltje heeft.
Meer dan 60% van de kinderen tussen 8 en 12 hebben al een mobieltje.
63% van de jongeren met een mobiele telefoon zegt te kunnen internetten en 54% heeft een smartphone. Beide factoren zijn sterk afhankelijk van leeftijd: hoe ouder, hoe vaker een kind een mobiel met internet of een smartphone heeft. Nog voordat ze kunnen lopen, spelen onze allerkleinsten al met tablets. Een derde van de 1-jarigen speelt er zelfs heel regelmatig mee(??).

Een onderzoek geeft het volgende aan:

85% van de moeders gebruiken technologische middelen om hun kinderen bezig te houden. 

Kinderen hechten veel waarde aan mobieltjes. Bijna 60% van de kinderen is het ermee eens dat je er niet bij hoort zonder mobiel. Bijna de helft heeft zijn telefoon zelfs ‘s nachts aan en in de buurt. Volgens Remco Pijpers, directeur van Mijn Kind Online, is de mobiele telefoon niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van kinderen en mobiel internet hoort daar steeds meer bij: ‘Met 8 jaar heeft al een kwart van de kinderen een mobiele telefoon. Vier jaar later, wanneer ze naar de middelbare school gaan, hebben ze er allemaal een, steeds vaker met internet. Door het mobiele internet is het voor ouders echter lastiger geworden toezicht te houden op wat hun kinderen zien en doen op hun telefoon. Terwijl het wel heel belangrijk is kinderen te leren hoe ze bewust en veilig met hun mobiel omgaan.’

Mobiel wordt er (nog) niet veel gepest, online wel…..

De jongeren is ook gevraagd naar negatieve ervaringen via hun mobiele telefoon.
Hierbij worden onder andere onbedoelde kosten genoemd:

  • één op de vijf kinderen heeft wel eens geld uitgegeven door per ongeluk een app te kopen of een abonnement af te sluiten voor ringtones, sms-diensten of spelletjes. 
  • Sommige jongeren heeft dat meer dan 100 euro gekost.

Waar worden ze tegenwoordig aan blootgesteld?

  • Straling van de mobiel (die straling kan je oplossen door een speciale sticker op je mobiel of I-pad te plakken). Deze sticker kan je bij de praktijk aanschaffen!
  • Druk, andere kinderen hebben al wel een mobiel (ik hoor er niet bij).
  • Onbedoelde kosten, door het mobieltje
  • Zelfs op school is technologie overal aanwezig. Leraren geven huiswerk waarvoor leerlingen online hulpmiddelen moeten gebruiken en zaken op internet moeten opzoeken. Verder gebruiken leraren apps om huiswerk op te geven, in te leveren en na te kijken.
  • Veel mensen staan niet stil bij de veiligheidsrisico’s op het gebied van online veiligheid. Uit een recent onderzoek kwam een opmerkelijk percentage naar voren: 68% van de ouders controleert nooit de online activiteiten van hun kinderen. En deze online activiteiten nemen ieder jaar weer verder toe.
Welke horen er volgens jou nog bij?

Externe linken met meer info!

Meer informatie vind je hier en ook hier vind je nog meer informatie!
Is het wel zo gezond voor je kind om met een mobiel of Ipad te spelen?
Het schijnt dat het slecht is voor de ogen en de hersenen van je kind. 
De bewijzen daarvoor vind je hier.
Hier kan je lezen hoe je je kind kan beschermen op het internet.

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Ik besluit m'n pad van ontwikkeling weer op te pakken. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden" en dus ook m'n doelgroep. Mensen met chronische klachten. Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen. Mijn interesses liggen bij: door motorrijden ontspannen, wandelen met de honden in de natuur, me laten inspireren door andere. Mijn werk en mijn vrouw zijn mijn grote passie.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down