arrow_drop_up arrow_drop_down

Voedingssupplementen, nut of noodzaak?

Voedingssupplementen en het nut er van.

Bruce Ames en Joyce McCann, onderzoekers aan het Children’s Hospital Oakland Research Institute in Oakland, Californië, hebben een hoop onderzoeksmateriaal uitgeplozen.
Zij zijn er inmiddels van overtuigd dat een tekort aan microvoedingsstoffen – vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en andere biochemische stoffen – kan leiden tot veel van de chronische degeneratieve ziekten waar we in onze maatschappij mee te maken hebben, vooral naarmate we ouder worden.
Terwijl hij benadrukt dat gezond eten het belangrijkst is, zegt Ames – en daarin staat hij niet bepaald alleen in de conventionele of alternatieve geneeskunde – dat voedingssupplementen een cruciale rol kunnen spelen in onze gezondheid.

Het moderne dieet is ‘rijk aan energie en arm aan voedingsstoffen’, zegt Ames. Dat komt doordat onze maaltijden vooral veel geraffineerde granen en suiker, vetten en vlees bevatten en niet genoeg groente, fruit, noten, bonen en volkoren producten met een hoger gehalte aan voedingsstoffen per calorie.

‘Als mensen hun maag vullen met zoete frisdrankjes voelen ze zich vol, maar wat betreft microvoedingsstoffen zijn ze uitgehongerd’, zegt Ames.

Is er verband tussen chronische ziekten en gebrek aan microvoedingsstoffen?

Ames en McCann zijn niet de enigen die een verband zien tussen chronische ziekten en gebrek aan microvoedingsstoffen. Het is algemeen bekend dat een slecht voedingspatroon het risico op tal van ziekten verhoogt.
Voor veel mensen is suppletie de oplossing. Daardoor is de supplementenindustrie de laatste twintig jaar zo snel gegroeid.
Volgens het NIPO gebruikt ongeveer veertig procent van de Nederlanders supplementen. De markt bedraagt zo’n 350 miljoen euro per jaar, meldt -Natuur- en gezondheids Producten Nederland (NPN). NPN is de branchevereniging van producenten en importeurs van voedingssupplementen.
Dat bedrag is een schijntje vergeleken met de Amerikaanse markt, waar volgens de brancheorganisatie zo’n vier miljard dollar wordt uitgegeven aan multivitaminen–pillen alleen al.

Tekort aan voedingsstoffen in het moderne dieet

Ames zegt dat het tekort aan voedingsstoffen in het moderne dieet zo aanzienlijk is en de kans op chronische ziekten zo duidelijk aanwezig, dat we het ons niet kunnen veroorloven te wachten tot we ons leven aan de eettafel hebben gebeterd.
Bent u er niet zeker van dat uw voedingspatroon perfect is (en wie van ons kan met zekerheid zeggen dat we elke dag vijf tot negen porties verse groente en fruit binnenkrijgen?), dan kan suppletie de score rechttrekken.

Ames: ‘Ik zou zeggen: probeer goed en gevarieerd te eten, laat de suikerhoudende frisdrankjes en de lege calorieën staan, maar neem voor de zekerheid ook een voedingssupplementen.

Voedingssupplementen zijn bij de webshop te bestellen.

 

(dit artikel is overgenomen uit: Issue september 2009 )
Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden" en dus ook m'n doelgroep. Mensen met chronische klachten. Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen.   Mijn interesses liggen bij: door motorrijden ontspannen, wandelen met de honden in de natuur, me laten inspireren door andere. Mijn werk en mijn vrouw zijn mijn grote passie.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies