Voedingssupplementen, nut of noodzaak?

Voedingssupplementen, nut of noodzaak?

Voedingssupplementen en het nut er van.

Bruce Ames en Joyce McCann, onderzoekers aan het Children’s Hospital Oakland Research Institute in Oakland, Californië, hebben een hoop onderzoeksmateriaal uitgeplozen.
Zij zijn er inmiddels van overtuigd dat een tekort aan microvoedingsstoffen – vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en andere biochemische stoffen – kan leiden tot veel van de chronische degeneratieve ziekten waar we in onze maatschappij mee te maken hebben, vooral naarmate we ouder worden.
Terwijl hij benadrukt dat gezond eten het belangrijkst is, zegt Ames – en daarin staat hij niet bepaald alleen in de conventionele of alternatieve geneeskunde – dat voedingssupplementen een cruciale rol kunnen spelen in onze gezondheid.

Het moderne dieet is ‘rijk aan energie en arm aan voedingsstoffen’, zegt Ames.
Dat komt doordat onze maaltijden vooral:

  •  veel geraffineerde granen en suiker, vetten en vlees bevatten
  • niet genoeg groente, fruit, noten, bonen en volkoren producten met een hoger gehalte aan voedingsstoffen per calorie.

‘Als mensen hun maag vullen met zoete frisdrankjes voelen ze zich vol, maar wat betreft microvoedingsstoffen zijn ze uitgehongerd’, zegt Ames.

Is er verband tussen chronische ziekten en gebrek aan microvoedingsstoffen?

Ames en McCann zijn niet de enigen die een verband zien tussen chronische ziekten en gebrek aan microvoedingsstoffen. Het is algemeen bekend dat een slecht voedingspatroon het risico op veel ziekten verhoogt.
Voor veel mensen is suppletie de oplossing. Dit is de reden waardoor de supplementenindustrie de laatste twintig jaar zo snel gegroeid is.
Volgens het NIPO gebruikt ongeveer veertig procent van de Nederlanders supplementen.
De markt bedraagt zo’n 350 miljoen euro per jaar, meldt NPN (Natuur- en gezondheid Producten Nederland). NPN is de branchevereniging van producenten en importeurs van voedingssupplementen.
Dat bedrag is een schijntje vergeleken met de Amerikaanse markt, waar volgens de brancheorganisatie zo’n vier miljard dollar wordt uitgegeven aan multivitaminepillen alleen al.

Tekort aan voedingsstoffen in het moderne dieet

Onze groenten bevat steeds minder, voor ons noodzakelijke nutriënten. Kijk naar eens naar de schrikbarende verlaging tussen 1975 en nu

Ames zegt dat het tekort aan voedingsstoffen in het moderne dieet aanzienlijk is. De kans op chronische ziekten is duidelijk aanwezig. We kunnen het ons niet veroorloven te wachten tot we ons leven aan de eettafel hebben gebeterd.
Bent u er niet zeker van dat uw voedingspatroon perfect is (en wie van ons kan met zekerheid zeggen dat we elke dag vijf tot negen porties verse groente en fruit binnenkrijgen?), dan kan suppletie de score rechttrekken.


Ames: ‘Ik zou zeggen:

  1. probeer goed en gevarieerd te eten
  2. laat de suikerhoudende frisdrankjes en de lege calorieën staan
  3. neem voor de zekerheid ook een voedingssupplementen

De best opneembare Voedingssupplementen vind je hier.

Kunstmest

In een tijd dat een slakrop in ongeveer 6 weken uit de grond getrokken word, is veel kunstmest nodig.
Dat betekent dat er maar een aantal mineralen worden toegevoegd die de groei versnellen.

Dit is dus een hele andere materie dan bv stalmest of compost.
Als dit de bemesting van je groenten zou zijn, zou je groenten automatisch ook meer mineralen bevatten en minder bevattelijk zijn voor ziektes.

M.a.w. we zouden naar een andere manier van voedsel telen moeten, alleen heeft eenieder dan nog te eten?
Je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid, als je daar de tijd voor hebt, om in een volkstuintje je groenten te gaan verbouwen.

(dit artikel is overgenomen en uit: Issue september 2009)
En door mijzelf aan gevuld.

Wil je meer weten over voedingssupplementen?
Wil je weten of jij bepaalde voedingssupplementen nodig hebt?
Ik zal in de meeste gevallen jou sprays aanraden om hun vele voordelen.
En natuurlijk test ik dan ook uit welke dosering je moet nemen!

Voor vragen kan je contact met mij opnemen.


 

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". Zo kwam ik ook uit bij m'n doelgroep 'vermoeidheid na kanker'. Door de dingen die ik meegemaakt heb, de inzichten die ik heb mogen ontvangen en de manieren die mij aangereikt zijn, Heb ik sprongen vooruit gemaakt. Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen. Mijn vermoeidheid is een optelsom van 3 (een aangeboren chromosoomafwijking die veel vermoeidheid geeft, het hebben van 1 nier met een nierfunctie van +/- 35% (omdat die ook bestraald is) en de bestraling op zich). Ondanks dat ik enorme stappen heb gezet, blijf ik doorgaan op deze spirituele reis.
Probiotica en de 8 belangrijkste gezondheidsvoordelen!
Door

Probiotica en de 8 belangrijkste gezondheidsvoordelen!

op 21 Aug 2020

[…] denk eens verder ……. wat eten kinderen tegenwoordig (vulling vs voeding)? En welk effect zou dat op de darmflora / darmwand kunnen hebben? Kinderen met ADHD die zouden ook […]

Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!