Winterdepressie, denk daar niet te licht over!

Winterdepressie, denk daar niet te licht over!

Doordat we steeds meer binnen zijn gaan leven (wonen, werken en sporten) komen we steeds minder met zonlicht in aanraking. Daarnaast zijn de richtlijnen van de Raad voor Gezondheid dat als je in de zon komt dat je je moet insmeren met factor 50 zodat je zeker niet verbrandt (maar anderzijds je lichaam ook de fotonen uit het zonlicht niet kan opnemen).
Te weinig zonlicht kunnen opnemen is slecht voor ons. Sommige mensen krijgen daar last van. Denk maar aan mensen met winterdepressie (mogelijk is dit de eerste voorbode van te weinig fotonen opnemen).

Winterdepressie, welke klachten kun je dan hebben:

  • moeheid
  • weinig energie
  • somberheid
  • een grote behoefte om te slapen
  • gewichtstoename (door een toegenomen behoefte aan calorierijk voedsel als snacks, chips en chocolade)

Wat is de oorzaak?

De naam winterdepressie geeft al aan waar het probleem zit (winter, minder zonlicht bereikt de aarde). Het gevolg is dat een aantal biologische processen in het lichaam niet goed meer verlopen. Zo zal het lichaam bijvoorbeeld extra slaaphormoon produceren. Als je normaal in balans bent, heb je een wisselwerking tussen de neurotransmitters Cortisol en Melatonine.
De Melatonine spiegel gaat naar beneden en tegelijk gaat je Cortisol spiegel omhoog, ’s avonds is dat net omgekeerd. Blijkbaar stuurt het tekort aan licht deze werking in het honderd.
De aanmaak van Melatonine overdag heeft een negatieve invloed op de productie van neurotransmitters en bepaalde activatiehormonen.

Bij deze neurotransmitters kun je denken aan:

  • Serotonine
  • Noradrenaline
  • Dopamine
  • Cortisol

(Bovenstaande neurotransmitters reguleren uw stemming, eetlust, concentratievermogen en prestatievermogen.)
Het feit dat deze mensen (dit zijn in veel gevallen vrouwen) last hebben van dit lichttekort, geeft aan dat ze echt op het randje met hun tekort aan fotonen (licht) leven. Het lichaam kan het fotonentekort niet langer compenseren en komt met klachten als depressiviteit (somber zijn).

fotonen Therapie helpt bij en winterdepressie

Een oplossing bij een winterdepressie

Mensen die depressief en somber zijn, trekken zich terug en blijven binnen. Dit terwijl juist naar buiten treden, de zon in, hun zoveel zou baten.
Dat ze daar baat bij hebben blijkt uit de lamp (licht therapie) waar ze voor gaan zitten.

Natuurlijk zouden ze ook gebruik kunnen maken van fotonentherapie. Het voordeel van Fotonentherapie is dat het licht (de fotonen) in hapklare brokken aan de cellen (het lichaam) wordt aangeboden. Ander licht, ZELFS zonlicht moet eerst door het lichaam omgezet worden.

Een andere mogelijkheid zou zijn een goede lichtbril. De werking is vele malen breder dan alleen tegen de winterdepressie.

Wetenschappelijk onderzoek …

Wetenschappers van de Universiteit van Edinburgh concludeerde dat de gezondheidsvoordelen van zonlicht mogelijk veel zwaarder wegen dan de mogelijke kans op huidkanker. Volgens onderzoekers helpt zonlicht bij het verlagen van de bloeddruk, waardoor de kans op een hartaanval en beroerte lager wordt en zelfs de levensduur langer wordt. Tot voor kort werd gedacht dat vitamine D de enige verklaring was voor de gezondheidsvoordelen van de zon.

Winterdepressie, zijn er oplossingen?

  • Lichttherapie
  • Zonnestaren

Winterdepressie en lichttherapiewinterdepressie

Bij een winterdepressie (ook wel winterblues genoemd) wordt lichttherapie in de vroege ochtend toegepast. Hierdoor krijgt het lichaam het seintje dat de Cortisolspiegel kan gaan stijgen (gevolg extra energie, een betere stemming gedurende dag en het slaappatroon verbeterd).
Met lichttherapie is een winterdepressie goed te behandelen. Het effect van lichttherapie is onomstotelijk wetenschappelijk aangetoond. Lichttherapie is dan ook opgenomen als eerste keuzebehandeling van winterdepressie in de officiële Nederlandse behandelrichtlijnen van artsen.

Winterdepressie en zonnestaren

Zonnestaren is een duizenden jaren oude techniek, die al werd beoefend door de oude Egyptenaren en de Maya’s. Door in de opkomende of ondergaande zon te kijken komen de fotonen (licht) in je lichaam.

Hoe doe je dat, zonnestaren?

Ga tijdens zonsopkomst of –ondergang naar buiten en kijk 10 seconden in de zon.
Kijk iedere dag 10 seconden langer tot je aan de 44 minuten zit, wat ongeveer 10 maanden in beslag neemt.
Blijft kalm en rustig. Wanneer je de 44 minuten hebt bereikt is het programma voltooid.

Heb je iets aan dit verhaal gehad? Zou je dat hieronder willen delen?
Denk je dat je vrienden hebt waarvoor dit bericht belangrijk of interessant zou zijn om ook te lezen?
Zou je het dan met hun willen delen?

Wil je weten of de praktijk een oplossing heeft voor jouw problemen?
Neem dan contact op of bel om een afspraak te maken.

Over de schrijver
Heel lang wist ik niet wat voor werk ik zou gaan doen, tot dat ik de mogelijkheid kreeg om heftruck te gaan rijden, tijdens mijn werk. Opleidingen in die richting maakte dat ik een 10 jaar gewerkt heb als heftruck/reachtruck-chauffeur Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". En dat is een niet eindigende weg, want mijn leven bied mij veel uitdagingen. De belangrijkste uitdagingen zijn: • een chromosoom afwijking • de enorme vermoeidheid die ik heb overgehouden aan de bestraling voor de kanker • de ene nier die ik heb werkt maar voor 30 %, (omdat die ook bestraald is) Al deze klachten geven mij een vermoeidheid. Gelukkig komen er ook oplossingen op mijn pad. De gevolgen van een motorongeluk dat ik in 2023 had doen mij uiteindelijk de das om, ik stop met werken. Ik help overigens nog steeds mensen, dat doe ik nog steeds met veel passie, maar niet meer op dagelijkse basis. De kennis en kwaliteit veranderen natuurlijk niet, ik moet zelf natuurlijk ook een goed gevoel hebben bij wat ik doe! Als je vragen hebt, mag je (natuurlijk) altijd contact met me opnemen!
Laurens van Voorene
Door

Laurens van Voorene

op 06 Dec 2014

Hoi Maarten, Leuk artikel en goed uitgelegd. Zonlicht is ook de belangrijkste bron van vitamine D. 15 minuten blootgesteld zijn aan daglicht zou genoeg moeten zijn!

Maarten
Door

Maarten

op 06 Dec 2014

Hallo Laurens, dank voor je reactie. Idd had ik dat er nog wel bij kunnen vermelden, was met m'n focus bij de winterdepressie. Dank voor je aanvulling (een blog bericht kan altijd completer). Vitale groeten, Maarten

Frank Veldman
Door

Frank Veldman

op 25 Aug 2018

Hoi Maarten! Helaas lukt het jou niet om voldoende vitamine uit de Nederlandse zon te halen als je 15 min de zon in gaat. Dit is een illusie

Maarten
Door

Maarten

op 17 Oct 2018

Hallo Frank, denk je dat dit een illusie is vanwege het grote tekort? Vitale groeten, Maarten

Ingmar
Door

Ingmar

op 17 Dec 2014

Goed artikel! Ik ben via via op je site gekomen en heb erg veel aan je blog gehad. Ik vind dat je erg helder en informatief schrijft.

Maarten
Door

Maarten

op 19 Dec 2014

Hallo Ingmar, dank voor je compliment. :-) Vitale groeten, Maarten

Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!