04 september 2023 
2 min. leestijd

Basisbehoeften en het effect dat het op je gedrag heeft

Basisbehoeften en het effect dat het op je gedrag heeft

Wat beïnvloed je gedrag?basisbehoeften

Basisbehoeften, emoties en eigenwaarde liggen aan de basis van je gedrag, althans dat is mijn mening.

Laten we eerst deze drie woorden eens nader bekijken:

  • Basisbehoeften
    De theorie van de basisbehoeften gaat ervan uit dat er bepaalde universele behoeften zijn die alle mensen nastreven. Deze behoeften omvatten zaken als fysieke veiligheid, voedsel, onderdak, sociale verbondenheid en zelfontplooiing. Het vervullen van deze basisbehoeften draagt bij aan het welzijn en beïnvloedt hoe mensen zich gedragen. Als bepaalde basisbehoeften niet worden vervuld, kan dit leiden tot stress, ontevredenheid en gedrag om die behoeften te bevredigen.
  • Emoties
    Emoties spelen een cruciale rol bij menselijk gedrag. Emoties zijn niet alleen innerlijke ervaringen, maar ze sturen ook acties en beslissingen aan. Emoties kunnen dienen als motivators om bepaalde doelen te bereiken, en ze kunnen ook bepalen hoe we reageren op situaties en interacties met anderen. Het begrijpen en beheren van emoties is van invloed op hoe mensen zich gedragen en relaties aangaan.
  • Eigenwaarde
     Eigenwaarde verwijst naar het gevoel van eigenwaarde en zelfrespect dat iemand heeft. Het heeft invloed op hoe iemand zichzelf ziet, hoeveel vertrouwen hij of zij heeft en hoe veerkrachtig iemand is bij tegenslagen. Mensen met een gezonde eigenwaarde zijn vaak beter in staat om positieve relaties aan te gaan, doelen na te streven en uitdagingen aan te gaan.

In mijn beleving werken je ouders gedurende je opvoeding, zonder dat ze zich daar van bewust zijn, aan je Basisbehoeften.

Enkele van de 17 basisbehoeften zijn:
• Aandacht
• Bevestiging
• Respect
• Goedkeuring
• Liefde

Het hebben van een basisbehoefte creëert een bepaald gedrag (maakt dat je je op een bepaalde manier gedraagt, dit gaat geheel onbewust).

Basisbehoeften hebben we allemaal.

Iedereen van ons heeft basisbehoeften, al dan niet aanwezig als een behoefte. Je onbewuste laat dus zien, via je gedrag, waar je behoeften liggen.

Bijvoorbeeld: Je vindt het belangrijk dat je baas of je partner zegt dat je het goed gedaan hebt (Basisbehoeften: bevestiging & waardering).

Zo kan er Burn-out ontstaan, doordat mensen hun eigen grenzen voorbij gaan voor een schouderklopje.

Hiermee stel jij jezelf altijd afhankelijk op van een ander.
Hij moet zeggen dat ik goed ben!
Helaas voor jou, jij moet het doen, jij ‘moet’ in actie komen en tegen je zelf zeggen dat je het goed doet. Daarmee wordt de relatie die je hebt met die ander ook onvoorwaardelijker (zonder voorwaarde).

Op het moment dat je weet hoe je aan jezelf de benodigde basisbehoeften kunt geven, verandert de hele wereld om je heen.
Nee, niet de wereld verandert, jij bent veranderd.
Daardoor ga je ook anders om met de wereld om je heen.
Daardoor raak je niet meer zo snel geïrriteerd als de ander je niet begrijpt.
Elke bewustzijnsverandering heeft effect op je vitaliteit (positief en negatief).

Ik voel het als mijn missie om mensen bewust te maken over wat ze zeggen en welk effect dit heeft op het onderbewuste. Als dit bekend is kan de oorzaak (van het probleem, ongemak) aangepakt worden.
Ik doe dit in de praktijk door o.a. te werken aan de Basisbehoeften.

Behoefte hebben aan zoet

Als je behoeften hebt aan zoet is dat eigenlijk een boodschap van je onderbewuste en is de suiker dus een compensatie.
Eigenlijk heb je behoefte aan iets anders.

Je kan hier denken aan:
Een arm om je schouder
Een knuffel
 Troost
Een complimentje
Iemand die zegt “ik hou van je” (dat kan je ook zelf zijn)
Een vrij partijtje
Een schouder klopje
Veiligheid
Geborgenheid

In de toekomst (nu je dit gelezen hebt), zal je actie anders zijn.
Als je dus behoefte hebt aan zoet,
ga dan eens met je aandacht naar je gevoel toe.
Vraag eens aan je onderbewuste wat je werkelijk nodig hebt.
Kijk eens hoe je dit aan jezelf kan geven (dat kan je o.a. leren bij een consult Basisbehoeften)
Vraag het in uiterste nood aan een ander
Je hoeft er beslist niet zuinig mee om te springen (ben niet bang voor een overdosis!)

Wil je werken aan je basisbehoeften?
Neem dan NU contact met me op!

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen.Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige.Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken.Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". Zo kwam ik ook uit bij m'n doelgroep 'vermoeidheid na kanker'.Door de dingen die ik meegemaakt heb, de inzichten die ik heb mogen ontvangen en de manieren die mij aangereikt zijn, Heb ik sprongen vooruit gemaakt.Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen.Mijn vermoeidheid is een optelsom van 3 (een aangeboren chromosoomafwijking die veel vermoeidheid geeft, het hebben van 1 nier met een nierfunctie van +/- 35% (omdat die ook bestraald is) en de bestraling op zich).Ondanks dat ik enorme stappen heb gezet, blijf ik doorgaan op deze spirituele reis.
Meridian Balance, los je problemen op in je droom!
Door

Meridian Balance, los je problemen op in je droom!

op 29 Mar 2016

[…] Balance (een productlijn oorspronkelijk geproduceerd door Pervital) werkt aan een basisbehoefte gekoppeld aan een meridiaan. Als je last hebt van bepaalde onverwerkte emoties, dan kan je deze […]

Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!