29 december 2013 
1 min. leestijd

Besparen van Energie is heel eenvoudig. Hoeveel laders zonder iets er aan zie je?

Besparen van Energie is heel eenvoudig. Hoeveel laders zonder iets er aan zie je?

Accu’s, batterijen en opladers

Het hele jaar worden opladers gebruikt om mobiel, DECT-telefoons, camera, laptop, wifi, accu boormachines en diverse andere apparatuur van stroom te voorzien.
Sommige van deze apparaten zullen tijdens je vakantie stroom moeten blijven leveren, maar haal ze er zoveel mogelijk uit, zo kan je besparen op je kosten.

Besparen

Let er ook op dat kinderen deze batterijladers uit het stopcontact halen voor je de deur achter je dicht trekt.
Batterij opladers die in het stopcontact zitten, ook al is het aangesloten apparaat al volledig geladen (of zelfs er al van afgehaald) blijft stroom gebruiken, dit is slecht voor het milieu en je portemonnee. M.a.w. als je de opladers die niet gebruikt worden uit het stopcontact haalt kan je geld besparen.

Accu Wijsheid:

  • Vroeger was de gedachte dat je je accu’s eerst helemaal moest ontladen, voor je ze mocht opladen. Dat is niet meer van deze tijd. De accu’s van nu hebben geen geheugen meer.
  • Bij normale temperaturen verliest de accu ongeveer 20 procent capaciteit per jaar (bij hogere temperaturen nog meer). De levensduur komt daardoor uit op gemiddeld drie tot vijf jaar.
  • Pas op: NiMH en Li-Ion-accu’s mogen niet 100% ontladen worden omdat ze dan onherstelbaar defect kunnen raken. Bij gebruik in elektronische apparatuur is dat niet snel het geval omdat het product uitschakelt zodra het energieniveau te laag is, maar pas op met gebruik in bijvoorbeeld een zaklamp.

Laptop, oplader of accu?

Moet de laptop aan de oplader blijven zitten of is het beter om op accukracht te werken?
Als het om een Li-Ion-accu gaat – en dat is tegenwoordig vrijwel standaard – is het beter om hem aan de oplader te laten zitten. De volle accu wordt dan zo goed als niet gebruikt.
Het wordt over het algemeen ontraden om de accu los te koppelen wanneer een notebook aan de stroom hangt.
Het is echter geen bezwaar om op accukracht met een notebook op de bank te zitten en hem, eventueel halfvol, daarna weer aan te sluiten op het stroomnet. Li-Ion-accu’s kunnen daar goed tegen.

(Gezondheid technisch is het echter niet zo gezond, met een laptop op schoot.  Bij mannen en vrouwen is het slecht voor hun voortplantingsorganen.)

 

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". Zo kwam ik ook uit bij m'n doelgroep 'vermoeidheid na kanker'. Door de dingen die ik meegemaakt heb, de inzichten die ik heb mogen ontvangen en de manieren die mij aangereikt zijn, Heb ik sprongen vooruit gemaakt. Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen. Mijn vermoeidheid is een optelsom van 3 (een aangeboren chromosoomafwijking die veel vermoeidheid geeft, het hebben van 1 nier met een nierfunctie van +/- 35% (omdat die ook bestraald is) en de bestraling op zich). Ondanks dat ik enorme stappen heb gezet, blijf ik doorgaan op deze spirituele reis.
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!