30 december 2020 
3 min. leestijd

Weet jij wat het effect op je vertering is, van hoe jij eet.

Hoe je eet is van invloed op je vertering.
Op zich is dat kennis die veel mensen wel weten. Toch ben je daar niet altijd mee bezig.
Zo ook tijdens de maaltijd op tweede kerstdag.
Ik besefte dat ik eigenlijk helemaal verkeerd bezig was met eten (zo gaat het ook vaak fout hé).

Hoe eet jij?

Je kan in feite op twee verschillende manieren eten:

  • Bewust eten
  • Onbewust eten

We hadden nog veel vlees over en ik dacht laat mij de kip dan maar op eten.
Op de vraag of ik nu bewust of onbewust eet kan je hier zeggen bewust (zonde om het weg te gooien hé!).
Maar dit is niet de manier van bewust eten die ik bedoel.

Ik zal je uitleggen waarom ik daar verkeerd bezig was met eten.
Eigenlijk had ik genoeg gegeten maar ik zou wel helpen met wat er nog over was.
We hebben 2 teckels, die hadden die taak ook graag op zich genomen.
Dus er was eigenlijk geen noodzaak te veel te eten (je kan je afvragen of er sowieso ooit wel en noodzaak is om te veel te eten!)

Voorbeelden van onbewust eten:

  • Eigenlijk niet de tijd neemt om te eten (is er ook zo een).
    Je eet je eten, Hap, Slik en Weg. (Dit gaat bv heel gemakkelijk met zachte broodjes).
    Zo je brood wegschrokken, maakt ook dat alle voedingsstoffen minder goed worden opgenomen.
    En dat is toch eigenlijk de reden dat je eet. Want de eigenlijke vertering begint al in de mond.
  • Om dezelfde reden is eten achter je computer helemaal niet goed voor je. Lock down of niet.
    Je eten verdwijnt, verdwijnt je hongergevoel ook?
    Goh, waar zouden die corona kilo’s toch vandaan komen?
  • Je zit in de bioscoop met een bak popcorn opschoot,
    gedachteloos eet je de bak leeg, misschien eet je wel veel vaker onbewust!
  • Denk aan een emotie eter.
    Een emotie eter begin aan een zak met snoep en ineens is de zak leeg.

Hoe eet je Bewust?

Ik had ooit eens gelezen dat bepaalde groepen mensen elke hap 20 x kauwen.
Natuurlijk heb ik dat zelf ook eens gedaan een maaltijd lang.
Nou ik kan je zeggen dan eet je heel bewust, phoe wat duurt een hap eten dan lang!

Maar ik merkte ook dat m’n voedsel dan heel anders in m’n mond was.
Dan is namelijk een hap in je mond een soort van voedselbrij geworden.
Dan kan je je eten, drinken.

Vroeger zeiden mijn ouders wel eens;

Je hebt geen tanden in je maag hé (omdan zonel alles doorslikte)!

Ze zeggen dat de vertering al in je mond begint.

Ik kan me voorstellen dat, als je voldoende op je voedsel kauwt (bv die 20 keer), dat dat o.a. een positief effect heeft op je vertering.
De enzymen in het speeksel, zoals b.v. amylase (verteerd de zetmeel) zijn al vast met de vertering begonnen.
Het heeft ook een positief effect op hoeveel je eet (je maag heeft een 20 minuten nodig om de boodschap ‘vol’ aan je hersenen door te geven.

Voordelen als je bewust eet.

  • Je eet rustiger (je slikt ook minder lucht mee)
  • Daardoor geniet je ook meer van het voedsel
  • Je bent bewuster van wat je eet
  • Door je voedsel goed te kauwen maak je meer enzymen aan
  • Je verteerd je voedsel beter waardoor het ook beter word opgenomen
  • je eet minder, want het ‘vol gevoel bericht’ word ontvangen!
    (ik vraag me dan ook af of een smoothie drinken eigenlijk wel zo goed voor je is?)
  • Dat je kaken op en neer gaan, maakt ook dat de je je doorbloeding daar goed houd.
    Dit heeft weer als voordeel dat je je mond ook gezond houd.

Merk jij van jezelf dat je ook te veel of te snel eet en wil je dat veranderen?
Want er natuurlijk een reden waarom je dat doet?

Als je nu contact met me opneemt, dan gaan we er verandering in brengen.
Zodat je weer bewust gaat eten en afvallen.

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Ik besluit m'n pad van ontwikkeling weer op te pakken. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden" en dus ook m'n doelgroep. Mensen met chronische klachten. Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen. Mijn interesses liggen bij: door motorrijden ontspannen, wandelen met de honden in de natuur, me laten inspireren door andere. Mijn werk en mijn vrouw zijn mijn grote passie.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down