01 maart 2018 
4 min. leestijd

Microcirculatie of haarvaten, weet je dat 3/4 deel van je bloedsomloop hier uit bestaat?

Microcirculatie of haarvaten, weet je dat 3/4 deel van je bloedsomloop hier uit bestaat?

Vroeger op school kregen wij een heel simpel plaatje te zien als het gaat om de bloedsomloop (vergelijkbaar met wat je hierboven ziet). En zo kregen we een idee hoe het werkt (maar ja dan spreek ik over, zeg maar, 1972). Het woord microcirculatie werd nog niet genoemd.
Daar hoorde ik echter ook niet over tijdens m’n medische basiskennis!

Wat is microcirculatie eigenlijk?

microcirculatie

Microcirculatie gaat over de kleinste bloedvaatjes, sommige hebben een doorsnede van 1/7 van een haar. Ze zijn dus microscopisch kleine.

Zoals je op het plaatje kan zien bestaat 11.5 % van de bloedsomloop uit slagaderen, 14.5 % uit aderen, de rest is dus de microcirculatie.

Het bijzondere aan de vaatjes van de microcirculatie is:

 • dat er geen receptoren aan zitten waar medicijnen op “vastplakken”. Er is dus ook geen medicijn om de microcirculatie weer ‘goed’ te maken.
 • dat er spiertjes in de bekleding van de vaatjes zit die maken dat het bloedvat zich kan samentrekken en ontspannen.  Hiermee zorgen ze dat het bloed in beweging blijft in de vaatjes.

Nu je ziet dat de microcirculatie het grootste deel beslaat, snap je ook wel dat als daar problemen zitten je dat echt wel gaat merken. Stel je voor dat een deel van je microcirculatie verstopt zit, welk effect dat dan kan hebben op je bloeddruk?

Aandoeningen aan de kleine bloedvaten zijn de aanleiding van grote ziekten zoals hoge bloeddruk, diabetes, beroerte, hartaanval en sommige aandoeningen in de hersenen!

Als je verder gaat inzoomen op de bloedsomloop en met name de microcirculatie dan hebben we dankzij ‘Bodyworld in Amsterdam’ daar nu ook plaatjes van.

Microcirculatie van de nieren

microcirculatieEen nier is een boonvormig orgaan waar het bloed gezuiverd wordt en als afvalproduct ontstaat urine. Als je een doorsnede van een nier ziet (links een model van de anatomieshop), dan geeft dat eigenlijk geen zicht op de magie die daar plaats vindt. Als je een nier ziet die een microcirculatieplastinatiebehandeling heeft ondergaan, dan zie je veel meer (in rood de bloedvaten en in geel het deel waar de urine als afval wordt afgevoerd, en ook dan weet je dat je het grootste gedeelte nog steeds niet ziet, aangezien dit microscopisch klein is).

Microcirculatie van het hart

microcirciulatieOp het plaatje aan de linkerkant zie je een kransslagader en z’n vertakkingen, althans dat is wat je via een röntgenapparaat zichtbaar kan maken. Op het oog lijkt alles goed en zitten er geen blokkades. Maar wie garandeert jou dat die blokkades niet in je microcirculatie zitten? Want dat is de plaats waar ze beginnen. Het linker plaatje is alles waar de cardioloog het mee moet doen. microcirculatieAls je dan weet van microcirculatie, dan begrijp je ook dat de cardioloog veel niet ziet. En vervelend voor jou als patiënt dat wat hij niet ziet, kan hij ook niet behandelen!

Het rechter plaatje laat een hart zien wat behandeld is door Bodyworld. Behalve dat je hart bloed rondpompt, is het zelf ook een en al bloed!

Microcirculatie en arteriosclerose

Als je last hebt van arteriosclerose, dan heb je last van verstoppingen van de kransslagaders. Na het lezen van dit blogbericht weet je dat die verstopping natuurlijk al veel eerder in je microcirculatie begonnen is.

Je kan je afvragen:

 • Hoe is die verstopping ontstaan?
 • Wat had ik kunnen doen om dit te voorkomen?

Als je last hebt van een beginnende verstoppingen van je kransslagaders, dan moet je actie ondernemen! Er moet wel wat veranderen.

Effect van een goed functionerende microcirculatie?

Kan jij je de tijd nog herinneren dat je thuiskwam van je werk en dat je je (nog steeds) fit voelde?

Stel je microcirculatie is goed, dan:

 • word je uitgerust wakker, omdat je lekker geslapen hebt.
 • verhoogde energie / verminderde vermoeidheid.
 • optimale levering van voedingsstoffen en zuurstof en alle organen kunnen hun afvalstoffen kwijt.
 • ben je vrolijk en opgewekt (en ook andere merken dat).
 • heeft stress geen vat op je, je bent meer ontspannen.
 • is je bloed minder dik.
 • ben je minder vatbaar voor infecties omdat je immuunsysteem beter is.
 • heb je een betere hartfunctie.
 • verhoogde helderheid, concentratie en mentale scherpte.
 • heb je aan het einde van je werkdag nog zoveel energie dat je nog andere leuke dingen kan doen.
 • fysieke uithoudingsvermogen word beter en je hersteld ook sneller.
 • als je geneesmiddelen gebruikt komen deze beter op de plaats waar ze nodig zijn (in sommige gevallen kan, in overleg, de dosering verlaagd worden).

Wil je bovenstaande resultaten ook weer voelen, neem dan contact me mij op, ik help je graag!
Als je meer informatie wilt hebben over hoe je je microcirculatie kan verbeteren, neem dan contact met me op en vraag naar een presentatie en stel je eventuele vragen.

Als je dit bericht interessant vond, wil je  het dan met je vrienden delen?

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen.Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige.Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken.Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". Zo kwam ik ook uit bij m'n doelgroep 'vermoeidheid na kanker'.Door de dingen die ik meegemaakt heb, de inzichten die ik heb mogen ontvangen en de manieren die mij aangereikt zijn, Heb ik sprongen vooruit gemaakt.Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen.Mijn vermoeidheid is een optelsom van 3 (een aangeboren chromosoomafwijking die veel vermoeidheid geeft, het hebben van 1 nier met een nierfunctie van +/- 35% (omdat die ook bestraald is) en de bestraling op zich).Ondanks dat ik enorme stappen heb gezet, blijf ik doorgaan op deze spirituele reis.
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!