15 oktober 2000 
3 min. leestijd

Neuro Emotionele Integratie, een interview uit 2000

Oud-heftruckchauffeur Maarten Ruisch uit (toen nog Rijen) is nu therapeut voor Neuro Emotionele Integratie.

‘Het onderbewustzijn is niet te flessen’

Maarten Ruisch uit Rijen is een forse kerel met lang haar. Een echte vent.
Op school wilde het niet zo vlotten en hij werd heftruckchauffeur. Dat heeft hij bijna vijftien jaar volgehouden.
“Ik wist dat het niet mijn richting was. Dat ik iets met mensen wilde gaan doen”.Hij voelde zich niet thuis tussen zijn collega’s, die vooral praatten over seks, voetbal en auto’s.
Zelf ging hij een of twee weken per jaar naar een bewustwordingscentrum in Spanje. “Om mezelf op spiritueel gebied wat meer te ontwikkelen. Ik volgde daar bijvoorbeeld workshops mediteren en spiritueel tekenen.” Hij praatte er niet over met zijn collega’s. Die zouden het niet hebben begrepen, vermoedt hij.

In 1996 kwam de ommekeer.

In 1996 zag hij een televisieprogramma dat zijn leven veranderde. Daarin kwam de NEI-therapie aan de orde. NEI staat voor Neuro Emotionele Integratie. Ruisch schreef zich in voor een opleiding aan de Academie Vitaliteitkunde Nederland in Nijmegen.
Bij de cursisten van de academie voelde hij zich heel wat beter thuis dan bij zijn collega’s. “Ik kwam mensen tegen die ook nadenken over de zin van het leven. Sommigen verklaren je voor gek als je geïnteresseerd bent in spiritualiteit en alternatieve geneeswijzen. Bij de academie zag ik dat ik gelukkig niet de enige ben.”

Een praktijk voor Neuro Emotionele IntegratieNeuro-Emotionele-Integratie

Inmiddels heeft Ruisch een eigen praktijk. Zijn behandelruimte is in een van de kamers op de eerste verdieping van de hoekwoning waar hij woont met zijn vrouw en twee jonge kinderen. Het is sober ingerichte, lichte kamer. Het zou de studeerkamer van een tiener kunnen zijn, met een blank houten bureau met computer en een boekenkast. Een muur is beschilderd met bijna levensgrote dolfijnen. Volgens Ruisch hebben deze dieren de grondlegger van de NEI-therapie geïnspireerd.
Tijdens het gesprek klinken uit een cassetterecorder vogelgeluiden en kabbelende beekjes. Wat hem zo aanspreekt in de therapie? “Dat het mensen inzicht geeft in zichzelf. Dat geldt misschien ook voor andere alternatieve geneeswijzen. Wie weet was ik een andere opleiding gaan doen als ik daar iets over op t.v. had gezien. NEI kan in elk geval iedereen leren, terwijl je voor bijvoorbeeld aura-reading toch tenminste aura’s moet kunnen zien.”

Hij laat me de ‘Neuro Emotionele Integratie’ ervaren

Hij legt uit hoe de therapie werkt. “Geef me je hand en duw je duim en wijsvinger tegen elkaar”, zegt hij. “Zeg je eigen naam, dan trek ik aan je vingers.” Hij zet behoorlijk veel kracht, maar het lukt niet. “Zeg nu een willekeurige andere naam, dan doen we het nog eens.” Nu krijgt hij de vingers wel van elkaar (‘hij laat me dus de spiertest ervaren’).
“Zo kun je met een spiertests vragen stellen aan het onderbewustzijn”, vertelt Ruisch.

“Sommigen die hier voor het eerst komen, hebben er niet zoveel vertrouwen in. Die laat ik zo hard mogelijk knijpen, zodat ze zien dat hun onderbewustzijn niet te flessen is.”
Hij laat een vragenschema zien aan de hand waarvan hij emotionele blokkades opspoort. “Om de blokkades op te lossen, breng ik ze in contact met denken en voelen.” Hij laat zien hoe dat gaat. “Je moet een (1) hand op je voorhoofd leggen en een (1) op het orgaan dat voor een bepaalde emotie staat. Tegelijkertijd plaats ik mijn vingers op de nulpunten van je hersenen, die in je oorschelp zitten. En dan moet je een paar keer diep ademhalen.” Dat is alles.
Vervolgens bekijkt Ruisch aan de hand van de spiertests of de blokkade inderdaad is opgeheven. Soms is dat niet gelukt. Dan kan een homeopathisch middel nodig zijn. Welk middel goed is voor bepaalde een klacht, kunnen de tests volgens Ruisch ook uitwijzen. “Eigenlijk kun je het onderbewustzijn alles vragen.”
Ruisch stelt dat de behandeling bij alle klachten kan helpen.

De feiten over Neuro Emotionele Integratie

• De NEI-therapie is ontwikkeld door de huisarts Roy Martina (geboren op het eiland Aruba). Hij gaat er van uit dat elk orgaan een bepaalde emotie vertegenwoordigd. Een spiertest met bijvoorbeeld duim en wijsvinger laat zien of een emotie is geblokkeerd. Geblokkeerde emoties veroorzaken klachten. Een NEI-therapeut helpt blokkades op te lossen.

• De Academie Vitaliteitskunde Nederland (voorheen gevestigd in Nijmegen, bestaat helaas niet meer) verzorgde de opleiding tot NEI-therapeut. Deze is ruim 7 jaar geleden opgezet op initiatief van Roy Martina. De academie verzorgde nog twee andere cursussen. In totaal kwamen er jaarlijks ongeveer 450 cursisten.

Dit artikel heeft in 2000 in dagblad De Stem gestaan.

Heb je na het lezen van dit interview nog vragen, neem dan contact met me op!

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Ik besluit m'n pad van ontwikkeling weer op te pakken. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden" en dus ook m'n doelgroep. Mensen met chronische klachten. Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen. Mijn interesses liggen bij: door motorrijden ontspannen, wandelen met de honden in de natuur, me laten inspireren door andere. Mijn werk en mijn vrouw zijn mijn grote passie.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down