Pre-biotica
Pre-biotica zijn niet verteerbare levensmiddeleningrediënten. Deze stimuleren selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm. Waardoor de gezondheid van de gastheer bevordert word. M.a.w. Pre-biotica is gezonde voeding en gezond makende voeding.
Pro-biotica
Een pro-biotica is een voedingsmiddel met levende micro-organismen waaraan een gezondheidsbevorderende werking wordt toegeschreven. Het begrip pro-biotica kan vertaald worden als “voor het leven” en is ontstaan als reactie op het begrip anti-biotica.
Een (slecht) voorbeeld van een pro-biotica is Yakult.
Yakult bestaat uit de volgende ingrediënten:
- Water
- Magere melk
- glucose-fructosestroop (Glucose-fructosestroop is een populair zoetmiddel omdat het:
- veel zoeter is dan sacharose of glucose
- goedkoper is
- en bovendien langer bewaard kan worden)
- suiker (zoetstof)
- maltodextrine (Het bestaat uit complexe glucose–polymeren en smaakt matig zoet)
- Aroma
- lactobacillus casei Shirota
Ik vraag me af WAAROM moet die Yakult zo gezoet worden??
- Is dat omdat suiker verslavend werkt?
- Gebruiken de mensen de Yakult vanwege de smaak?
- Willen de mensen Yakult dan DAARDOOR blijven gebruiken?
Ik hoor wel eens van mensen dat als ze met de Yakult stoppen de klachten weer terug komen.
In mijn beleving hoort zo’n soort middel een klacht op te heffen. Als ik mensen een probiotica adviseer, dan verwacht ik dat de darm het na een tijdje dan weer oppakt. En het pro-biotica z’n werk dus gedaan heeft.
Alleen dan is het een goed pro-biotica.
De waarheid over suiker, fructose en koolhydraten
Bij het proces waar de suiker uit de de suikerbiet (of het suikerriet) word gehaald, verdwijnt er helaas nog nl:
- alle vitaminen
- mineralen
- eiwitten
Na dit raffinageproces blijft alleen sacharose over. Deze enkelvoudige suiker wordt door het lichaam meteen in het bloed opgenomen.
Een hoog suikerverbruik veroorzaakt op den duur tekorten. Net als alle andere geraffineerde producten, neemt het mineralen – vooral kalk – en vitaminen uit het lichaam weg. Regelmatig gebruik van suiker verzwakt de weerstand.
Welke effecten heeft suiker op het lichaam?
Suiker werkt verslavend omdat het grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.
Op den duur kan dit leiden tot hypoglycaemie, suikerziekte en gedragsstoornissen. Ook kan het bijdragen tot het ontstaan van andere welvaartsziektes.Suiker werkt verzurend voor je lichaam en veroorzaakt indirect ontstekingen door de bloedsuikerspiegel die uit balans is.
Gebruik Fructose verdubbeld in 14 jaar!
Het verbruik van fructose (Suiker) is de laatste jaren aanzienlijk gestegen.
In 1980 at de gemiddelde persoon 39 pond fructose en 84 pond sucrose.
In 1994 at de gemiddelde persoon 83 pond fructose en 66 pond sucrose.
Samen is dat ongeveer 19% van het dieet van de gemiddelde persoon. Door de economische factoren is het gebruik van fructose zo sterk toegenomen.
Maïs is veel goedkoper en tweemaal zo zoet als tafelsuiker. De medische gemeenschap raadde het gebruik van fructose aan wegens een lage toename van glucose in het bloed. De wetenschappers hebben echter niet gekeken naar hoe een lichaam reageert en wanneer iemand suikers eet.
Fructose bevat geen:
- enzymen
- vitamines
- mineralen
Voedsel met fructose bruint sneller dan voedsel met glucose (de Maillard reactie).
Met fructose gebeurt dit bruiningsproces zeven keer sneller dan bij voeding met glucose.
Het gevolg is:
- dat er een afname is van de eiwit-kwaliteit
- en een toxiciteit van eiwit in het lichaam.
De Maillard reacties tussen eiwitten en fructose, glucose en andere suikers zouden een rol kunnen spelen in het verouderen en in sommige klinische complicatie van diabetes kunnen.
Wil je hier meer over lezen? Kijk dan op de site van Ferdinand Mulder of deze pagina, dit zijn pagina’s die mij geïnspireerd hebben tot het schrijven van dit blog bericht.
Het is boeiende materie!
Leaky gut syndroom, ben je ook zo vaak moe (+video).
op 23 Apr 2016