Pro-biotica, pre-biotica en Suiker

Pro-biotica, pre-biotica en Suiker

Pre-biotica

Pre-biotica zijn niet verteerbare levensmiddeleningrediënten. Deze stimuleren selectief de groei en/of de activiteit van één of meerdere soorten bacteriën in de dikke darm. Waardoor de gezondheid van de gastheer bevordert word. M.a.w. Pre-biotica is gezonde voeding en gezond makende voeding.

Pro-biotica

Een pro-biotica is een voedingsmiddel met levende micro-organismen waaraan een gezondheidsbevorderende werking wordt toegeschreven. Het begrip pro-biotica kan vertaald worden als “voor het leven” en is ontstaan als reactie op het begrip anti-biotica.

Een (slecht) voorbeeld van een pro-biotica is Yakult.

Yakult bestaat uit de volgende ingrediënten:

 • Water
 • Magere melk
 • glucose-fructosestroop (Glucose-fructosestroop is een populair zoetmiddel omdat het:
  • veel zoeter is dan sacharose of glucose
  • goedkoper is
  • en bovendien langer bewaard kan worden)
 • suiker (zoetstof)
 • maltodextrine (Het bestaat uit complexe glucosepolymeren en smaakt matig zoet)
 • Aroma
 • lactobacillus casei Shirota

Ik vraag me af WAAROM moet die Yakult zo gezoet worden??

 • Is dat omdat suiker verslavend werkt?
 • Gebruiken de mensen de Yakult vanwege de smaak?
 • Willen de mensen Yakult dan DAARDOOR blijven gebruiken?

Ik hoor wel eens van mensen dat als ze met de Yakult stoppen de klachten weer terug komen.

In mijn beleving hoort zo’n soort middel een klacht op te heffen. Als ik mensen een probiotica adviseer, dan verwacht ik dat de darm het na een tijdje dan weer oppakt. En het pro-biotica z’n werk dus gedaan heeft.
Alleen dan is het een goed pro-biotica.

De waarheid over suiker, fructose en koolhydraten

Bij het proces waar de suiker uit de de suikerbiet (of het suikerriet) word gehaald, verdwijnt er helaas nog nl:

 • alle vitaminen
 • mineralen
 • eiwitten

Na dit raffinageproces blijft alleen sacharose over. Deze enkelvoudige suiker wordt door het lichaam meteen in het bloed opgenomen.

Een hoog suikerverbruik veroorzaakt op den duur tekorten. Net als alle andere geraffineerde producten, neemt het mineralen – vooral kalk – en vitaminen uit het lichaam weg. Regelmatig gebruik van suiker verzwakt de weerstand.

Welke effecten heeft suiker op het lichaam?

 • Suiker werkt verslavend omdat het grote schommelingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.
  Op den duur kan dit leiden tot hypoglycaemie, suikerziekte en gedragsstoornissen. Ook kan het bijdragen tot het ontstaan van andere welvaartsziektes.

 • Suiker werkt verzurend voor je lichaam en veroorzaakt indirect ontstekingen door de bloedsuikerspiegel die uit balans is.

Gebruik Fructose verdubbeld in 14 jaar!

pro-bioticaHet verbruik van fructose (Suiker) is de laatste jaren aanzienlijk gestegen.
In 1980 at de gemiddelde persoon 39 pond fructose en 84 pond sucrose.
In 1994 at de gemiddelde persoon 83 pond fructose en 66 pond sucrose.

Samen is dat ongeveer 19% van het dieet van de gemiddelde persoon. Door de economische factoren is het gebruik van fructose zo sterk toegenomen.

Maïs is veel goedkoper en tweemaal zo zoet als tafelsuiker. De medische gemeenschap raadde het gebruik van fructose aan wegens een lage toename van glucose in het bloed. De wetenschappers hebben echter niet gekeken naar hoe een lichaam reageert en wanneer iemand suikers eet.

Fructose bevat geen:

Voedsel met fructose bruint sneller dan voedsel met glucose (de Maillard reactie).

Met fructose gebeurt dit bruiningsproces zeven keer sneller dan bij voeding met glucose.
Het gevolg is:

 • dat er een afname is van de eiwit-kwaliteit
 • en een toxiciteit van eiwit in het lichaam.

De Maillard reacties tussen eiwitten en fructose, glucose en andere suikers zouden een rol kunnen spelen in het verouderen en in sommige klinische complicatie van diabetes kunnen.

Wil je hier meer over lezen? Kijk dan op de site van Ferdinand Mulder of deze pagina, dit zijn pagina’s die mij geïnspireerd hebben tot het schrijven van dit blog bericht.

Het is boeiende materie!

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen.Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige.Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken.Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". Zo kwam ik ook uit bij m'n doelgroep 'vermoeidheid na kanker'.Door de dingen die ik meegemaakt heb, de inzichten die ik heb mogen ontvangen en de manieren die mij aangereikt zijn, Heb ik sprongen vooruit gemaakt.Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen.Mijn vermoeidheid is een optelsom van 3 (een aangeboren chromosoomafwijking die veel vermoeidheid geeft, het hebben van 1 nier met een nierfunctie van +/- 35% (omdat die ook bestraald is) en de bestraling op zich).Ondanks dat ik enorme stappen heb gezet, blijf ik doorgaan op deze spirituele reis.
Leaky gut syndroom, ben je ook zo vaak moe (+video).
Door

Leaky gut syndroom, ben je ook zo vaak moe (+video).

op 23 Apr 2016

[…] of één bifidus, kunnen dus nooit de balans terug brengen. De reclame voor deze drankjes, zoals Yakult, Vifit, Danoontje, geven dus onjuiste informatie.  Een vaak gehoorde klacht is dan ook dat als de […]

Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!