Page content

article content

Probiotica heeft een effect op mensen met Autisme!

Probiotica, wat is dat?

De technische verklaring voor probiotica luid als volgt:

Een probiotica is een voedingsmiddel met levende micro-organismen waaraan een gezondheidsbevorderende werking wordt toegeschreven.

Het begrip probiotica kan vertaald worden als “voor het leven” en is ontstaan als reactie op het begrip antibiotica (anti = tegen | bio = leven).

Probiotica, wat is de functie?

Probiotica komt niet alleen een goede spijsvertering ten goede.
Wetenschappers hebben ook ontdekt dat de “goede” bacteriën aangetroffen in gefermenteerde voedingsmiddelen en supplementen kunnen helpen bij:

 • gewichtsverlies
 • verkoudheid
 • huiduitslag
 • allergieën
 • diabetes
 • hart-en vaatziekten
 • autisme
 • ADHD?

Hoe kan het dat probiotica zoveel kan doen?

Tana Amen schrijft in haar bestseller boek ‘The Omni Diet’ het volgende. Een goede darmflora is de natuurlijke afweer tegen ziekte en stimuleert hiermee het immuunsysteem.

Veel mensen weten niet:

 • dat 70 procent van de immuuncellen in de darm leven
 • en dat ieder van ons een unieke mix van antistoffen heeft die zo onderscheidend zijn als een vingerafdruk. Deze antistoffen zijn eiwitten die door de mens worden geproduceerd als reactie op antigenen (ziekteverwekkers).

Er waren de volgende onderzoeken:

– Gewichtsverlies:

 1. Een studie uit 2012 gepubliceerd in de ‘Journal of Functional Foods’. Mensen met overgewicht aten voedsel met Lactobacillus bacterië (je kan hier denken aan b.v. zuurdesem). Dagelijks verloren ze 4 procent van hun totale lichaamsvet – een significant hogere reductie dan werd gezien in een controlegroep die eenzelfde soort voedsel aten zonder de bacterie.
 2. Ander nieuwe onderzoek suggereert dat de Ig Helicobacter pylori bacterie een belangrijke rol speelt in het gewicht. In een studie van 2011, werden de deelnemers behandeld met antibiotica om de Helicobacter pylori te doden. Hun niveau van hongerhormonen – en hun gewicht – steeg snel.

– Lagere cholesterol:

Een onderzoek is gepresenteerd op de ‘American Heart Association Scientific Sessions’ uit 2012. In een 9-weken durende studie kregen proefpersonen dagelijkse twee dosissen probiotica. Dit gaf een verlaging van het LDL (‘slecht’) cholesterol met ongeveer 12 procent. Bovendien, hadden de mensen die de probiotica gebruikt een daling van 9 procent van de totale cholesterol. De gunstige bacteriën verminderde ook de niveaus van moleculen genaamd cholesterol ester. Verzadigde vetzuren, die zijn gekoppeld aan gevaarlijke plaque opbouw in de slagaders.

– Minder verkoudheid en allergiesymptomen;

 1. Uit een recent overzicht van 10 studies onder 3451 mensenprobiotica bleek dat het nemen van probiotica een verminderd risico op bovenste luchtweginfecties geeft (UWI). Maar ook verkoudheid, keelontsteking, en ontsteking van de luchtpijp – bij zowel volwassenen als kinderen.
 2. Uit een studie van 2012 is gebleken dat studenten die dagelijks probiotica namen ongeveer de helft minder schooldagen verzuimden als gevolg van luchtweginfecties. Als ze verkouden werden waren de symptomen 34 procent minder ernstig. De onderzoekers wijzen erop dat dergelijke ellende zoals een verstopte neus en keelpijn het gevolg zijn van ontstekingsreacties die de beschermende micro-organismen helpen beteugelen.
 3. Een nog nieuwere studie gepubliceerd in januari bevestigt dit. Niet alleen hebben mensen met allergie die probiotica namen lagere niveaus van ontstekingsmarkers. Ook is gebleken dat ze een aanzienlijke daling van hooikoorts symptomen in de tweede maand van de studie hadden, in vergelijking met mensen die een placebo ontvingen.

– Darmflora herstellen kan autisme omkeren:

 1. Naar schatting 23 tot 70% van de kinderen met ASS (Autisme Spectrum Stoornissen) heeft diverse maag-darmklachten. Denk hier bij aan:
  • buikpijn
  • opgeblazen gevoel
  • winderigheid
  • diarree en
  • constipatie
 2. Bij een onderzoek geleid door Chaidez uit 2014 bleek het volgende. Er is een verband tussen de hoeveelheid maag-darmklachten en de ernst van de symptomen van autisme. Dit betekend dus dat de darmflora betrokken is bij de pathologie van autisme. Ook verschillende studies door o.a. Li Q (uit 2017) tonen aan dat kinderen met autisme een verstoorde darmflora hebben. Meer ziekte verwekkende bacteriën en minder diversiteit van de Bifidobacteriën.

De darmen zijn het ‘tweede brein’

De darmwand bestaat uit meer dan darmvlokken.

 1. Het heeft:
  • eigen zenuwstelsel met neuronen, neurotransmitters en neuropeptiden die instaan voor de communicatie met de hersenen en de rest van het lichaam.
  • De darmbacteriën maken hormonen en neurotransmitters aan en communiceren met het centraal zenuwstelsel. Dat noemt men de darm-hersenen connectie.
 2. De zenuwcellen in de darmen worden geprikkeld door in de darm aanwezige (voedings)stoffen, micro-organismen  en stoffen die door micro-organismen aangemaakt worden. Ze geven deze prikkels door aan de hersenen. Een onderzoek van H.M. Parracho uit 2005  toonde aan dat de Clostridium bacteriën (die vaak verhoogd zijn in de darmflora van autistische kinderen) neurotoxines aanmaken die de hersenfuncties verstoren.
 3. Een verstoorde darmflora is gelinkt aan een beschadigde darmwand (Leaky gut). Bij een Leaky gut komt onverteerd voedsel direct in de bloedbaan terecht. Je kan dan denken aan:
  • onverteerde eiwitten
  • koolhydraten
  • gluten
  • bacteriële toxines
  • microbiële metabolieten
  • schimmels
  • enz.  Dit veroorzaakt immuun-en ontstekingsreacties (ook in de hersenen) of de zenuwen prikkelen. Dit is een belangrijke factor in het ontstaan van de psychische symptomen en gedragsproblemen bij autisme. Een stelling is dan ook Leaky gut = leaky brain.

Zijn er ook oplossingen voor mensen met ASS?

 1. Nu bekend is dat een verstoorde darmflora en/of een leaky gut zo’n groot effect kan hebben op ons mensen lijkt mij de oplossing vrij duidelijk! Pro-biotica en pre-biotica als therapie, geven de beste vooruitzichten.
 2. Een studie (van Critchfield JW uit 2011 & van Umbrello G uit 2016) laat het volgende zien:
  • prebiotica en/of probiotica hebben niet alleen op korte termijn de darmflora van autistische kinderen verbetert
  • ook hun gedrag verbeterd.
 3. Een verstoord evenwicht in de darmflora kan leiden tot chronische ontstekingen en een verzwakking van de bloed-hersenbarrière.

Drukke kinderen ….Probiotica

Maar denk eens verder …….
wat eten kinderen tegenwoordig (vulling vs voeding)?
En welk effect zou dat op de darmflora / darmwand kunnen hebben?
Kinderen met ADHD die zouden ook wel eens te maken kunnen hebben met een slechte darmflora en/of een leaky gut.

WANT, dat is een belangrijke factor in het ontstaan van de psychische symptomen en gedragsproblemen (lazen we net hierboven). Dan zou een oplossing (naast ritalin) OOK pro-biotica en pre-biotica kunnen zijn!
Of trek ik hier een verkeerde conclusie?

Een deel van bovenstaande is vertaald uit Tana’s Blog, Nutrition.

Wil je meer lezen over de effecten met probiotica t.a.v. de bloeddruk!

 

Laat een bericht achter!

Comment Section

0 reacties op “Probiotica heeft een effect op mensen met Autisme!

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.