Probiotica en de 8 belangrijkste gezondheidsvoordelen!
Probiotica
De technische verklaring voor probiotica luidt als volgt:
Een probiotica is een voedingsmiddel met levende micro-organismen waaraan een gezondheidsbevorderende werking wordt toegeschreven.
Wat zijn Probiotica?
Probiotica zijn voedingsmiddelen die levende micro-organismen bevatten en waarvan wordt gedacht dat ze de gezondheid ten goede komen. Dit begrip, afgeleid van "pro" (voor) en "bio" (leven), ontstond als reactie op antibiotica, wat staat voor "tegen het leven".
Probiotica, wat zijn de voordelen?
Probiotica hebben niet alleen positieve effecten op de spijsvertering. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat "goede" bacteriën in gefermenteerde voedingsmiddelen en supplementen kunnen helpen bij:
- Gewichtsverlies
- Verlagen van cholesterol
- Verminderen van verkoudheid
- Beheersen van huiduitslag en allergieën
- Reguleren van diabetes
- Beschermen tegen hart- en vaatziekten
- Verminderen van hoge bloeddruk
- Mogelijke rol bij autisme en angststoornissen
Hoe kan het dat probiotica zoveel kan doen?
Volgens Tana Amen, auteur van 'The Omni Diet', speelt een gezonde darmflora een cruciale rol in het versterken van het immuunsysteem en het beschermen tegen ziekten.
Verbondenheid tussen Darmen en Gezondheid.
Ongeveer 70% van de immuuncellen bevindt zich in de darmen. Antistoffen in de darmen, die even uniek zijn als vingerafdrukken, worden geproduceerd als reactie op ziekteverwekkers.
Een greep uit de vele onderzoeken:
1) Gewichtsverlies:
- Een studie uit 2012 gepubliceerd in de ‘Journal of Functional Foods’.
Mensen met overgewicht aten voedsel met Lactobacillus bacterie (je kunt hier denken aan bijv. zuurdesem). Dagelijks verloren ze 4 procent van hun totale lichaamsvet. Dit is een significant hogere vermindering dan werd gezien in een controlegroep. Die eenzelfde soort voedsel aten zonder de bacterie. - Ander nieuwe onderzoek suggereert dat de Ig Helicobacter pylori bacterie een belangrijke rol speelt in het gewicht.
In een studie van 2011, werden de deelnemers behandeld met antibiotica om de Helicobacter pylori te doden. Hun niveau van hongerhormonen – en hun gewicht – steeg snel.
2) Lagere cholesterol:
Een onderzoek is gepresenteerd op de ‘American Heart Association Scientific Sessions’ uit 2012.
In een 9 weken durende studie kregen proefpersonen dagelijkse twee dosissen probiotica. Dit gaf een verlaging van het LDL (‘slecht’) cholesterol met ongeveer 12 procent. Bovendien, hadden de mensen die de probiotica gebruikt een daling van 9 procent van de totale cholesterol. De gunstige bacteriën verminderde ook de niveaus van moleculen genaamd cholesterol ester. Verzadigde vetzuren, die zijn gekoppeld aan gevaarlijke plaque opbouw in de slagaders.
3) Minder verkoudheid en allergiesymptomen:
- Uit een recent overzicht van 10 studies onder 3451 mensen bleek dat
het nemen van probiotica een verminderd risico op bovenste- luchtweginfecties geeft (UWI). Maar ook verkoudheid, keelontsteking, en ontsteking van de luchtpijp – bij zowel volwassenen als kinderen. - Uit een studie van 2012 is gebleken dat
studenten die dagelijks probiotica namen ongeveer de helft minder schooldagen verzuimden als gevolg van luchtweginfecties. Als ze verkouden werden waren de symptomen 34 procent minder ernstig. De onderzoekers wijzen erop dat dergelijke ellende zoals een verstopte neus en keelpijn het gevolg zijn van ontstekingsreacties die de beschermende micro-organismen helpen beteugelen. - Een nog nieuwere studie gepubliceerd in januari bevestigt dit.
Niet alleen hebben mensen met allergie die probiotica namen lagere niveaus van ontstekingsmarkers. Ook is gebleken dat ze een aanzienlijke daling van hooikoorts symptomen in de tweede maand van de studie hadden, in vergelijking met mensen die een placebo ontvingen.
4) Bloeddruk verlagen door Probiotica.
- Bij onderzoek is gebleken dat door regelmatig probiotica te gebruiken je daarmee invloed hebt op een verhoogd bloeddruk. Dit onderzoek is gedaan door het ‘Griffith Health Institute & School for Medicine’ in Australië.
- De onderzoekers maakte gebruik van negen eerdere verrichte onderzoeken naar de bloeddruk en probiotica, gedaan bij 543 volwassen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Hypertension.
- Het gebruik van de probiotica verlaagde o.a. de systolische bloeddruk (de bovendruk) met gemiddeld 3,6 mm Hg en het verlaagde ook de diastolische bloeddruk (onderdruk) met 2,4 mm HG.
- De Mensen met een bloeddruk van 130/85 of hoger hadden het meeste effect van de probiotica (dit noemen we een verhoogde bloeddruk).
- Deze proefpersonen hebben de probiotica langer dan acht weken gebruikt om een effect te verkrijgen. Ook bleek dat de probiotica (met verschillende bacteriën) de bloeddruk aanzienlijk meer verlaagde dan probiotica met maar een bacteriesoort. De concentratie bacteriën had ook invloed.
- “Uit de studies die we bekeken hebben bleek dat probiotica onderdeel zou kunnen zijn van een gezonde leefstijl. Om een hoge bloeddruk te verlagen of een gezonde bloeddruk te behouden”, legt onderzoeker Jing Sun uit. “Dit gaat over de probiotica in voedingssupplementen, gemengd met yoghurt en bepaalde kazen.”
Onderzoeker Jing Sun zegt:
“We denken dat probiotica de bloeddruk positief beïnvloeden vanwege andere effecten op de gezondheid waaronder het verbeteren van het de bloedsuikerspiegel en insulineresistentie“.
Verder stelt hij ook dat “Probiotica mogelijk ook invloed heeft op het hormoonsysteem dat de bloeddruk en vochtbalans reguleert.”
Al met al heeft Probiotica een enorm effect op ons welbevinden.
Vervolgonderzoek blijft nodig voordat artsen aan alle patiënten probiotica gaan adviseren (omdat de onderzochte studies kleinschalig en van korte duur waren).
5) Probiotica inzetten bij angst!
Meest opmerkelijke is wel dat de “goede” bacteriën krachtige natuurlijke antidepressiva blijken te zijn. Met effecten verwant aan die van medicijnen als Prozac, dit volgens baanbrekend nieuw onderzoek.
Het maakt daarbij niet uit of de goede bacteriën via gefermenteerde voedingsmiddelen (bv zuurkool) of supplementen wordt ingenomen.
A) Probiotica en angstgerelateerde klachten
Er is groeiend bewijs voor een verband tussen darmbacteriën en bepaalde psychiatrische aandoeningen.
Mensen die lijden aan onderstaande ziektebeelden, hebben meer kans om het prikkelbare darm syndroom (PDS) of psychische stoornissen (gevonden in een studie uit 2009) te ontwikkelen.
- ernstige depressie
- gegeneraliseerde angststoornis
- paniekaanvallen
B) Studie over effect van probiotica op angst
In 2011 is er een intrigerende studie geweest, waarbij zowel mensen als dieren probiotica kregen.
Er bleek significant minder symptomen van:
- angst
- depressie
- stress
ook tijdens heftige situaties. Bij deze studie was een controlegroep, die de goede bacteriën niet kreeg.
Bij een eerdere studie (bij dieren) door dezelfde onderzoekers vonden ze dat probiotica daadwerkelijk veranderingen in de hersenenchemie gaf, met gunstige effecten op het GABA-systeem. Dit systeem, dat een rol speelt bij stress-gerelateerde aandoeningen, is het doel voor een dergelijke kalmerende middelen zoals Valium en Xanax. Omdat deze middelen verslavend kunnen zijn, zou een natuurlijk alternatief veel veiliger zijn (en ook beter voor het lichaam).
6) Darmflora herstellen kan autisme omkeren:
A) Naar schatting 23 tot 70% van de kinderen met ASS (Autisme Spectrum Stoornissen) heeft diverse maag-darmklachten.
Denk hierbij aan:
- buikpijn
- opgeblazen gevoel
- winderigheid
- diarree
- constipatie
- PDS (Prikkelbare Darm Syndroom)
Maag-darmklachten en de symptomen van autisme
B) Bij een onderzoek geleid door Chaidez uit 2014 bleek het volgende.
- Er is een verband tussen de hoeveelheid maag-darmklachten en de ernst van de symptomen van autisme. Dit betekent dus dat de darmflora betrokken is bij de pathologie van autisme. Ook verschillende studies door o.a. Li Q (uit 2017) tonen aan dat kinderen met autisme een verstoorde darmflora hebben. Meer ziekteverwekkende bacteriën en minder diversiteit van de Bifidobacteriën.
- Nu bekend is dat een verstoorde darmflora en/of een leaky gut zo’n groot effect kan hebben op ons mensen lijkt mij de oplossing vrij duidelijk!
Pro-biotica en prebiotica als therapie, geven enorm goede vooruitzichten.
- Een studie (van Critchfield JW uit 2011 & van Umbrello G uit 2016) laat zien:
- dat prebiotica en/of probiotica niet alleen op korte termijn de darmflora van autistische kinderen verbetert
- maar ook hun gedrag verbeterd
- Een verstoord evenwicht in de darmflora kan leiden tot chronische ontstekingen en een verzwakking van de bloed-hersenbarrière.
- Een studie (van Critchfield JW uit 2011 & van Umbrello G uit 2016) laat zien:
7) Chronische Blaasontsteking
Ik hoorde laatst dat iemand met een chronische blaasontsteking, van de huisarts, de keuze kreeg tussen 3 maanden antibiotica of 3 maanden probiotica!
Dus er worden langzaam stapjes gezet!
8) Drukke kinderen ...
Maar denk eens verder …,
wat eten kinderen tegenwoordig ( vulling vs voeding)?
En welk effect zou dat op de darmflora / darmwand kunnen hebben?
Kinderen met ADHD, zouden ook wel eens te maken kunnen hebben met een slechte darmflora en/of een leaky gut.
WANT, dat is een belangrijke factor in het ontstaan van de psychische symptomen en gedragsproblemen (lazen we net hierboven).
Dan zou een oplossing (naast ritalin) OOK probiotica en prebiotica kunnen zijn!
Of trek ik hier een verkeerde conclusie?
Gedachte vanuit de Natuurgeneeskunde
Een voor mij logische verklaring van uit de natuurgeneeskunde:
- je darmen zijn voor de vertering van je voedsel
- en je darmen laten ook zien (en merken) hoe jij je emoties verteerd!
Als je dus probiotica inneemt om het verteren van de spijzen (spijs-vertering) te verbeteren, zal deze persoon dus ook beter zijn emoties kunnen verteren.
Je hebt nu gelezen dat een goede darmflora een effect heeft op je gemoedstoestand.
Heb jij al een idee wat je gaat veranderen aan je lifestyle?
Heb je iets aan dit verhaal gehad? Zou je dat hieronder willen delen?
Denk je dat je vrienden hebt waarvoor dit bericht belangrijk of interessant zou zijn om ook te lezen? Zou je het dan met hun willen delen?
Heb je nog andere vragen of opmerkingen, neem je dan contact met me op?