Ziekte van Parkinson, zijn chronische darmproblemen de oorzaak?

Ziekte van Parkinson, zijn chronische darmproblemen de oorzaak?

De ziekte van Parkinson is een chronische neuro-degeneratieve ziekte die bij ongeveer 1 op de 1000 mensen optreedt.
De ziekte kan worden veroorzaakt door een ziekteverwekker, uit het zenuwstelsel van het spijsverteringsstelsel zelf, die via de nervus vagus de hersenen binnendringt.
De eerste tekenen van de ziekte worden zichtbaar in de leeftijd tussen de 50 – 60 jaar.

Het onderzoek naar de ziekte van Parkinson

Aan het registeronderzoek deden 14.883 patiënten mee.
Bij het onderzoek werd gekeken naar de relatie tussen Vagotomie en daarop volgend het risico op de ziekte van Parkinson. Uit dit onderzoek is een hypothese ontstaan. Het grote onderzoek (gedaan door de Aarhus Universiteit, gevestigd in de Deense stad Aarhus) heeft uitgewezen dat de basis van de ziekte van Parkinson in het maag-darmkanaal ligt. Dit onderzoek was toen het eerste en grootste epidemiologische onderzoek bij mensen. De eerdere hypotheses over de relatie tussen Parkinson en de Nervus Vagus hebben geleid tot dierstudies en celstudies in het veld.

Waarom krijgen sommige mensen deze ziekte?

Wetenschappers weten echter nog steeds niet waarom sommige mensen de ziekte van Parkinson ontwikkelen. De Onderzoekers van de universiteit van Aarhus en het universitair ziekenhuis van Aarhus hebben een belangrijke stap gezet, naar een beter inzicht in de ontstaansgeschiedenis van de ziekte.
Hun bevinding betrof het volgende:

De ziekte van Parkinson begint in het maagdarmkanaal en verspreid zich dan via de Nervus Vagus naar de hersenen.

Het registeronderzoek werd uitgevoerd onder bijna 15.000 patiënten, waarbij de Nervus Vagus in hun maag was doorgesneden. Tussen ongeveer 1970 en 1995 was deze procedure DE methode voor de behandeling van maagzweren. Elisabeth Svensson zegt het volgende over deze hypothese: “Als het echt klopt dat Parkinson in de darm begint en zich verspreidt door de nervus vagus, dan moet het zo zijn, dat patiënten met een vagotomie hierdoor worden beschermd tegen de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson” (aangezien hier de Nervus Vagus is doorsneden). De hypothese bleek te kloppen!

De hypothese bleek te kloppen

Elisabeth Svensson legt uit
“Uit onze studie blijkt dat patiënten waarbij de hele vaguszenuw is doorsneden, dat zij beschermd zijn tegen de ziekte van Parkinson. Patiënten waarbij slechts een klein deel van de nervus vagus is doorgesneden bleken niet beschermd. Dit past geheel in de hypothese dat het ziekteproces sterk afhankelijk is van een volledig of gedeeltelijk intacte nervus vagus, om de hersenen te kunnen bereiken en beïnvloeden”. (Het onderzoek is gepubliceerd in het internationaal erkende tijdschrift 'Annals of Neurology'.)

Dus als je nu last hebt van …. dan ....!

Het onderzoek levert sterk bewijs dat de ziekte van Parkinson in het maag-darmkanaal begint en via de nervus vagus naar de hersenen wordt verspreid.
Veel patiënten hebben ook last van gastro-intestinale symptomen (GIST), voordat de diagnose van Parkinson wordt gesteld.
Een GIST geeft de volgende mogelijk klachten:

  • Buikpijn
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Vol gevoel
  • Darmafsluitingen (ileus – veroorzaakt plotseling heftige klachten zoals buikpijn en veel overgeven)

Het duurt lang voor je de diagnose Ziekte van Parkinson krijgt.

“Patiënten met de ziekte van Parkinson blijven lang onder de radar voordat ze gediagnosticeerd worden. Mensen die maag en/of darmklachten hebben gerelateerd aan de nervus Vagus, kunnen in een voorstadium van Parkinson leven” zegt Elisabeth Svensson.
Dus mensen die nu last hebben van chronische maag-en darmproblemen hebben een grote kans (dat ze in de loop van gemiddeld een 20 jaar) de ziekte van Parkinson gaan ontwikkelen, zegt Elisabeth Svensson.

Stel nu dat je de ziekte van Crohn hebt. Hoe ziet je toekomst er dan uit?
De arts zal je ontstekingsonderdrukkers geven en 50 tot 70 % van de mensen heeft kans op een operatie waarbij het ontstoken deel wordt verwijderd (en eenmaal een operatie volgen er soms meerdere). De ziekte zal op deze manier niet genezen!

Welke klachten horen bij de ziekte van Parkinson?

Parkinson is een progressieve aandoening, dat betekent dat de ziekte zich verergert na verloop van tijd. Naast stijfheid en trillen kunnen er ook andere problemen zich aandienen:

ziekte van parkinson

  • vaak is de reuk al voor de diagnose verminderd
  • Slaapstoornissen
  • Verhoogde kans op dementie
  • Depressie
  • Moeite met ontlasting (obstipatie)
  • Vermoeidheid (dit geld voor zeker de helft van de patiënten)
  • Seksuele problemen
  • Problemen met plassen

Als je weet welke functie de nervus vagus heeft, dan passen alle stukjes van de puzzel in elkaar!

Ziekte van Parkinson voorkomen

In termen van ‘de oorzaken van de ziekte ontdekken’.
In de toekomst verwachten de onderzoekers meer puzzelstukjes te ontdekken, zodat ze alle risicofactoren helder krijgen. Ze zien dit project dan ook als een belangrijk stap voorwaarts in het onderzoek van de totale legpuzzel.

“Nu we een associatie tussen de nervus vagus en de ontwikkeling van de ziekte van Parkinson hebben gevonden, is het belangrijk om het onderzoek naar de factoren die tot deze neurologische degeneratie kunnen leiden, gevonden wordt. Zodat we de ontwikkeling van de ziekte kunnen voorkomen. Dit bereiken zal een grote doorbraak zijn”, zegt Elisabeth Svensson.

Heb je iets aan dit verhaal gehad? Zou je dat hieronder willen delen?
Denk je dat je vrienden hebt waarvoor dit bericht belangrijk of interessant zou zijn om ook te lezen? Zou je het dan met hun willen delen?

Denk je "Goh, dis is interessant voor .....
Wil je het dan met deze persoon delen?
Heb je nog andere vragen of opmerkingen, dan mag je contact met me opnemen.

Als bron heeft gediend een onderzoek van de Aarhus University.
Het onderzoeksproject werd ondersteund door de Deense Parkinson’s Disease Association en PROCRIN (programma voor klinische onderzoeksinfrastructuur).
En luide: Vagotomie en daarop volgend het risico op het krijgen van de ziekte van Parkinson.
Annals of Neurology, 2015; DOI: 10.1002 / ana.24448

Over de schrijver
Heel lang wist ik niet wat voor werk ik zou gaan doen, tot dat ik de mogelijkheid kreeg om heftruck te gaan rijden, tijdens mijn werk. Opleidingen in die richting maakte dat ik een 10 jaar gewerkt heb als heftruck/reachtruck-chauffeurKanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen.Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige.Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken.Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". En dat is een niet eindigende weg, want mijn leven bied mij veel uitdagingen.De belangrijkste uitdagingen zijn: • een chromosoom afwijking • de enorme vermoeidheid die ik heb overgehouden aan de bestraling voor de kanker • de ene nier die ik heb werkt maar voor 30 %, (omdat die ook bestraald is)Al deze klachten geven mij een vermoeidheid. Gelukkig komen er ook oplossingen op mijn pad.De gevolgen van een motorongeluk dat ik in 2023 had doen mij uiteindelijk de das om, ik stop met werken. Ik help overigens nog steeds mensen, dat doe ik nog steeds met veel passie, maar niet meer op dagelijkse basis.De kennis en kwaliteit veranderen natuurlijk niet, ik moet zelf natuurlijk ook een goed gevoel hebben bij wat ik doe!Als je vragen hebt, mag je (natuurlijk) altijd contact met me opnemen!
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!