arrow_drop_up arrow_drop_down
14 september 2014 

Brandend maagzuur, wat kan je er aan doen?

Brandend maagzuur, wat kan je er aan doen?

Oorzaken brandend maagzuur

Dagelijks zijn er momenten dat het sluitspiertje van de maag even openstaat zodat overbodige lucht uit de maag kan ontsnappen. Hierbij komt ook soms wat maagzuur mee. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom die open staat …

Spijsverteringskanaal (van mond tot kont).

De vertering begint in je mond door te kauwen. Tijdens het kauwen komen er enzymen en speeksel vrij in je mond. Waarna je de voedselbrij doorslikt en het via de slokdarm in je maag komt. In de overgang van de slokdarm naar de maag zit een soort klep, een sluitspier. Deze sluitspier moet ervoor zorgen dat er niet voortdurend zure maaginhoud omhoog de slokdarm in stroomt.

In de maag komt de voedselbrij in aanraking met het maagzuur (o.a. zoutzuur).
Dit maagzuur heeft de volgende functies:

  • breekt voedseldeeltjes af tot kleinere deeltjes
  • dood bacteriën
  • zet pepsinogeen om in pepsine (een eiwit splitsend molecuul)

De maag zelf heeft een dikke slijmvlieslaag die de maagwand beschermt tegen dit zuur. De slokdarm heeft echter niet zo’n dikke beschermlaag. Als maaginhoud in de slokdarm komt, kan de slokdarm beschadigd raken door het zure maagsap. Hierdoor kan op den duur een slokdarmontsteking ontstaan.

Na maaltijden is de druk in de maag verhoogd. Hierdoor gaat het sluitspiertje even openstaan zodat overbodige lucht uit de maag kan ontsnappen. Hierbij komt ook vaak wat maagzuur mee naar boven. Dit is een normaal verschijnsel en de meeste mensen merken hier niets van.

Oorzaken van brandend maagzuur:

  •   Te veel eten
  •  Voedingsmiddelen zoals:
    • Chocolade
    • Pepermunt
    • Alcohol
    • Frisdrank
    • Roken
    • Cafeïne
    • Sterk gekruid voedsel
    • Vettig voedsel (vlees eten werkt verzurend)
    • Citrusvruchten (gegeten op de nuchtere maag)
      (Door het gebruik van bovenstaande voedingsmiddelen raakt het sluitspiertje verslapt.
      Waardoor de maag niet meer goed word afgesloten.)
  • Door stress maakt de maag meer zuur (en andere sappen) aan. Zuurremmers kunnen helpen, maar zijn geen oplossing*. Het is zaak dat je aan stress sanering doet. Brandend maagzuur betekent eigenlijk dat je maag last heeft van wat je doet (eet, denkt of de stress die je hebt).

Andere oorzaken van brandend maagzuur zijn:brandend maagzuur

  • Zwangerschap. Doordat de baby groeit, is er steeds minder ruimte in de buikholte voor de maag. De druk op de maag neemt steeds meer toe. Hierdoor kan het sluitspiertje niet meer goed sluiten.
  • Overgewicht. Door overgewicht is de druk in de buik groter dan normaal. Hierdoor stroomt het zuur makkelijk terug naar de slokdarm.
  • Verstopping. Door verstopping kan de druk in de buik groter zijn dan normaal. Hierdoor kan het zuur makkelijker terug naar de slokdarm stromen.
  • Ouderdom. Door ouderdom kan het sluitspiertje wat verslappen en minder goed sluiten.

Tips bij brandend maagzuur.

TIP 1:

  • Eet als je honger hebt
  • Eet voldoende (dus niet teveel. Ook al is het nog zo lekker OF is er nog maar een klein beetje over).

TIP 2a pas op:

  • Met vet en pittig eten

TIP 2b wees matig met:

  • Chocolade

TIP 3 vermijd:

  • Alcohol (bier, wijn, whisky), koffie
  • Gekruid eten (pepers, salie, tijm, zuring, marjolein, dragon)
  • Koolzuurhoudende dranken (frisdrank, bier, bronwater)
  • Vet eten (kebab, pizza, vlees, gefrituurd voedsel)
  • Cacao (chocoladerepen, chocolademelk)
  • Vruchtensap
  • Pepermunt
  • Ui
  • Knoflook
  • Roken

 Welke klachten horen bij brandend maagzuur?

Veel mensen hebben klachten die ze omschrijven als zure oprispingen. Waarbij ze soms ook het zuur proeven dat omhoog komt in de slokdarm. Zonder dat je dit proeft kan je toch last hebben van brandend maagzuur.
Dat je maagzuur terugstroomt in je slokdarm heeft niet te maken met een teveel aan maagzuur. Dat betekent dat je last hebt van andere oorzaken.
Als je voornamelijk na het eten last hebt van brandend maagzuur kan het betekenen dat je (te) veel gegeten hebt, waardoor je maag onder spanning staat en het sluitspiertje zich spontaan opent, zodat lucht kan ontsnappen.
Veel voortkomende klachten als gevolg van brandend maagzuur.

  • Pijnlijk, branderig gevoel achter het borstbeen, vlak boven de maag. Sommige mensen voelen dit als een drukkende, knijpende pijn die nogal eens verward wordt met hartklachten. De pijn kan uitstralen naar de hals, de rug en tussen de schouderbladen.
  • Oprispingen waarbij een beetje maaginhoud in de mondholte komt.
  • Opboeren
  • Slikklachten
  • Slecht gebit

 Brandend maagzuur, wat kan je zelf doen?

Surrogaat* oplossingen bij brandend maagzuur zijn:

Andere oplossingsmogelijkheden:

  • Doe aan stress reductie (zorg dat je GEEN spanningen meer hebt)
  • Ga mediteren
  • Leer een methode om met je stress om te gaan. Een voorbeeld is de E-motion methode die je bij de praktijk kan leren (jij wilt toch ook je stress zelf aan kunnen pakken)!
  • Laat je leiden door bovenstaande tips.
  • Zorg dat je op de juiste manier ademt.

Heb je regelmatig last van brandend maagzuur en je wilt daar actie opnemen neem dan contact met me op.

Vond je dit artikel interessant?
Wil je het dan met je netwerk delen door op Tweet, Like of Share te klikken.
Zodat ook de mensen in jouw netwerk het kunnen lezen.

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Ik besluit m'n pad van ontwikkeling weer op te pakken. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden" en dus ook m'n doelgroep. Mensen met chronische klachten. Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen. Mijn interesses liggen bij: door motorrijden ontspannen, wandelen met de honden in de natuur, me laten inspireren door andere. Mijn werk en mijn vrouw zijn mijn grote passie.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies