Nagel problemen, wat kan je zelf doen om mooie nagels te krijgen?

Nagel problemen, wat kan je zelf doen om mooie nagels te krijgen?

Je nagel beschermt het zenuwuiteinde, die aan de top van je vinger zit, zodat er geen eeltvorming optreed.
Zou er namelijk eelt op je vingers zitten, dan zouden je vingertoppen gevoelloos zijn.
Een blind iemand zou dan geen braille kunnen lezen!

Veel vrouwen laten hun nagels groeien om er aantrekkelijker (of vrouwelijker) uit te zien.

 • Vingernagels groeien 2 tot 3 mm per maand. Na ongeveer zes maanden zijn ze dus geheel vernieuwd.
 • Teennagels groeien slechts 1 tot 1,5 mm per maand. De nagel van de grote teen heeft dus een langere tijd nodig om zich geheel te vernieuwen

Natuurlijk bouwstenen voor nagels

 • Nagels bestaan uit het opbouwende eiwit Keratine. Keratine neemt alle voedingstoffen op en houd vet en vocht vast in de nagel. En zorgt ook voor de veerkracht en stevigheid. Bij een storing van de Keratine omzetting verminderd het groeipercentage en gaat de nagel ‘mankementen’ als matheid, strepen, en neiging tot splijten vertonen.
 • Keratine bestaat voor een groot deel zwavelhoudende aminozuren zoals Cysteïne. Zwavel is belangrijk voor de vorming van collageen en essentieel voor de structuur van het bindweefsel. Een tekort aan zwavelhoudende aminozuren kan ontstaan bij een eenzijdig voedingspatroon dat niet voldoende eiwitten bevat. Van nature zit zwavel onder andere in eieren, uien en knoflook. Naarmate de leeftijd stijgt, neemt de hoeveelheid zwavel in het lichaam af. Bij zwakke nagels word daarom vaak gebruik gemaakt van voedingssupplementen die MSM bevatten in combinatie met kiezelzuur, Zink en vitamine C.
 • Silicium, Zink en vitamine C zijn DE bouwstenen voor de structuur en stevigheid voor nagels.
  Silicium komt voor in alle plantaardige voedingsstoffen. Silicium uit de voeding (Gierst en Haver) is moeilijk opneembaar in het lichaam. Rode alg (L.corallioides) is wél een bron van goed opneembaar kiezelzuur. Ook kan je Schüssler celzout no 11 (silicea) gebruiken om aan dit Silicium te komen. Vaker blijkt dat er een algemeen mineraal te kort is. Als je naar de praktijk komt, kan ik dat gratis voor je uittesten.

Ander signalen van je nagel:nagel

 • Maantjes (de lanula) komen normaal gesproken op alle nagels voor en zijn een teken van een goede gezondheid.
 • Dunne en broze nagels (Broze nagels (nagels die meteen afbreken) is één van de eerste tekenen van een storing in het Calcium en/of Silicium gehalte).
 • Dwarsribbel in een nagel (Als de groei wordt vertraagd door een ernstige ziekte met hoge koorts, ziet men vaak in alle nagels een dwarsribbel ontstaan. Die groeit met de normale groei er weer uit).
 • Witte vlekjes op nagels (Witte vlekjes op je nagels kan wijzen op zowel een zink als koper tekort. Tevens kan het ook een aanduiding zijn dat de persoon gestrest of bezorgd is. Inname van Zink zal de witte plekjes op nagels laat verdwijnen).
 • Lengtegroeven zie je veel bij mensen met chronische storingen (denk aan chronische maag/darmklachten en huidproblemen)
 • Nagelbijters zijn rusteloos of bezorgd (ze verbijten zich …)
 • Nagels hebben de nijging om te splijten, door overmatig contact met water en wasmiddelen
 • De de-mineralisatie (afnemen van de verschillende mineralen in de nagel) gebeurd in een vroeg stadium en word later gevolgd door botontkalking, broze nagels is één van de tekenen van een storing in het calciumgehalte en Silicium. (dit kom je vooral tegen bij mensen met degeneratieve ziekte als osteoporose, artritis en arteriosclerose). Een gebrek aan maagzuur belemmert de opnamen van silicium. Dit verklaart waarom mensen die langdurig gebruik maken van maagzuurremmers botontkalking krijgen. Ribbels op je nagels is meer verstoring van Na/K.

Verschillende factoren die:

– een langzamere nagelgroei veroorzaakt:

 • Als het nagelbed minder wordt doorbloed
 • de persoon ouder is
 • er stoffen in het bloed zitten die de groei afremmen (bv. de cytostatica in een chemotherapie bij kanker, schadelijke stoffen door roken)
 • Als er sprake is van ondervoeding
 • als er sprake is van hoge koorts.

– factoren die de nagelgroei versnellen:

 • warm weer
 • je zorgt voor de juiste voedingsstoffen
 • de persoon jonger is
 • door mechanische belasting, zoals bij regelmatig piano- of gitaarspelen
 • door nagelbijten, maar ook door knippen, vijlen, polijsten en schrobben van de nagels.

Voedingsmiddel dat invloed heeft op de nagelgroei:
Taugé bevat grote hoeveelheden eiwitten, vitamine en zink in een gemakkelijke beschikbare vorm.
Daardoor heeft het eten van taugé een positieve invloed op je haren en nagels.
Als je nagels vaak breken, zitten hier de tekorten. Door taugé te eten kan je nagelproblemen voorkomen.

Wil je ook echt iets gaan doen aan je nagels, zodat je nagels je gezondheid tonen?

Heb je iets aan dit verhaal gehad? Zou je dat hieronder willen delen?
Denk je dat je vrienden hebt waarvoor dit bericht belangrijk of interessant zou zijn om ook te lezen? Zou je het dan met hun willen delen?

Heb je nog andere vragen of opmerkingen, neem je dan contact met me op?

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". Zo kwam ik ook uit bij m'n doelgroep 'vermoeidheid na kanker'. Door de dingen die ik meegemaakt heb, de inzichten die ik heb mogen ontvangen en de manieren die mij aangereikt zijn, Heb ik sprongen vooruit gemaakt. Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen. Mijn vermoeidheid is een optelsom van 3 (een aangeboren chromosoomafwijking die veel vermoeidheid geeft, het hebben van 1 nier met een nierfunctie van +/- 35% (omdat die ook bestraald is) en de bestraling op zich). Ondanks dat ik enorme stappen heb gezet, blijf ik doorgaan op deze spirituele reis.
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!