arrow_drop_up arrow_drop_down

Drinkwater, hoe maken ze dat van vervuild water?

drinkwaterHelaas komt het steeds vaker in het nieuws dat er vervuiling in het oppervlakte – en/of drinkwater worden aangetroffen.

Ik hoorde pas nog in het nieuws dat de waterleidingsbedrijven de normen naar boven toe hebben aangepast, gelijk met die van Duitsland (ze konden het water niet meer schoon krijgen dus werd de norm aangepast “maakt u zich vooral geen zorgen het water is nog schoon!”)

Inhoudsopgave

 1. Vervuiling van de grond / het drinkwater
 2. Uit welke bron tappen zij ons drinkwater?
 3. Geneesmiddelen in het oppervlaktewater
 4. Gratis geneesmiddelen uit de kraan!
 5. De Rijn was toch weer schoon??
 6. Transport systeem van drinkwater:
 7. Andere verontreinigingen in het drinkwater:
 8. Bewust-wording en waterzuivering
 9. Waterzuivering in de natuur

Vervuiling van de grond en het drinkwater

drinkwater

 • Een kwart van het grondwater waaruit drinkwater wordt gewonnen heeft te hoge of bijna te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen. Van de 192 ‘grondwaterwinningen’ die het RIVM heeft bekeken, hebben er 26 een hogere concentratie gewasbeschermingsmiddelen dan volgens de norm is toegestaan. Hier lees je meer.
 • De drinkwaterbron voor 1,3 miljoen Zuid-Hollandse inwoners van de Randstad, de Afgedamde Maas, is vervuild met dimethoaat, een bestrijdingsmiddel voor de land- en tuinbouw (de waterinname is natuurlijk gestopt!) Meer lees je hier.

 • Illegale Lozingen op het oppervlakte water – NIEUWEGEIN – Uit het Lekkanaal in de provincie Utrecht wordt tijdelijk geen water gehaald voor de productie van drinkwater. Het kanaal, dat de rivier de Lek verbindt met het Amsterdam-Rijnkanaal, blijkt vervuild met de giftige stof fenol, ook bekend als carbolzuur. Rest van het bericht kan je hier lezen.

Uit welke bron tappen zij ons drinkwater?

 • RIVM: medicijnen maken het water ziek! Via het riool komt een gevaarlijke hoeveelheid geneesmiddelen in het water terecht. Het water uit de kraan is nog goed, maar de kwaliteit van de drinkwaterbronnen word bedreigd! – Wat denk je bv. van de mensen die een chemo behandeling ondergaan, die plassen dat thuis uit en dit kan ^gewoon^ in het riool! Sommige van deze stoffen zijn kankerverwekkend!
 • Vewin (de Vereniging van waterbedrijven) luidde dit voorjaar de noodklok; er is het nodige mis met de bron van ons drinkwater. Het kost steeds meer moeite om het beschikbare oppervlaktewater te zuiveren. Lees het artikel op de site van RADAR!
 • Schadelijke stoffen die op de zwarte lijst staan!
 • Lijst van potentieel zeer zorgwekkende stoffen
 • Lijst van zeer zorgwekkende stoffen

Geneesmiddelen in het oppervlaktewater

Ongeveer 200 soorten geneesmiddel zijn aangetoond in Nederlands oppervlaktewater.

 • Veel in drinkwaterbronnen voorkomende geneesmiddelen zijn:
  • de antibiotica – Sulfamethaxol en Erytromycine
  • pijnstillers – Ibuprofen en Diclofenac
  • cholesterolverlager – Bezafibraat
  • een middel tegen epilepsie en stemmingsstoornissen – Carbamazepine

Gratis geneesmiddelen uit de kraan!

In het drinkwater werden 15 geneesmiddelen gevonden. Gelukkig zijn de concentraties in drinkwater door verdere zuivering een stuk lager dan die in oppervlaktewater.

De meeste geneesmiddelen die voorkomen zijn:

 • de pijnstiller Acetylsalicylzuur
 • het middel tegen epilepsie Carbamazepine

De rest van het artikel kan je hier vinden!

De Rijn was toch weer schoon??

De Rijn behoort tot de meest vervuilde rivieren ter wereld als het gaat om microplastic. Het water van de rivier bevat tussen Basel en Rotterdam gemiddeld 892.777 deeltjes plastic per vierkante kilometer. De meeste plasticvervuiling komt voor in het deel van de Rijn dat door het Ruhrgebied in Duitsland stroomt.
Besef je wel dat als de uiterwaarden overstroomt dat die plastic deeltjes dan op de grond komt te liggen die onze koeien eten? Gevolg is dat wij die plastic deeltjes eten of drinken!!! Meer lees je hier

Transport systeem van drinkwater:

 • Het kraanwater in Nederland kan verschillende zware metalen  (zoals bv lood) bevatten. Door het leidingwerk waar dit water doorstroomt. Nou zijn volgens mij de loden transport leidingen alleen nog in hele oude huizen aanwezig maar toch iets om bij stil te staan!
 • Het wetenschapstijdschrift EOS waarschuwde in 2016 dat bijna 30 procent van ons waterleidingnet bestaat uit asbestleidingen en die laten asbestvezels los. Er zijn amper studies gedaan naar de gevolgen, maar de weinige studies die er wel zijn wijzen op een verhoogd risico op kankers. De media besteedden maar weinig aandacht aan deze waarschuwing. Lees hier het hele verhaal.

Andere verontreinigingen in het drinkwater:

 • Het water kan verschillende micro-organisme bevatten (denk daarbij o.a. aan bacteriën & parasieten). Als reactie hierop voegden de waterleidingsbedrijven Chloor aan het water toe. (Gevolg, de darmflora in onze darmen gaan dood, wat dan weer een negatief effect heeft op ons immuunsysteem.). Je kan dus niet zomaar chloor aan het water toevoegen om de kwaliteit aanvaardbaar te maken, dat heeft kwalijke gevolgen!
 • Hardheid van het water. Je weet dat je douch-kop, koffiezet-apparaat en je wasmachine niet tegen al de kalk in het water kunnen. Hoe denk je dat dat gesteld is mijn jou lijf? Nou ik kan je vertellen dat wij daar ook last van hebben! Klachten als stijfheid en verkalking in de aderen kan het gevolg zijn van een te grote inname van kalk (je kan er zelfs een droge en schilferige huid van krijgen).

 • Door de overbemesting i.v.m intensieve landbouw komen steeds meer schadelijke stoffen in het milieu (denk maar aan Nitraten op plaatsen waar veel Mais geteeld word). Door deze eenzijdige bemesting word de balans steeds schever en worden tekorten in de bodem steeds groter.

 • En dan hebben we het nog niet over het weglekken van stoffen wat helaas in elk bedrijf wel voorkomt. Een voorbeeld is bv glastuinbouw waar stoffen in de grond zakken. Wat denk je van illegale drugs labs (die nemen het niet zo nauw met de regels).

Waterzuivering in de natuur

Het water zakt door de verschillende bodemlagen waardoor het water word gefilterd en gelijk ook mineralen en sporen elementen kan opnemen. Zo komt het grondwater ook in contact met het aardmagnetische veld.

Bewust-wording en waterzuivering

Bewustwording doe je vaak door kleine stapjes te zetten (zo blijft het ook behapbaar). Zelf je water zuiveren is er zo één. Kiest voor een gezondere levensstijl ~ waar van je weet dat het belangrijk is meer gezond water te drinken.

Dan ga je op onderzoek uit en leer je,  Zelf een waterfilter hebben is de oplossing voor goed drinkwater.

Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies