Aspartaam wordt onder veel namen verkocht!

Vroeger werd aspartaam verkocht als AminoSweet

Lees hoe de fabrikant u probeert te misleiden.

  • Wat doe je als producent van een kunstmatige zoetstof wanneer de consument er achter komt dat je product kankerverwekkend is?
  • Het product van de markt halen? NEE
  • Het product aanpassen zodat het niet meer schadelijk is voor de gezondheid? NEE
  • Welnee! Je geeft het product een andere naam en promoot het voortaan als een natuurlijke zoetstof!

De ontdekking van Aspartaam.

G.D. Searle & Company nam haar eerste patent op Aspartaam in 1970. Interne memo's van de firma drongen er bij de leidinggevenden van het bedrijf op aan om ervoor te zorgen dat de controleurs van de FDA (Amerikaanse keuringsdienst van waren) een gewoonte van zouden maken 'ja' te zeggen en om een onbewuste geest van medewerking te creëren om het stofje goedgekeurd te krijgen.

G.D. Searle & Company moest jarenlang vechten om goedkeuring van de FDA te krijgen en diende zijn eigen veiligheidsstudies in, studies waarvan velen meenden dat ze inadequaat en misleidend waren. Ondanks heel veel bezwaar, waaronder van de eigen medewerkers, slaagde de firma erin om in 1974 goedkeuring van de FDA te krijgen om het stofje in een aantal producten te gebruiken.
Dat zorgde toen al voor veel controverse.

In 1976 schreef de toenmalige FDA Commissaris Alexander Schmidt een brief aan Senator Ted Kennedy waarin hij zijn bezorgdheid uitdrukte over twijfelachtige integriteit van de basis-veiligheidsgegevens die waren ingediend voor de veiligheid van Aspartaam.

De baas van de juridische dienst van de FDA, Richard Merrill, vond dat een grand-jury een onderzoek zou moeten instellen naar G.D. Searle & Company vanwege leugens over de veiligheid van Aspartaam en voor het achterhouden van bewijs dat de chemische stof niet geschikt was voor consumptie. 


Ondanks een stortvloed aan bewijs voor het feit dat Aspartaam gevaarlijk en giftig is, is het nog steeds verkrijgbaar, met uitzondering van een paar landen die het hebben verboden.
Sterker nog: men kreeg toestemming om het in steeds meer producten te gaan verwerken (onder andere in hoestdrankjes voor kinderen). Dit ondanks dat bewezen was dat het schade aanricht aan de hersenen, kankerverwekkend is en de productie van bloedcellen verstoort.

De geschiedenis van Aspartaam is lang, maar feit blijft dat een kankerverwekkende stof op illegale wijze werd goedgekeurd vanwege de verregaande manipulaties van een machtige firma die alleen aan haar eigen financiële belangen dacht.

Het veranderen van de naam Aspartaam in iets dat aansprekend is en makkelijk onthouden wordt, zoals Ajinomoto zelf zegt, zal misschien een aantal mensen bij de neus nemen, maar hopelijk zullen de meeste mensen de slimme marketingtechnieken van de firma doorzien als een wanhopige poging van een handelshuis om zijn kip met de gouden eieren in leven te houden.

Ajinomoto is de producent van Aspartaam.

Met een marktaandeel van 40%, is Ajinomoto 's werelds grootste producent van Aspartaam.

 Aspartaam werd in 1965 per toeval ontdekt.

'Toen hij asparaginezuur mengde met fenylalanine (twee natuurlijke aminozuren) ontdekte hij dat de nieuwe stof een zoete smaak had'. 

Het is dan ook al meer dan 25 jaar geleden dat Aspartaam werd geïntroduceerd in de Europese voedselketen. Vandaag de dag is het over de hele wereld een alledaags bestanddeel van dieetdrankjes, suikervrije toetjes en kauwgom.

Maar het tij is gekeerd omdat de consument zich steeds meer bewust wordt van de waarheid omtrent kunstmatige zoetstoffen als Aspartaam en het gevaar dat ze kunnen betekenen voor je gezondheid.

De nieuwste marketingstrategie is dan ook een wanhopige poging de consument te manipuleren en hem het chemische goedje te laten accepteren als natuurlijk en veilig, ondanks al het bewijs van het tegendeel.

Aspartaam werd in 1965 per toeval ontdekt door James Schlatter, een scheikundige die pogingen deed voor G.D. Searle & Company een middel tegen maagzweren te maken.

Aspartaam, welke nadelige reacties zijn er zoal?

Aspartaam neemt meer dan 75% van de nadelige reacties op toevoegingen aan voedsel, die aan de FDA gerapporteerd zijn, voor zijn rekening.

Een paar van de 90 verschillende symptomen die daarin opgenomen zijn en die veroorzaakt zijn door Aspartaam, omvatten:

  • Aanvallen (van ongerustheid)
  • Ademhalingsmoeilijkheden
  • Depressie
  • Duizeligheid
  • Duizelingen
  • Geheugenverlies 
  • Gehoorverlies
  • Gevoelloosheid
  • Gewichtstoename
  • Gewrichtspijn
  • Gezichtsproblemen
  • Hartkloppingen
  • Harttrillingen
  • Hoofdpijn / migraine
  • Irritatie
  • Krampachtige bewegingen van de spieren
  • Misselijkheid
  • Onduidelijks spraakvermogen 
  • Oorsuizingen
  • Smaakverlies
  • Slapeloosheid
  • Uitslag 
  • Vermoeidheid

Ligt aspartaam mogelijk aan de basis van jouw klachten?

De reden, waarom veel mensen de ernstige reacties op Aspartaam niet horen, is tweeledig:

  • Gebrek aan bewustzijn bij de meeste mensen. Ziektes, die veroorzaakt zijn door Aspartaam, worden niet in de kranten vermeld zoals vliegtuigongelukken. Dit komt doordat deze voorvallen op heel veel verschillende plaatsen voorkomen.
  • De meeste mensen brengen hun symptomen niet in verband met het langetermijngebruik van Aspartaam. Voor mensen, bij wie een belangrijk percentage van de hersencellen vernietigd is en lijden aan chronische ziektes, is er geen aanleiding om zo'n ziekte in verband te brengen met het gebruik van Aspartaam.

Waarom ben ik tegen Aspartaam (en zijn naamgenoten)?

Tijdens mijn opleiding leerde ik, dat het product wat je eet zo min mogelijk bewerkingen moet onder gaan.
Want iedere bewerking maakt dat je verder weggaat van het origineel (en al zijn goede eigenschappen).

En een natuurlijk product, bv een komkommer, een tomaat of een stuk vlees zie ik dus als gezonder dan bv een koekje of een vega burger.
En dat geldt dus ook voor roomboter. Natuurlijk is dat gezonder dan een kuipje met (bv altijd zachte) boter. Want dit is een zwaar gemanipuleerd product.

Daarnaast, als ik mensen test op stoffen waar ze last van hebben, dan komt aspartaam ook altijd naar boven.
Wat er slecht aan is, weet ik niet maar blijkbaar hebben de meeste mensen last van deze stof!

Aspartaam heet tegenwoordig Advantaam!

Inmiddels wordt een product als AminoSweet niet meer verkocht in Nederland.
Gelukkig (NOT) is daar een ander product voor in de plaats gekomen.
Dit product heet Advantaam en heeft als E-nummer (E969).
Advantaam is 30.000 keer zoeter dan gewone suiker!

Komt die naam je mogelijk toch een beetje bekend voor?
Advantaam is ook een kunstmatige zoetstof, een stof afgeleid van aspartaam en inderdaad ook ontwikkeld door Ajinomoto (net als de voorloper AminoSweet).

In welke producten word advantaam gebruikt?

Advantaam kom je tegen in:

  • Desserts
  • Frisdrank
  • Gebak 
  • Jam
  • Kauwgom
  • Tafel zoetstoffen
  • Zoet poeder

Waar vind je nog meer Advantaam?

Ook in andere categorieën van levensmiddelen kom je Advantaam tegen!
Advantaam wordt ook gebruikt in producten waar suiker vereist is (denk hierbij aan culinaire bereiding).
Advantaam kan ook als smaakversterker worden gebruikt (behalve in vlees en gevogelte)!

Heb je iets aan dit blogbericht gehad, wil je dit dan delen met anderen?
Heb je nog vragen, wil je dan contact met me opnemen?

Vero
Door

Vero

op 14 Jul 2023

Hallo Wanneer is dit artikel gepubliceerd?

Maarten Ruisch
Door

Maarten Ruisch

op 14 Jul 2023

Hallo Vero, dit is al een oud artikel, maar als ik weer nieuwe dingen lees over Aspartaam, dan voeg ik dit toe aan dit oude artikel. Van waar je vraag Vero? Vitale groeten, Maarten Ruisch

Reactie plaatsen

Heb je een vraag?