Prostaatkanker en Ejaculatie: Wat Mannen Moeten Weten

Prostaatkanker en Ejaculatie: Wat Mannen Moeten Weten

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. De prostaat is een kleine klier die een belangrijke rol speelt in het voortplantingssysteem door een deel van de vloeistof te produceren die sperma bevat.
Aangezien prostaatkanker een significant gezondheidsrisico vormt, is het belangrijk om te begrijpen welke factoren kunnen bijdragen aan het risico op het ontwikkelen van deze ziekte en welke preventieve maatregelen mogelijk zijn.

Het verband tussen ejaculatie en prostaatkanker

Onderzoek suggereert dat er een mogelijk verband bestaat tussen de frequentie van ejaculatie en het risico op prostaatkanker. Verschillende studies hebben geprobeerd dit verband te begrijpen en te kwantificeren. Een opmerkelijke studie, gepubliceerd in 2016 in het tijdschrift *European Urology*, analyseerde gegevens van bijna 32.000 mannen gedurende 18 jaar. De bevindingen van deze studie toonden aan dat mannen die vaker ejaculeerden (21 keer per maand of meer) een lager risico hadden op prostaatkanker dan mannen die minder vaak ejaculeerden (4 tot 7 keer per maand).

Gezondheidsvoordelen van regelmatig masturberen

Mannen, masturberen is niets om je voor te schamen, het hoort bij een gezond seksleven', legt klinisch seksuoloog Gloria Brame uit. 'Het is totaal veilig en onschadelijk.' Sterker nog, sommige mensen geloven dat masturberen een deel van je persoonlijke verzorging is, een beetje zoals het poetsen van je tanden. En hoewel je er niet dagelijks een slinger aan hoeft geven, zoals je wel dagelijks je tanden poetst, brengt regelmatig masturberen een aantal grote gezondheidsvoordelen met zich mee.

Het verlaagt het risico op prostaatkanker

Uit een onderzoek uit 2004 blijkt dat mannen die meer dan 21 keer ejaculeren per maand, hun risico op prostaatkanker met 31% verkleinen, in verhouding met mannen die vier tot zeven keer per maand tot een hoogtepunt kwamen. In 2016 keken de onderzoekers nogmaals naar dezelfde groep mannen van het eerdere onderzoek en ontdekten ze dat degenen die acht tot twaalf keer per maand ejaculeerden het risico op prostaatkanker met 10% verkleinden.

Het maakt je harder

Wanneer je ouder wordt, verlies je spieren, ook daaronder. Door geregeld te masturberen of seks te hebben, train je je bekkenbodemspieren, waardoor je erectiestoornissen en incontinentie mogelijk kunt voorkomen. Volgens Gloria Brame blijft 'ie hierdoor beter rechtop staan. Dit komt doordat het zuurstofrijke bloed dat naar je lid stroomt in enthousiaste toestand, je penis gezond houdt. Drie tot vijf keer per week zal zorgen voor keiharde resultaten.

Je houdt het langer vol

Sommige mannen houden het niet lang vol in bed, simpelweg doordat ze nog niet genoeg geoefend hebben, zowel met als zonder partner. Als je regelmatig de 'hand jive' doet, kan dat ervoor zorgen dat je het langer volhoudt.
"Door een uur voor je date te masturberen, heb je meer controle", zegt Brame. "Train jezelf door bij te houden hoe lang het duurt voordat je ejaculeert, stelt Ava Cadell voor. Cadell richtte het 'liefdescoaching' platform Loveology University op. Duurt het solospel normaal gesproken 2 minuten, probeer het de volgende keer dan 3 minuten vol te houden. Na 50 seconden klaar? Bouw het dan op naar 60. Oefening baart kunst, nietwaar?

Goed voor je immuunsysteem

Door te ejaculeren komt het hormoon cortisol vrij, zegt hormoontherapiespecialist Jennifer Landa. Cortisol heeft misschien een slechte reputatie omdat het gelinkt wordt aan stress, maar een kleine dosis kan je immuunsysteem een boost geven. 'Masturberen kan precies de goede hormonale omgeving creëren om je immuunsysteem te versterken', vertelt Landa.

Het verbetert je humeur

Bij masturbatie komen neurotransmitters vrij zoals dopamine en oxytocine vrij. Deze stoffen verbeteren je humeur en activeren de beloningssystemen in je hersenen. 'Een orgasme is de grootste dopaminebooster die je kunt krijgen (op drugs na)', zegt Brame. 'Een breinscan van mensen tijdens een orgasme, lijkt op die van iemand die heroïne spuit.'

Conclusie

Prostaatkanker is een ernstige aandoening die mannen wereldwijd treft.
Het verband tussen ejaculatie en een verminderd risico op prostaatkanker biedt een interessant perspectief op een mogelijke preventieve maatregel.
Echter,
het is belangrijk om een holistische benadering te hanteren voor de gezondheid van de prostaat.
Denk daarbij ook aan:

 • Een gezond dieet
 • Regelmatige lichaamsbeweging
 • Periodieke medische controles.
 • Een supplement als Pinebark
 • Ruim voldoende water drinken wordt ook gelinkt aan:
  • Minderkans op nierstenen
  • Prostaat kanker
  • Darmkanker
  • Hartaanvallen

Door goed geïnformeerd te blijven en proactieve stappen te ondernemen, kunnen mannen hun risico op prostaatkanker effectief beheren.

Bronnen:

 1. **European Urology** (2016). Ejaculation Frequency and Risk of Prostate Cancer: Updated Results with an Additional Decade of Follow-up. [Link naar studie](https://www.europeanurology.com/article/S0302-2838(16)00151-0/fulltext)

2. **Harvard Medical School** (2016). Does frequent ejaculation help ward off prostate cancer? [Link naar artikel](https://www.health.harvard.edu/mens-health/does-frequent-ejaculation-help-ward-off-prostate-cancer)

Blijf gezond en zorg goed voor je prostaat!
**Disclaimer:** Dit artikel is informatief van aard en vervangt geen professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd een arts voor gepersonaliseerd medisch advies en behandelingen.

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen.Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige.Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken.Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". Zo kwam ik ook uit bij m'n doelgroep 'vermoeidheid na kanker'.Door de dingen die ik meegemaakt heb, de inzichten die ik heb mogen ontvangen en de manieren die mij aangereikt zijn, Heb ik sprongen vooruit gemaakt.Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen.Mijn vermoeidheid is een optelsom van 3 (een aangeboren chromosoomafwijking die veel vermoeidheid geeft, het hebben van 1 nier met een nierfunctie van +/- 35% (omdat die ook bestraald is) en de bestraling op zich).Ondanks dat ik enorme stappen heb gezet, blijf ik doorgaan op deze spirituele reis.
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!