Leaky brain, waar hebben we het eigenlijk over?

Leaky brain, waar hebben we het eigenlijk over?

Bij een Leaky brain vallen er gaten in de bloed-hersenbarrière (het ingebouwde beveiligingssysteem van de hersenen). Hierdoor kunnen schadelijke stoffen de hersenen beschadigen.
Een leaky brain is in feite een ontstoken brein!

Wat is de bloed-hersenbarrière?

De bloed-hersenbarrière is het ingebouwde beveiligingssysteem van de hersenen.

Zie dit beveiligingssysteem als een hek in een bloedvat. Dat hek bestaat uit een laag cellen die heel strak tegen elkaar aanzitten en met elkaar verbonden zijn door tight-junctions. Die tight junctions moeten ervoor zorgen dat de ruimte tussen de cellen heel klein blijft. Dat hek zorgt er voor dat alle giftige en schadelijke stoffen buitengehouden worden en alleen voedingsstoffen doorgelaten worden.

Bij giftige stoffen kun je denken aan:

 • Chemicaliën
 • Pcb's
 • Pesticiden
 • Schadelijke eiwitten
 • Zware metalen

 Bij voedingsstoffen kun je denken aan:

 • Hormonen
 • Voedingsstoffen
 • Zuurstof

Wat is dan een leaky brain?

Bij het leaky brain hebben we het over de bloed-hersenbarrière. Zie deze barrière als een beveiligingshek.
Bij een leaky brain is het hek beschadigd waardoor ook de schadelijke stoffen in de hersenen komen en zo de hersenen kunnen beschadigen, waarna er ontstekingen kunnen ontstaan.

Een Leaky brain betekent eigenlijk dat je hersenen ontstoken zijn.
Is dat geen hele zieke gedachte?

Volgens onderzoekers is er een verband tussen de verstoorde functie van de bloed-hersenbarrière en de Neuro-degeneratieve effecten (Neuro-degeneratieve effecten betekent dat in de loop van de jaren zenuwcellen afsterven, voorbeelden zijn hersenafwijkingen als: Alzheimer, Parkinson en Huntington). Een hersenaandoening als Alzheimer, Parkinson, Huntington, Schizofrenie of een bipolaire stoornis staan niet alleen. Vaak hebben deze mensen ook darmproblemen. Bij onderzoek naar de ziekte van Parkinson bleek dat alle cliënten die meededen aan het onderzoek, de darmklachten eerder hadden dan de hersenaandoening!

Het lijkt er dus op dat de darmproblemen de veroorzaker zijn van de ziekte van Parkinson. En mogelijk geld dit dan ook wel voor de andere hersenaandoeningen.

Als je actief gaat zorgen dat je darmen gezonder worden, heb je mogelijk ook minder last van die andere klachten.

Blijft over, wat veroorzaakt een leaky brain?

Dat er een overeenkomst is tussen weefsel van de hersenen en het weefsel van de darmen is, zal je versteld doen staan!
Onderzoek heeft aangetoond dat micro-organisme die in de darmen leven de hersenen positief en negatief beïnvloeden.

De hersenen en dunne darm hebben eenzelfde soort weefsel, gelijkende op de bloed-hersenbarrière, dit heeft ook als taak te voorkomen dat schadelijke stoffen de darmen binnen treden. Ook daar zitten tight junctions, die op het moment dat ze leaky zijn niet meer goed functioneren.

Veel factoren die een leaky gut veroorzaken (een slechte darmgezondheid, ongezonde voeding, voedselintoleranties, voedselovergevoeligheden, toxines en infecties) zouden daarom ook de leaky brain kunnen veroorzaken.

Studies van Harvard onderzoek tonen aan ....

Dat tarwe en gluten de veroorzakers is van een leaky gut!
Om precies te zijn, het eiwit, gliadine genaamd (dat voorkomt in tarwe en gluten) verhoogt een ander eiwit, zonuline.
En zonuline verzwakt de tight junctions (bij de hersenen en de darmen)!
Waardoor deze wijd open komen te staan.
Met als gevolg in eerste instantie een Leaky gut en later mogelijk een Leaky brain.

Vijf mogelijke oorzaken van een leaky brain.

 1. Leaky gut
 2. Disbiose in de darmen (het darmleven is uit balans)
 3. Auto-immuunziekte
 4. Stress
 5. Een ziekteverwekker 

Alle 5 mogelijkheden hierboven, hebben in basis last van een ontsteking.

Verbinding Brein en Darm

Een belangrijkste taak van de Nervus Vagus is het versturen van signalen naar de verschillende organen in het lichaam.
Om vervolgens weer de terugkoppeling daarvan te geven aan de hersenen.
Zodat de hersenen de controle hebben over hoe het met je gaat.
Daarom bestaat meer dan 80% van je Nervus Vagus uit sensorische zenuwcellen.

We noemen de Nervus vagus ook wel de Hersen-Darm-As. Omdat je Brein van uit de hersenstam een lijntje heeft lopen naar o.a. je darmen.
En signalen kunnen twee richtingen op bewegen.

 De Nervus Vagus stuurt veel spijsverteringsfuncties aan:

 1. Maagzuur secretie
 2. Enzymproductie
 3. Galblaasfunctie
 4. Darmmobiliteit

Dan snap je ook wel dat er veel mis kan gaan als er een disfunctie is bij de Nervus Vagus of de hersenen.

Denk aan:

 1. Chronische ontstekingen
 2. Depressies en andere psychische aandoeningen
 3. Een slechte spijsvertering
 4. Leaky gut
 5. Leaky brain

Hoe herken je een leaky brain?

Leaky Brain manifesteert zich als meerdere tekenen en symptomen,
dus let hier op:

 • ADD/ADHD/Autismespectrumstoornissen
 • Brain fog (Hersenmist) of concentratieproblemen
 • Chronische vermoeidheid (Syndroom) die niet verbetert met rust of slaap
 • Hoofdpijn of migraine die opkomt, wordt plotseling erger bij het gaan staan en wordt ernstiger naarmate de dag vordert
 • Geheugenverlies of een andere cognitieve achteruitgang die een voorbode kan zijn voor dementie en de ziekte van Alzheimer
 • Stemmingsstoornissen, vooral angst, depressie en schizofrenie
 • Perifere neuropathie (schade aan een zenuw buiten de hersenen, bv een zenuw die een beweging aanstuurt)
 • Spiersclerose (bij spiersclerose wordt het signaal van de zenuw niet doorgegeven aan de rest van het lichaam.)
 • Epileptische aanvallen.

Het is belangrijk om deze voortekenen en symptomen niet te negeren.
Mensen met een leaky brain hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van neurologische of psychiatrische aandoeningen.
Veel van deze aandoeningen worden beschouwd als tekenen en symptomen van een leaky brain, maar ze kunnen ook gerekend worden tot de oorzaken van een leaky brain.

Wat kunnen de gevolgen zijn van een leaky brain?

 • Verminderd mentaal vermogen, concentratieproblemen of multitasking, geheugenverlies op korte en lange termijn, gezamenlijk aangeduid als hersenmist, door langdurige activering van mestcellen
 • Een toename van VCAM-1-adhesiemoleculen waardoor bèta-amyloïde peptiden zich kunnen ophopen in de hersenen en plaques vormen rond zenuwcellen die hun functie onderbreken en hun toevoer van voedingsstoffen blokkeren, een proces dat beter bekend staat als de ziekte van Alzheimer.
 • Veranderingen in het transport van moleculen tussen de hersenen en de bloedbaan waardoor de ziekte van Huntington kan vorderen en het aantal eiwitten dat beschikbaar is om tight junctions binnen de bloed-hersenbarrière te vormen, vermindert.
 • Hersenontsteking en oxidatieve schade, waardoor het risico op schizofrenie wordt verhoogd, door de vernietiging van bloed-hersenbarrière-ondersteunende, astrogliale cellen en de afgifte van giftige ontstekingsstoffen die de bloed-hersenbarrière verder afbreken.
 • Onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen en abnormale hersenactiviteit, zoals gezien bij patiënten met een depressie, omdat langdurige perioden van hersenontsteking een goede zenuwfunctie uitschakelen, vergelijkbaar met schizofrenie.

Ziekten die bijdragen aan Leaky Brain zijn o.a.:

 • Multiple sclerose
 • Autisme - Meer een wederkerige relatie, autisme kan Leaky Brain veroorzaken en vice versa; bloed-hersenbarriére-doorlaatbaarheid is hoger bij mensen met de diagnose autismespectrum, waardoor mestcelactivering en ontsteking worden getolereerd.
 • Epileptische aanvallen en epilepsie – Epileptische aanvallen onderbreken de bloed-hersenbarriére-functie en langdurige aanvallen zorgen ervoor dat ontsteking en albumine in de hersenen stijgen, waardoor de bloed-hersenbarriére-doorlaatbaarheid toeneemt, wat kan leiden tot chronische epilepsie.

Hoe kan je een leaky brain constateren?

 • Spectrofotometrie en optische beeldvorming
   Albumine, een prominent eiwit dat in het bloed circuleert, kan onder gezonde omstandigheden de BBB (=bloed-hersenbarrière) niet passeren. Een kleurstof genaamd Evans Blue die alleen albumine bindt en kleurt, kan in de bloedbaan worden geïnjecteerd. Vervolgens onthult spectrofotometrie de hoeveelheid Evans Blue-kleurstof die zich in de hersenen heeft opgehoopt, indien aanwezig. Om de volledige hoeveelheid BBB-lekkage te beoordelen, heeft optische beeldvorming de voorkeur na het verfproces
 • MMP9 Level Evaluation
   
  Matrix metalloproteïnasen, of MMP's, zijn enzymen die de peptidebindingen afbreken die eiwitten bij elkaar houden. Ze dragen bij aan BBB-schade door de tight junctions te doorbreken die de BBB-integriteit behouden. MMP-spiegels stijgen na weefselbeschadiging in de lever of hersenen (d.w.z. beroerte, traumatisch hersenletsel). Testen op hoge MMP in het bloed kan de kans op Leaky Brain bij een patiënt onthullen. Als voorbehandeling kan de patiënt beginnen met het nemen van een MMP-remmer om BBB-schade te beperken
 • Genetisch testen
   
  Genetisch testen kan uitwijzen of iemand van nature geneigd is om een Leaky Brain te ontwikkelen. Veranderingen in een van de genen die 'tight junction eiwitten' tot expressie brengen, oxidatieve stress beheersen, ontstekingen reguleren of auto-immuniteit bestrijden, kunnen Leaky Brain veroorzaken. Als we weten dat dergelijke veranderde genen aanwezig zijn, kunnen de behandelingsopties en keuzes van een persoon nog verder worden gestuurd
 • Occludine en zonuline
   Occludine en zonuline zijn twee eiwitten die de doorlaatbaarheid van zowel de darmwand als de bloed-hersenbarrière helpen bepalen. Verhoogde antilichamen tegen occludine en zonuline zijn een andere manier om het lekkende hersensyndroom te meten.

Ik hoop dat je na het lezen van dit blog begrijpt hoe belangrijk het is, wat je eet.
Natuurlijk zijn er mensen die eten wat ze willen en (ogenschijnlijk) nog nergens last van hebben, maar dat zal niet voor iedereen gelden.
En gaan gokken met je leven, ik hoop dat je belangrijker dingen hebt.

Denk je "goh, dit is interessant voor..." wil je dit dan met die persoon delen?
Heb je na het lezen van dit verhaal nog vragen, dan kan je contact met mij opnemen.

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen.Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige.Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken.Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". Zo kwam ik ook uit bij m'n doelgroep 'vermoeidheid na kanker'.Door de dingen die ik meegemaakt heb, de inzichten die ik heb mogen ontvangen en de manieren die mij aangereikt zijn, Heb ik sprongen vooruit gemaakt.Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen.Mijn vermoeidheid is een optelsom van 3 (een aangeboren chromosoomafwijking die veel vermoeidheid geeft, het hebben van 1 nier met een nierfunctie van +/- 35% (omdat die ook bestraald is) en de bestraling op zich).Ondanks dat ik enorme stappen heb gezet, blijf ik doorgaan op deze spirituele reis.
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!