09 januari 2014 
2 min. leestijd

Boekbespreking, een gezonde eter voelt zich beter.

Boekbespreking, een gezonde eter voelt zich beter.

Een gezonde eter, voelt zich beter.

schrijfsters: Irene Lelieveld en Veronique Hunscheid
ISBN: 978.903.892.1075

Wanneer je je goed voelt is het leven beter.
De meeste mensen weten hoe het is om goed in je vel te zitten en te bruisen van energie. Helaas merken we echter de laatste tijd dat steeds meer mensen zich niet goed voelen en gezondheidsklachten of ziektes hebben, zoals vermoeidheid op meerdere plaatsen, depressie, allergieën, overgewicht, hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs kanker.
We willen graag gezond en liefst slank zijn, en de meesten gaan op zoek naar een goede remedie die daarvoor moet zorgen. De reguliere gezondheidszorg heeft het er maar druk mee, terwijl we het vaak helemaal niet zo ver hoeven te zoeken, want ‘de natuur is uw arts’. Zoek het in de voeding, want onze gezondheid wordt grotendeels bepaald door wat wij eten.
Zelfs Hippocrates, de grondlegger van de reguliere gezondheidszorg bezat deze wijsheid al. Hij zei ooit: ‘Laat uw voeding uw medicijn zijn, en uw medicijn uw voeding’. Maar hoe kan het dan toch dat hieraan zo weinig aandacht wordt besteed? Want al het voedsel dat we eten gaat door ons hele lichaam heen en heeft effect op elke cel.
Wanneer je gezond eet zal het gewicht zich vanzelf op een goed niveau stabiliseren en zal het zelfgenezingsmechanisme geactiveerd worden.

Langzaam maar zeker komt het besef dat we zo niet door kunnen gaan met onze eetgewoonten. Veel voedsel mag je niet eens meer voedsel noemen, omdat het ons lichaam helemaal niet voedt maar juist leegrooft. De vraag naar biologische producten neemt echter sterk toe. In de supermarkten vind je dan ook steeds meer biologische producten, zoals Albert Hein met zijn assortiment puur & eerlijk, of de Jumbo en de Plus met de producten Bio+. En niet te vergeten: de reformzaken waar het hele assortiment biologisch is.

Tot na de oorlog aten de Nederlanders eenvoudig, wat het land en het seizoen te bieden had. Men at seizoensgroenten en- fruit (vaak ook zelf ingemaakt), volle granen, volkorenbrood, peulvruchtensoep, noten, zaden en pitten, en havermoutpap was een favoriet ontbijt. De dierlijke producten waren van dieren die gras aten vol omega 3-vetzuren. De mensen aten toen sober en gezond; al die kant-en-klaar-producten vol suiker, witte bloem, E-nummers en al die tussendoortjes waren er gewoon niet.

Snoep voor op de boterham.

Tegenwoordig eten en drinken we voornamelijk snelle koolhydraten, zoals suikers en witte bloem. Het begint al vaak met het broodbeleg – dat vol suiker zit: dus eigenlijk gewoon snoep voor op de boterham- en wat dacht je van de frisdranken of de koffie en thee waar schepjes suiker in worden gedaan. Geen wonder dat mensen steeds dikker en ongezonder worden.

Weet jij wat je eet?

Wanneer je gezonder wilt gaan eten begint dat met het lezen van de ingrediënten – informatie op de etiketten. Dan pas word je je bewust van wat er allemaal in je eten zit. Je zult schrikken als je je erin gaat verdiepen. Bij kant-en-klaar-producten denkt men meestal aan magnetronmenu’s, maar zowat alles wat de supermarkt verkoopt is kant-en-klaar. Je hoeft er verder niets meer mee te doen; je kunt het zo eten of je moet het verwarmen, zoals ketchup, koekjes, soep, brood, broodbeleg, sauzen, enz. De fabrikanten willen natuurlijk mooi ogende en smakelijke producten leveren die lang houdbaar zijn en daardoor gebruiken ze E-nummers.
E-nummers zijn additieven die de fabrikanten toevoegen aan voedsel om het product te verbeteren of te veranderen, zoals conserveringsmiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen, zoetstoffen, enz. Veel ervan zijn synthetisch en horen niet in ons lichaam thuis.
Er zijn ook natuurlijke E-nummers maar dat zijn er niet zoveel.
Het is het beste om zo te eten dat je geen E-nummers binnen krijgt, dus maak zoveel mogelijk zelf het eten en/of koop biologische producten.
Verder moet je proberen om suiker en witte bloem te vermijden, want deze beroven het lichaam van vitamines en mineralen, en zullen de zuurbalans negatief beïnvloeden waardoor er allerlei gezondheidsklachten kunnen ontstaan. Bovendien eet je om jezelf te voeden en gezond te blijven. Bloem en suiker voeden niet; deze zitten in heel veel producten, dus ook hierbij het advies om etiketten te lezen. Gezond eten is echt lekker, en als je er eenmaal aan gewend bent wil je niet anders meer. Je zult snel weer in balans komen en je zult veel meer energie hebben.

Link naar Top 10 gezonde producten.
Link naar Top 10 gezonde producten.
Als je meer van dit boekje wilt zien, ga naar Bol.com.

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". Zo kwam ik ook uit bij m'n doelgroep 'vermoeidheid na kanker'. Door de dingen die ik meegemaakt heb, de inzichten die ik heb mogen ontvangen en de manieren die mij aangereikt zijn, Heb ik sprongen vooruit gemaakt. Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen. Mijn vermoeidheid is een optelsom van 3 (een aangeboren chromosoomafwijking die veel vermoeidheid geeft, het hebben van 1 nier met een nierfunctie van +/- 35% (omdat die ook bestraald is) en de bestraling op zich). Ondanks dat ik enorme stappen heb gezet, blijf ik doorgaan op deze spirituele reis.
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!