zwavel

Zwavel is de drijvende kracht voor energie naar de cellen.

Zwavel wordt al eeuwen lang therapeutisch toegepast. In de oudheid kende men al de heilzame werking van het baden in zwavelrijke bronnen, meestal van vulkanische oorsprong. Hiermee werden pijnklachten bij reuma behandeld.
Vandaag wordt deze therapie nog steeds toegepast in kuuroorden.

Andere belangrijke rol.

Verder speelt het een belangrijke rol in de omzetting van enzymen, aminozuren, hormonen en eiwitten.
MSM is de biologisch beschikbare vorm van zwavel.

Het is bijvoorbeeld het belangrijkste component van het eiwit collageen, welke verantwoordelijk is voor ons bindweefsel (stevige huid) en kraakbeen.

Wat als we ouder worden?

Naarmate de leeftijd stijgt, gaat de hoeveelheid MSM en zwavel in het lichaam achteruit.
De vele lichaamsprocessen waarbij zwavel betrokken is, functioneren dan minder goed, wat op den duur allerlei degeneratieverschijnselen tot gevolg kan hebben.

Men noemt het ook wel het  schoonheids-vitamine of het schoonheids-mineraal.

Zwavel heeft een:

 • ontstekingsremmende werking.
 • Het houdt huid en haren gezond
 • voorkomt broze nagels
 • helpt de lever gal af te scheiden
 • verbetert de geestelijke functies
 • voorkomt artritis
 • verbetert de celdoorlaatbaarheid waardoor suiker beter opgenomen kan worden
 • omdat het water absorbeert in de darmen, werkt het laxerend

Zwavel vind je in:

Als niet-metaal element komt het overvloedig voor in de natuur en is het aanwezig in zowel dierlijke als plantaardige voeding. Zwavel komt vooral voor in eiwithoudende voeding zoals vlees, peulvruchten tofu en spinazie.

 • kool
 • vis
 • noten
 • Eieren zijn rijk aan Cysteïne, één van de beste bronnen
 • mager rundvlees
 • groenten zoals ui, knoflook, bieslook en prei bevatten veel zwavel
 • melk
 • sommige primitieve planten (plankton is de oerbron is van bijna alle zwavel die aanwezig is in onze voedselketen)

Bij een te kort aan zwavel:

 • Zonder de juiste hoeveelheid MSM in ons systeem kunnen we geen optimaal gezonde cellen produceren
 • Reumatische klachten, artritis, jicht, stijve spieren, zenuwontsteking
 • Droog haar en broze nagels
 • Huidaandoeningen zoals een ruwe huid, droog eczeem, acne
 • Slechte leverfunctie
 • Brandende rode oogranden en brandende ogen
 • Chronische ontsteking van de luchtwegen

Een te veel aan zwavel:

 • Een overdosis zwavel kan de groei remmen.

Note:

MSM komt ook in voedsel voor, maar helaas niet meer in significante hoeveelheden en daarbij gaat MSM bij het kookproces grotendeels verloren.
Veel mensen blijken dan ook ongemerkt tekorten te hebben.

Heb je iets aan dit bericht gehad?
Zou je dat dan hieronder willen delen?

Heb je een vraag of opmerking, neem je dan contact met me op?


*bron: Vitamine om van te genieten
Debby
Door

Debby

op 29 Mar 2017

Ik heb juist een tegengestelde reaktie.Na een bezoek aan de krater van een vulkaan,heb ik zeker 2-3 maanden afgite van zwavel uit het lichaam gehad (zilveren sieraden werden zwart en moesten dagelijks schoongemaakt worden). Intussentijd kreeg ik een opleving van Chikunguya wat ik 3 jaar eerder gehad had aleen erger dan de 1ste keer en dit ontwikkelde zich in Rheuma. Eind dec .rh-faktor 356.Ik had toenemende pijn in het hele lichaam en kreeg arcoxia 90mg ervoor. Begin dec kreeg ik druppels van een homeopaat,Gelsemium-homaccord en Traumeel. Half januari heb ik geprobeerd de hele kleine letters in duits te lezen ,maar het enige wat ik herkende,ik ken geen duits,was hepar sulfuris dus ben ik ermee gestopt.Eind jan. was mijn Rhfaktor 966 .De internist had reeds in januari arcoxia 120mg gegeven wat ook niet hielp. Half februari kwam ik weer bij hem en kreeg de labuitslagen , dus gaf hij mij Plaquenil.Thuis aangekomen zag ik dat het zwavel erin had. Ik ben nl al jaren allergisch voor zwavel, hoewel ik niet meer weet hoe dat ontdekt werd. Ik heb toch maar geprobeerd dat medicijn te gebruiken maar pijn ontstekingsreakties, stijfheid van alle spieren en gewrichten werden erger en zelfs mijn slikspieren deden pijn . Mijn huid was heet maar ik had geen koorts . Daar ik de internist niet kon bereiken ben ik zelf na 89 dagen ermee gestopt en een dag later voelde ik deat de pijn was afgenomen en 3 dagen later kon je duidelijk zien dat de ontstekingsreakties afnamen en ook de pijn.Het lopen gaat steeds beter en ik heb ter ondersteuning nu 1 week enkele produkten van 4life en voel me steeds beter.Maar nu weet ik dat het toch zwavel was. Ik heb n.l. de laatste 6 jaar acute pijnklachten en stijve gewrichten en spieren afh.van welk gewricht het gebeurde ,gehad bij het eten van bepaalde produkten o.a. rundvlees,wijn,rozijnen druiven,aardbeien,oesters e.a schaaldieren. Nu weet ik dat al deze produkten zwavel bevatten ,dus vandaar die pijnen die overeen kwamen met de pijnen die ik laatst kreeg .Ik ben nu bijna 2 maanden een vegetarisch dieet aan het gebruiken met zo weinig mogelijk zwavel produkten en drink alkalisch water ,behalve als ik mijn medicijnen gebruik. Ik slik nu nog 1 arcoxia 120mg en 2x/d 1000mg paracethamol naast vitaminen en andere medicijnen.Over 2 weken moet ik naar de internist en hij is benieuwd of de Rh faktor zal dalen. Mijn huid is aan het vervellen en vooral mijn armspieren zijn atrofisch en zwak. Nu de meeste pijn voorbij is kan ik gaan oefenen. Ik was gaan zwemmen om te oefenen maar de pijnklachten namen toe. Volgende week hoop ik weer te beginnen. Hopelijk hebt u nog verdere advies voor mij.

Usha
Door

Usha

op 20 Jan 2017

Knoflook stampen en met water opdrinken. Bom van zwavel😊 en schijnt super goed te zijn voor de ogen en nu lees ik ook voor de spieren en gezonde cellen! Ik heb deze tip gisteren op een andere site gelezen en vanochtend eerste shot geprobeerd. Smaakte best goed gecombineerd met citroen! Dagelijks is vast to much.

Maarten
Door

Maarten

op 13 Feb 2017

Dank voor je aanvulling Usha! Kennis delen, daar is deze site voor bedoelt. Twee weten immers meer dan één! Vitale groeten, Maarten

R.Meinen
Door

R.Meinen

op 11 Aug 2016

Is er verschil tussen goedkope MSM ( € 3,00) en dure MSM van € 30,00 ?

Jowan
Door

Jowan

op 21 Jul 2017

Ja, goedkope kan verontreinigd zijn met giftige metalen. De zuiverste is van Nutriphyt. Voorgeschreven door homeopatisch arts. Je doet heel lang met een pot van 500 .

Maarten
Door

Maarten

op 21 Aug 2016

Hallo Roel, ik denk dat je je wel kan voorstellen dat ik daar geen enkele kijk op heb. Ik weet niet over welke merken je praat. Sorry, maar je vraag kan ik helaas niet beantwoorden. Ik hoop dat je verder wel wat hebt aan het artikel.

Nagel groei, heb ik daar invloed op?
Door

Nagel groei, heb ik daar invloed op?

op 25 Jul 2016

[…] bestaat voor een groot deel zwavelhoudende aminozuren zoals Cysteïne. Zwavel is belangrijk voor de vorming van collageen en essentieel voor de structuur van het bindweefsel. […]

Reactie plaatsen

Heb je een vraag?