22 april 2014 
4 min. leestijd

Met wandelen winst behalen voor je gezondheid. Juist als je ouder bent!

Met wandelen winst behalen voor je gezondheid. Juist als je ouder bent!

Gaan we nog wel zomaar wandelen?

We denken aan werken, eten, auto, kinderen (in de volgorde die jij wilt), maar denken we ook aan ons zelf? Want wandelen ontspant!
Wandelen is dé manier om te ont-stressen.

Zitten is het nieuwe roken!
Als je het zo bekijkt, is het aantal rokers flink toegenomen!

Algemeen hoor je dat we meer moeten bewegen en bij de meeste mensen komt dan de wandelen-fitnessallergische reactie naar boven die sportschool heet.
Je maakt je lid, koopt goeie indoorschoenen, gaat drie keer en de rest van je lidmaatschap liggen je sportschoenen in de kast en heb je weer wat kostbaar geld over de balk gegooid. Maar dat is niet het enige wat je over de balk gooit, je gooit ook een stukje gezondheid over de balk.

Ga genieten!

Stel je nou eens voor dat je samen met iemand gewoon in een park, bos of natuurgebied gaat wandelen.
Kijk goed om je heen en ga genieten van alles wat er in de natuur gebeurt.
In de lente staan de knoppen op knappen.

Ga mediteren! Hoe?

En als je eenmaal aan het wandelen bent, zorg dat je ook met de gedachte bent op de plek waar jij ook bent.
Laat de dagelijkse beslommeringen achter je, die horen bij je dagelijkse leven.
Niet op die plaats waar jij aan het ont-stressen bent.
Niet op die plek waar jij je aan het opladen bent.
Zonder dat je het zelf in de gaten hebt ben je aan het mediteren (Als je leeft in het moment ben je aan het mediteren).

Je kan:

 • alleen wandelen (of samen met je hond(en))
 • samen met je vriend/vriendin
 • in groepsverband
 • Samen met (on)bekende mensen een stadswandeling maken (bewegen en cultuur op snuiven)

wandelenHet voordeel van het hebben van een hond is dat je weer of geen weer met de hond moet wandelen en dus meerdere keren op een dag een frisse neus haalt.
Elk weer heeft z’n charme en voor de meeste weer soorten kan je je kleden (denk echter voor aanschaf ook aan eventuele nadelen, bv. je bent overdag niet thuis). Ook al is de hond de reden om te gaan wandelen, als je buiten bent is het in de meeste gevallen toch lekker.
Je loopt, bewegen doet een mens goed!
En natuurlijk kan je ook naar een dorp of stad wandelen iets wat ik wel hoor van mensen die oefenen voor de vierdaagse van Nijmegen.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat:

Wandelen in de natuur negatieve en obsessieve gedachte stopt

De uitslag van een onderzoek gepubliceerd in de ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ liet zien dat er een duidelijk verschil is tussen wandelen in verstedelijkt gebied of in een bosrijke omgeving. Het blijk namelijk dat het toenemen van de verstedelijkte gebieden nauw in verband staat met een verhoogd aantal gevallen van psychische aandoeningen en klachten van depressiviteit.

Dit betekend dus dat het belangrijk is om van uit die steden, met hun drukte, de ontspanning op te zoeken.
Denk hier bij aan bos of strand.
Je lichaam en geest kunnen daarmee ont stressen.

Ik weet nog van mezelf, na de kanker, dat ik enorm in m’n hoofd zat en dat ik weer moest leren genieten. Genieten van de kleine dingen, een moeder eend met jongen, de honden die raar doen,  een springende koe enz.

De cadans van wandelen maakt dat je met je armen gaat ‘zwaaien’ (van voor naar achter en je benen tegengesteld) Dit werkt als een soort reset voor je hele systeem. Daarom zeggen ze ook vaak “als je depressief bent, moet je gaan wandelen in de natuur”.

Wandelen kan je hersens ook verbeteren!

Er zijn de resultaten gepubliceerd van een onderzoek over een looptijd van 13 jaar naar het langetermijneffect van beweging op het functioneren van de hersenen van ouderen.* Elk jaar werd aan een groep van 70-plussers gevraagd hoeveel tijd ze hadden besteed aan wandelen en na 10 en 13 jaar kregen ze een MRI-scan. Het bleek dat gedurende de 10 jaar de 70-plussers gemiddelde genomen een steeds kortere wandeltijd hadden. Ouderen die gedurende gehele looptijd hun wandeltijden ongeveer gelijk hielden lieten op de MRI-scan minder krimp van de hippocampus (een teken van hersenveroudering) zien en behielden hun algehele cognitieve capaciteiten.

*Blijven wandelen houdt de ouder wordende hersenen dus actief en in conditie. Amerikaanse wetenschappers hebben aantoonbaar gemaakt dat een jaar lang drie keer per week 40 minuten cardio training in de vorm van stevig doorwandelen bij ouderen het volume van de hippocampus juist doet toenemen (cardio training is een trainingsschema dat specifiek gericht is op het opbouwen van conditie en het verbranden van vet).

Voordelen van wandelen:

 • met wandelen masseren je benen je vaten. Dit is bv goed voor mensen met spataders of een trombose been), zo wordt de bloedsomloop gestimuleerd en kan vocht makkelijker afgevoerd worden.
 • Je stretcht je meridianen waardoor deze extra gemasseerd worden (Meridianen hebben weer hun werking op de organen en emoties)
 • Bewegen in de natuur is gunstig voor de bloeddruk en de cholesterol
 • Doordat je in de zon loopt kan je vitamine D aanmaken
 • Wandelen in de natuur geeft je een gevoel van rust en vrede (je malende gedachte stoppen)
 • Nog even een blokje om voor het slapen maakt dat je ontspannen gaat slapen
 • Wandelen is een manier om al bewegend te ont stressen
 • Wandelen is goed voor je fysieke maar ook voor je mentale conditie
 • Het is een vorm van bewegen die weinig risico’s heeft op blessures
 • Wandelen in de natuur stopt negatieve en obsessieve gedachte
 • Met een halfuurtje stevig doorwandelen per dag voorzie je al in je basis van bewegen (tevens bij een burn-out of RSI helpt stevig doorwandelen).
 • Wandelen kan je ook zien als een medicijn tegen rugpijn.
 • Pieker je veel of vind je het moeilijk om negatieve gedachte los te laten, ga dan ‘mindful’ wandelen (loop rustig en kijk goed om je heen en GENIET!).

Wil je op een andere manier ont stressen, neem dan contact op.
Er zijn nog veel andere manieren waarmee je spanning kan loslaten.

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen.Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige.Ik besluit m'n pad van spirituele ontwikkeling weer op te pakken.Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden". Zo kwam ik ook uit bij m'n doelgroep 'vermoeidheid na kanker'.Door de dingen die ik meegemaakt heb, de inzichten die ik heb mogen ontvangen en de manieren die mij aangereikt zijn, Heb ik sprongen vooruit gemaakt.Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen.Mijn vermoeidheid is een optelsom van 3 (een aangeboren chromosoomafwijking die veel vermoeidheid geeft, het hebben van 1 nier met een nierfunctie van +/- 35% (omdat die ook bestraald is) en de bestraling op zich).Ondanks dat ik enorme stappen heb gezet, blijf ik doorgaan op deze spirituele reis.
Reactie plaatsen

Zoek in alle blogberichten!

We hebben meer dan 130 blogberichten!