arrow_drop_up arrow_drop_down
22 april 2014 

Met wandelen winst behalen voor je gezondheid. Juist als je ouder bent!

Met wandelen winst behalen voor je gezondheid. Juist als je ouder bent!

Gaan we nog wel zomaar wandelen?

We denken aan werken, eten, auto, kinderen (in de volgorde die jij wilt), maar denken we ook aan ons zelf? Want wandelen ontspant!

Wandelen is dé manier om te ontstressen.

Algemeen hoor je dat we meer moeten bewegen en bij de meeste mensen komt dan de wandelen-fitnessallergische reactie naar boven die sportschool heet.
Je maakt je lid, koopt goeie indoorschoenen, gaat drie keer en de rest van je lidmaatschap liggen je sportschoenen in de kast en heb je weer wat kostbaar geld over de balk gegooid. Maar dat is niet het enige wat je over de balk gooit, je gooit ook een stukje gezondheid over de balk.

Ga genieten!

Stel je nou eens voor dat je samen met iemand gewoon in een park, bos of natuurgebied gaat wandelen. Kijk goed om je heen en ga genieten van alles wat er in de natuur gebeurd. De knoppen staan op knappen.

Ga mediteren! Hoe?

En als je eenmaal aan het wandelen bent, zorg dat je ook met de gedachte bent op de plek waar jij ook bent.
Laat de dagelijkse beslommeringen achter je, die horen bij je dagelijkse leven.
NIET op die plaats waar jij aan het ontstressen bent.
NIET op die plek waar jij je aan het opladen bent.
Zonder dat je het zelf in de gaten hebt ben je aan het mediteren (mediteren doe je door in het hier en nu te zijn).

Je kan:

 • alleen wandelen (of samen met je hond(en))
 • samen met je vriend/vriendin
 • in groepsverband
 • Samen met (on)bekende mensen een stadswandeling maken (bewegen en cultuur op snuiven)

wandelenHet voordeel van het hebben van een hond is dat je weer of geen weer met de hond moet wandelen en dus meerdere keren op een dag een frisse neus haalt.
Elk weer heeft z’n charme en voor de meeste weer soorten kan je je kleden (denk echter voor aanschaf ook aan eventuele nadelen, bv. je bent overdag niet thuis). Ook al is de hond de reden om te gaan wandelen, als je buiten bent is het in de meeste gevallen toch lekker.
Je loopt, bewegen doet een mens goed!
En natuurlijk kan je ook naar een dorp of stad wandelen iets wat ik wel hoor van mensen die oefenen voor de vierdaagse van Nijmegen.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat:

Wandelen in de natuur negatieve en obsessieve gedachte stopt

De uitslag van een onderzoek gepubliceerd in de ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ liet zien dat er een duidelijk verschil is tussen wandelen in verstedelijkt gebied of in een bosrijke omgeving. Het blijk namelijk dat het toenemen van de verstedelijkte gebieden nauw in verband staat met een verhoogd aantal gevallen van psychische aandoeningen en klachten van depressiviteit.

Dit betekend dus dat het belangrijk is om van uit die steden, met hun drukte, de ontspanning op te zoeken. Denk hier bij aan bos of strand. Je lichaam en geest kunnen daarmee ontstressen.

Ik weet nog van mezelf, na de kanker, dat ik enorm in m’n hoofd zat en dat ik weer moest leren genieten. Genieten van de kleine dingen, een moedereend met jongen, de honden die raar doen,  een springende koe enz.

De cadans van wandelen maakt dat je met je armen gaat ‘zwaaien’ (van voor naar achter en je benen tegengesteld) Dit werkt als een soort reset voor je hele systeem. Daarom zeggen ze ook vaak “als je depressief bent, moet je gaan wandelen in de natuur”.

Wandelen kan je hersens ook verbeteren!

Er zijn de resultaten gepubliceerd van een onderzoek over een looptijd van 13 jaar naar het langetermijneffect van beweging op het functioneren van de hersenen van ouderen.* Elk jaar werd aan een groep van 70-plussers gevraagd hoeveel tijd ze hadden besteed aan wandelen en na 10 en 13 jaar kregen ze een MRI-scan. Het bleek dat gedurende de 10 jaar de 70-plussers gemiddelde genomen een steeds kortere wandeltijd hadden. Ouderen die gedurende gehele looptijd hun wandeltijden ongeveer gelijk hielden lieten op de MRI-scan minder krimp van de hippocampus (een teken van hersenveroudering) zien en behielden hun algehele cognitieve capaciteiten.

*Blijven wandelen houdt de ouder wordende hersenen dus actief en in conditie. Amerikaanse wetenschappers hebben aantoonbaar gemaakt dat een jaar lang drie keer per week 40 minuten cardio training in de vorm van stevig doorwandelen bij ouderen het volume van de hippocampus juist doet toenemen (cardio training is een trainingsschema dat specifiek gericht is op het opbouwen van conditie en het verbranden van vet).

Voordelen van wandelen:

 • met wandelen masseren je benen je vaten. Dit is bv goed voor mensen met spataders of een trombose been), zo word de bloedsomloop gestimuleerden en kan vocht makkelijker afgevoerd worden.
 • Je stretcht je meridianen waardoor deze extra gemasseerd worden (Meridianen hebben weer hun werking op de organen en emoties)
 • Bewegen in de natuur is gunstig voor de bloeddruk en de cholesterol
 • Doordat je in de zon loopt kan je vitamine D aanmaken
 • Wandelen in de natuur geeft je een gevoel van rust en vrede (je malende gedachte stoppen)
 • Nog even een blokje om voor het slapen maakt dat je ontspannen gaat slapen
 • Wandelen is een manier om al bewegend te ontstressen
 • Met een halfuurtje wandelen per dag voorzie je al in je basis van bewegen.
 • Het is een vorm van bewegen die weinig risico’s heeft op blessures
 • Wandelen in de natuur stopt negatieve en obsessieve gedachte

Wil je op een andere manier ontstressen, neem dan contact op.
Er zijn nog veel andere manieren waarmee je spanning kan loslaten.

Over de schrijver
Kanker gaf me de mogelijkheid om m'n hart (weer) te gaan volgen. Ik voel iets abnormaals en na de operatie bleek dat kanker te heten. Tijdens m'n bestraling, begin ik ook met de opleiding tot natuurgeneeskundige. Ik besluit m'n pad van ontwikkeling weer op te pakken. Het bleek dat ik aan de bestraling een enorme vermoeidheid overhield. Mijn doel werd duidelijk "weer 100 % vitaal worden" en dus ook m'n doelgroep. Mensen met chronische klachten. Ik blijf op zoek naar oplossingen om meer vitaliteit te verkrijgen en mijn kennis geef ik natuurlijk door aan de mensen die bij me op consult komen. Mijn interesses liggen bij: door motorrijden ontspannen, wandelen met de honden in de natuur, me laten inspireren door andere. Mijn werk en mijn vrouw zijn mijn grote passie.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken cookies