Marmite bevat B12

Marmite, B12 inname via de boterham

Al eens gedacht aan Marmite op je boterham

Mensen met een B 12 tekort hebben ook de mogelijkheden om deze tijdens de broodmaaltijd te eten (voor de maaltijd kan natuurlijk ook via PineBark).

Een boterham met kaas met een dun laagje Marmite is weer eens wat anders. Lekker, al zullen sommige mensen aan de smaak moeten wennen.


B 12Marmite is een oud product dat al meer dan 100 jaar bestaat en al 40 jaar in Nederland te koop is. Op de verpakking staat (onder analyse) vermeld dat het product 8,25 microgram vitamine B 12 per 100 gram bevat.

Marmite, bevat dat B12?

Deze kan niet afkomstig zijn van een van de (vermelde) ingrediënten of van het fermentatieproces met gist. Gist produceert immers geen B 12 (wel andere B-vitamines). Het zou hier om toegevoegde cyanocobalamine kunnen gaan. In dat geval zou het echter bij de ingrediënten vermeld moeten staan en bovendien zou het product in dat geval in Nederland door de Warenwet niet toegelaten worden. Volgens TNO-voeding & Voedingsmiddelen in Zeist bevat Marmite op grond van bovenstaande redenatie geen vitamine B 12.
Schriftelijk bevestigt de exporteur echter dat het product wel degelijk B 12 bevat. De herkomst houden zij echter graag geheim. Volgens een werknemer van de fabriek (anoniem) waar Marmite gemaakt wordt, wordt de B 12 in Marmite van een externe vitamine-producent betrokken.
Wikipedia zegt dit over Marmite.

Heb je iets aan dit verhaal gehad?

Zou je dat hieronder willen delen?

Denk je dat je vrienden hebt waarvoor dit bericht belangrijk of interessant zou zijn, om ook te lezen?
Zou je het dan met hun willen delen?

Heb je nog andere vragen of opmerkingen, dan mag je contact met me opnemen.

Maarten
Door

Maarten

op 08 Oct 2018

Hallo Els, hoe kom je aan die informatie? Interessant!

Els
Door

Els

op 05 Jun 2018

De Engelse soldaten in W.O. II hadden allen een Marmite potje in de backpack.

Reactie plaatsen

Heb je een vraag?