Reuma

Reuma

Reuma is een verzamelnaam met daarbinnen meer dan 100 verschillende aandoeningen (die alles te maken hebben met het gebied rondom of het gewricht zelf en niet het gevolg zijn van een ongeval).

Voor huisartsen en specialisten (reumatologen)  omvat Reuma een aandoening waarbij het lichaam een afweerreactie (ook wel een immuunreactie) wat uiteindelijk resulteert in een ontsteking heeft tegen het lichaam (hoewel reuma niet altijd samen gaat met een ontsteking).

    • Reumatische artritis - RA richt zich tegen de gewrichten en of omliggende peesscheden en slijmbeurzen die ontstoken raken. In Nederland hebben ongeveer 420.000 deze vorm.

    • SLE - Deze vorm van reuma komt minder voor. SLE staat voor Systemische Lupus Eryhermatodus. In de westerse landen hebben 6 à 7 op de 100.000 mensen hier last van.

Reuma Nederland hanteert een andere betekenis:

Alle aandoeningen die men kan hebben aan het bewegingsapparaat (gewrichten en de omliggende pezen, gewrichtsbanden en spieren. Met uitzondering klachten ten gevolge van een ongeval).

    • Artrose - gewrichtsslijtage 1.100.000 mensen

    • Fibromyalgie - is en NIET-gewricht gebonden ziektebeeld.

Kenmerkend zijn spierpijnen en pijnlijke drukpunten verspreid over het lichaam. Hier kan je meer lezen. Zo'n 240.000 mensen in Nederland hebben hier last van.

Enkele andere bekende vormen van reuma zijn:

Wat de oorzaak van artritis is, is vooralsnog onbekend.
Vermoedelijk heeft het afweersysteem het zwaar (door bv. een slechte levensstijl). Het is bv bekend dat een maaltijd die veel Omega 6 bevat, ontstekingsbevorderend werk terwijl omega 3 juist ontstekingsremmend werkt.

Reumatoïde artritis is meestal chronisch. Deze ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
De variant die meer bij mannen voorkomt heet de 'ziekte van Bechterew'.

Heb je een vraag?