Fibromyalgie en B 12

Fibromyalgie, een 'conclusie' uit de praktijk.

In de praktijk is gebleken dat ¾ van de patiënten met fibromyalgie een tekort aan B 12 heeft. Veel van de klachten die bij fibromyalgie voorkomen, kunnen ook door een tekort aan vitamine B 12 worden veroorzaakt. Uiteraard kunnen beide ook naast elkaar bestaan.

Geen te kort, wel baat bij?

Fibromyalgie patiënten kunnen ook zonder tekort aan vitamine B 12 baat hebben bij suppletie hier van. Patiënten met fibromyalgie kunnen namelijk last hebben van een verhoogde waarde van homocysteïne in het ruggenmergvloeistof. Er is een duidelijke relatie van deze verhoogde homocysteïnewaarden met vermoeidheid. Tevens is er een relatie te leggen van lage B 12 waarden in het ruggenmergvloeistof met vermoeidheid en neurasthenie. Een vitamine B 12 tekort veroorzaakt een deficiënte remythelisatie van homocysteïne waardoor een verhoogd homocysteïneniveau wordt bereikt. Indien door suppletie van vitamine B 12 de remythelisatie weer op gang komt, wordt het gehalte homocysteïne weer verlaagd.

CVS en fibromyalgie.....

De conclusie is dat verhoogde homocysteïnewaarden in het centrale zenuwstelsel patiënten met zowel CVS als fibromyalgie kunnen karakteriseren.

Patiënten met fibromyalgie blijken ook nog wel eens afwijkende rode bloedcellen hebben, waardoor het zuurstoftransport vermindert. Ook dit is met vitamine B 12 suppleties vaak te verbeteren.

Meer info over fibromyalgie kan je vinden op Wiki.

Bloedonderzoek kan een tekort aan B 12 aantonen.

Wanneer er uit bloedonderzoek (serum B12) blijkt dat er sprake is van een vitamine B 12 te kort, dan kan men beginnen met een behandeling met oraal B 12.

Bij twijfel kan zonder risico een proefbehandeling worden gedaan om te kijken of dat verbetering geeft. Mocht je het niet nodig hebben plas je het gewoon weer uit. Patiënten met fibromyalgie reageren bijzonder goed op het geven van B 12 suppleties. Meestal zien wij dat de cliënt na 2 maanden meer energie heeft en ook beter slaapt. fibromyalgie

Neem gedurende 1 à 2 maanden elke dag 2 pufjes B 12-500 in combinatie met

foliumzuur en biotine.


Op het plaatje rechts kan je de fibromyalgie cyclus zien.

Als een cliënt bij mij in de praktijk komt test ik daar altijd zijn/haar persoonlijke dosering uit. Het is al diverse malen voorgekomen dat een cliënt met een B 12 te kort, de volgende dag belt en zegt dat hij zich al enorm veel energieker voelt.

In andere gevallen blijkt dat inname van B 12 maakt dat men beter slaapt.

Heb je iets aan dit verhaal gehad? Zou je dat hieronder willen delen?
Denk je dat je vrienden hebt waarvoor dit bericht belangrijk of interessant zou zijn om ook te lezen? Zou je het dan met hun willen delen?


Heb je nog andere vragen of opmerkingen, neem je dan contact met me op?

Mandy
Door

Mandy

op 02 Feb 2023

ik heb veel baat van de fibrofit strong. Daar zit ook vitamine b12 in maar nog veel meer wat goed is voor mijn fibro. Ik gebruik het nu 6 weken en ga er zeker mee door want ik heb meer energie en minder pijn ook en ik slaap beter

Maarten Ruisch
Door

Maarten Ruisch

op 03 Feb 2023

Mandy, zou je aan kunnen geven wat je merkt sinds je het gebruikt? Vitale groeten, maarten Ruisch

Maarten Ruisch
Door

Maarten Ruisch

op 21 Feb 2023

Hallo Mandy, fijn voor je dat jij voor jezelf ook een oplossing hebt gevonden. Ik heb dit artikel geschreven nadat verschillende cliënten mij vertelde welk effect de o.a. geadviseerde B12 had. Het product wat jij noemt ken ik niet en kan ik dus ook niet beoordelen. Vitale groeten Maarten Ruisch

Reactie plaatsen

Heb je een vraag?