Obstipatie bij bejaarden, is daar wat aan te doen?

Weinig beweging, kans op obstipatie!

Komend van m'n tante bedacht ik, dat een deel van de bejaarde mensen die in een tehuis of bejaardenwoning wonen te weinig beweging hebben. Op zich natuurlijk niets nieuws, maar als je kijkt naar de werkdruk daar ....

Veertig % van de 65-plussers last van obstipatie.

Ze kunnen met de lift naar boven en beneden en komen nog maar even buiten (helaas te weinig tijd voor begeleiding). Verder vinden ze alles in de gemeenschappelijke ruimte.

Dit zijn enkele mogelijkheden om obstipatie aan te pakken:
  • Sporten is goed voor de conditie, de lijn en het hart, maar ook voor darmen. Door te bewegen masseer je het voedsel z'n weg door de spijsvertering heen. Niet altijd even makkelijk voor de ouder wordende mens vraag dan ondersteuning van bv familie, bij het maken van een wandeling.
  • Eet voldoende vezels (bv. vruchten met vliesjes of pitjes, zoals mandarijnen, noten, volkorenbrood, koek, druiven, ed).
  • Als je ze nog kan vinden zijn druiven met pitten heel goed (de pitten zijn goed voor de spijsvertering maar bevatten ook antioxidant)
  • drink voldoende (minimaal 1,5 liter water)
  • Een andere mogelijkheid als de stoelgang lastig/pijnlijk is, ga met één bil op de WC zitten en de andere in de lucht laten hangen, hierdoor ontspan je je bilspieren. Hierdoor is er minder tegendruk en kan het gemakkelijker naar buiten.
  • ook het eten van gewelde vijgen kan helpen (Tegenwoordig verkopen ze 'Vijgenbrood met amandelen', lekker en nog goed ook dus).

obstipatie

Zoals hierboven al beschreven helpt beweging bij obstipatie, maar het doet meer voor de darmen:
  • het zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen,
  • een betere afvoer van afvalstoffen
  • het stimuleert de peristaltiek van de darmen.

Een half uurtje rustig slenteren, zet geen zoden aan de dijk. Toch is dat natuurlijk beter dan alleen maar op een stoel zitten. Een wat snellere pas zal de bloedsomloop gestimuleerd en de ademhaling verdiepen. Een ouder wordende mens zou achter de rollator een rondje kunnen gaan wandelen, liefst natuurlijk door een park (waar ook wat levendigheid is) zodat ze ook weer eens wat frisse lucht kunnen opsnuiven.

Constipatie

Constipatie is een veel gezien probleem bij ouderen in verzorgingstehuizen. De invloed van probiotica op constipatie is in meerdere studies onderzocht. De resultaten van elf gerandomiseerde placebo-gecontroleerde onderzoeken zijn recentelijk samengevat in een meta-analyse. Hieruit bleek dat probiotica effectief waren in het verminderen van de constipatie. Daarnaast werkt het ook weerstand verhogend.
muherman
Door

muherman

op 05 Jun 2020

Hoe is de invloed van probiotica op de constipatie bij bejaarden?

http://www.becausepeoplechange.com/
Door

http://www.becausepeoplechange.com/

op 06 May 2016

Les désastres environnementaux sont très difficiles à résoudre, et c’est certainement admissible que New Orléans ait été pire que New York. Mais la différence entre Katrina et Sandy n’est pas là. Presque personne n’attend qu’un président possède une baguette magique pour faire disparaître tout le mal. La différence, comme je l’ai dit, c’est en la vitesse et l’engagement de la toute première réponse. Bush a vacillé, Obama a agi.

muherman
Door

muherman

op 05 Jun 2020

Zou ik van bovenstaand artikel een nederlandse vertaling kunnen hebben?

Reactie plaatsen

Heb je een vraag?