Venkel

Venkel

Venkel komt oorspronkelijk uit Azië.
 Van oudsher wordt de venkel gebruikt als geneeskrachtige remedie en/of als groente.
 Zo gebruikte de Hindoestanen en Chinezen, de venkel als remedie tegen slangenbeten en het verdrijven van schorpioenen.
 De Grieken en Egyptenaren gebruikte de plant juist als een groente en als een geneeskrachtig middel.
 De Grieken gebruikte het ook als vermageringsmiddel.

Venkel is een hele gezonde groente, want:

  • Het is een goede bron aan vitamine en mineralen (het bevat namelijk Calcium, Kalium, IJzer en Bètacaroteen)
  • Het bevat bijna geen vet
  • Het bevat weinig calorieën
  • Het bevat veel antioxidanten (Anti-oxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicale. Vrije radicale zijn losse zuurstof moleculen die verbindingen aan kunnen gaan in je lichaam en zo schade kunnen veroorzaken aan cellen of weefsels.
    Een antioxidant gaat een verbinding aan met losse zuurstof moleculen in je lichaam, en voorkomt zo die beschadigingen).

Belangrijke stoffen die dit mogelijk maakte waren de trans-anethol (is het hoofdbestanddeel van verschillende etherische oliën, waaronder steranijs, anijszaadolie en zoete venkel), de fenchon en flavonoïden.
 Flavonoïden zijn bestanddelen in de plant die een antioxidante werking hebben.
 Flavonoïden geven smaak en kleur aan het groenten en fruit.
 Je vindt ook flavonoïden in bijvoorbeeld:

  1. Chocolade 
  2. Druiven 
  3. Noten
  4. Thee 

Belangrijke eigenschappen van de venkel zijn:

  • Venkel heeft een positief effect op je spijsvertering
  • Het werkt kramp stillend
  • Stimuleert de beweeglijkheid van de maag (zodat je voedsel beter gemasseerd wordt).
  • Zaden van de venkel helpen gassen absorberen en bevorderen vervolgens de uitdrijving van die gebonden gassen
  • Venkel heeft een ontstekingremmende werking
  • Venkel remt de synthese van leukotriën.
Reactie plaatsen

Heb je een vraag?